OVO SIGURNO NISTE ZNALI Da li ste se ikada zapitali od kada je zapravo Zemun u sastavu Beograda

J. K.

20:14

Zanimljivosti 0

Zemun je deo Beograda bogat istorijom i interesantnom geografijom, gde se nalazi Gardoš i Milenijumska kula, ali i najboljim prestonički restorani pored reke.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI Da li ste se ikada zapitali od kada je zapravo Zemun u sastavu Beograda
Shutterstock

 

Zemun je u prošlosti bio pod vlašću skoro svih naroda koji su prolazili ovim prostorima. Držali su ga, osvajali i ponovo gubili Kelti, Rimljani, Vizantijci, Huni, Sloveni, Avari… u novijoj istoriji pod njegovim zidinama borili su se Ugari i Turci, a sve to vreme u njemu su živeli i Srbi.

Beogradskim mirom, potpisanim 1739. godine, Zemun je postao pogranični grad između Austrije i Turske i tokom 18. veka i doživeo svoj najveći razvoj. Tokom 19. veka Srbi u Zemunu konačno počinju da čine većinu, a progres nezaustavljivo stiže – 1873. Zemun dobija železnicu, pa 1892. prve arterske bunare, pa 1901. električnu rasvetu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon što je vihor Velikog rata prošao, Zemun se 1918. godine obreo u sastavu novoformirane države – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Iako većina ljudi misli da je Zemun ušao u sastav Beograda tek 1945. godine to pripajanje, iako kratkotrajno, zapravo se dogodilo 11 godina ranije - izgradnjom Mosta kralja Aleksandra na Savi, Zemun je 1934. godine faktički spojen sa Beogradom (iako ih je u praksi odvajala ogromna močvara koja je tek trebalo da postane Novi Beograd).

Amandmanima na Zakon o ataru Opštine Beograd iz iste godine to pripajanje je i zakonski regulisano. Od 1. avgusta 1934. opštine: višnjička, mirijevska, malomokroluška, velikomokroluška, kumodraška, jajinačka, resnička, kneževačka, žarkovačka, železnička, bežanijska, zemunska, borčanska i ovčanska ušle su u sastav Beograda.

Ipak, Zemunu se nije dalo da dugo ostane “u ljubavi” sa Beogradom. Od početka Drugog svetskog rata, već 12. aprila 1941. godine Zemun je okupiran i svrstan u teritoriju Nezavisne države Hrvatske.

Nakon krvavih godina Drugog svetskog rata i dva dana posle oslobođenja Beograda, 22. oktobra 1944. godine i Zemun su oslobodile Crvena armija i jedinice Narodnooslobodilačke vojske.

I tako je Zemun od 1945. godine ponovo postao deo Beograda… i tako je sve do danas.

 

 

 

(Izvor: Istorijski zabavnik

 

Komentari(0)

Loading