NAJCENJENIJI GRADONAČELNIK BEOGRADA Branko Pešić je ostavio neizbrisiv trag u arhitekturi stare Jugoslavije i sveta (VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Zanimljivosti 0

Na čelu Beograda, od 1839. do danas promenilo se 66 gradonačelnika, ali nijedan nije ostavio takav trag kao Branko Pešić. Ovaj Zemunac od 1965. do 1974. godine stolovao je u Starom dvoru.

NAJCENJENIJI GRADONAČELNIK BEOGRADA Branko Pešić je ostavio neizbrisiv trag u arhitekturi stare Jugoslavije i sveta (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Za tih devet godina, Beograd je sa 680.000 porastao na 920.000 žitelja. Izgrađeno je čak 86.000 stanova! U to vreme drugovi i drugarice dobijali su novoizgrađene nekretnine. Međutim, Pešić je živeo skromno u prizemnoj kući koju je nasledio.


Pešić je za života bio cenjen u javnosti zbog toga što je stalno želeo da pomaže građanima. Nije imao službeni automobil ni šofera. Vozio je svog “pežoa 504” i “opel askonu”, sa kojima je često znao da usput vozi svoje sugrađane. Beograđani su bili toliko slobodni da su ga zvali na kućni telefon, a nisu se ustezali ni da mu u Zemunu zakucaju na vrata.

Lukavstvom uspeo je da izgradi moderan auto-put

Znao je danima da obilazi privredne gigante, da ih odobrovolji da daju novac za infrastrukturu. Na prostoru današnje Autokomande, 1967. nalazile su se stare kasarne i logor, a tuda je trebalo da se izgradi današnji auto -put. General Ivan Gošnjak je Pešića gotovo isterao iz kancelarije, kada mu je ovaj ponudio 43 hektara zemlje u Makišu, a da armija napusti plac od 10 ari koji je na trasi budućeg puta. Tad je Pešić pribegao lukavstvu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na jednom prijemu, ispred holandske kraljice glasno je hvalio Tita, kako mu on pomaže oko izgradnje prestonice. Maršalu je bilo milo kako ovaj lepo govori o njemu, pa mu reče, “šta god ti treba, ja ću ti pomoći”. I tako je Pešić izgradio glavnu magistralu preko vojnog logora.

 

 

Mnogo je voleo boks


Čak je i očevu kafanu dao na korišćenje jedom klubu. Nije mu bilo strano ni da se potuče. Jednom je izudarao dvojicu siledžija koji su na ulici davili milicionera.

– Jednom, dok je bio predsednik Opštine Zemun, spasao je jednu devojku od nasilnika. Sutradan, nakon što ih je istukao, pretučeni nasilnici su došli u njegov kabinet da se izvinjavaju – priseća se Lazar Pešić.

Pored običnog sveta, cenile su ga mnoge ličnosti iz javnog života.

– Za njegov 50. rođendan, tadašnja elita, poklonila mu je jedinstvenu knjigu sa posvetama. Među potpisnicima su bili Duško Radović, Ljuba Tadić, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Čkalja, Pavle Vuisić, mnogi slikari i pesnici tog doba – priča Lazar, dok lista stranice požutelog albuma.

U biografiji Branka Pešića piše da je rođen 1922. godine u Zemunu, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Neposredno pred rat upisao je Pravni fakultet u Beogradu.

 

Kada se zapucalo, uzeo je pušku u ruke i otišao u rat


Zajedno sa stotinama sremskih partizana, prešao je preko Save u Bosnu. Borio se na Sutjesci, gde je bio i ranjen. Učestvovao je u borbama za oslobođenje Beograda i Zemuna, oktobra 1944. godine. Posle rata počinje političku karijeru. Obavljao je niz značajnih funkcija.

Preminuo je 4. februara 1986, u godini kada je trebalo da ode u penziju. Bolovao je od srca i šećerne bolesti. Ima dve kćerke Branislavu(67) i Sofiju(52), a od sina Lazara (54) ima unučad Tesu i Dimitrija.

Izvor: novosti, opanak

Komentari(0)

Loading