ČUDO IZ BAČKE: Zašto je ulje od konoplje bilo osnova ishrane u Vojvodini i kako se koristi za kožu i disajne puteve

Jadranko Žugić

17:00

Zanimljivosti 0

Konoplja je u Vojvodini vekovima bila "zlatna" industrijska kultura, a ulje dobijeno iz njenih semenki smatralo se pravim eliksirom zdravlja. Otkrivamo kako je ulje od konoplje bilo osnova posne i zdrave ishrane u Bačkoj, zašto su ga bake koristile kao lek za kožna oboljenja i zašto je danas ponovo na vrhu liste prirodnih lekova.

ulje
Shutterstock

Pre nego što su moderne zabrane učinile konoplju kontroverznom, Cannabis sativa L. je u Bačkoj, Sremu i Banatu bila temelj poljoprivrede. Koristila se za izradu platna, užadi i, najvažnije, za dobijanje hladno ceđenog ulja od semenki. Ulje od konoplje je bilo jedno od najvažnijih biljnih ulja u posnoj kuhinji.

Najzdravije ulje iz ravnice

Ulje od konoplje je izuzetno bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama u idealnom odnosu (često 3:1), što je retkost u biljnom svetu. Sadrži i vitamine (E, A, B) i minerale. U stara vremena, bilo je osnova posne ishrane i koristilo se za jačanje imuniteta i vitalnost. Lokalno stanovništvo ga je koristilo za salate i kao dodatak hlebu, znajući da im daje snagu.

Lek za kožu i astmu

Lekovita svojstva konopljinog ulja su višestruka. Zbog visokog sadržaja gama-linolenske kiseline i protivupalnih svojstava, ulje od konoplje se u narodnoj medicini koristilo za smirivanje iritacija, ekcema, psorijaze i akni. Takođe, verovalo se da pomaže i kod problema sa disajnim putevima, poput astme i bronhitisa, jer deluje na smanjenje upala.

Danas se ulje od konoplje, proizvedeno od legalnih sorti bez psihoaktivnih supstanci, vraća u upotrebu, i to ne samo u kozmetici, već i u ishrani, svedočeći o mudrosti vojvođanske tradicije.

Komentari(0)

Loading