ZLATNO ULJE S PLANINE: Zašto je ulje od bundeve sa Zlatara najbolje za srce i kako se u njemu čuva lek za prostatu
Bundeva golica se nekada smatrala hranom za stoku, da bi se ulje dobijeno iz njenih semenki danas prodavalo kao najskuplje srpsko jestivo ulje. Otkrivamo zašto se hladno ceđeno ulje golice sa planinskih krajeva (poput Zlatara, Peštera i Fruške Gore) smatra prirodnim čudom, kako njegovi sastojci deluju na muško zdravlje i zašto je ovo ulje jače od mnogih apotekarskih preparata.

Ulje od semenki tikve golice (Cucurbita pepo) je simbol povratka prirodi. Iako se bundeva dugo uzgajala širom Srbije, planinski krajevi poput Zlatara, Peštera i Fruške Gore daju najbolje seme, zahvaljujući čistom vazduhu, nadmorskoj visini i specifičnom tlu. Ulje se dobija sporim procesom hladnog ceđenja, bez termičke obrade, što osigurava očuvanje svih bioaktivnih spojeva i daje mu prepoznatljivu tamnozelenu, gotovo crnu boju.
Prirodni zaštitnik muškog zdravlja
Glavna lekovitost ulja golice leži u visokom sadržaju fitosterola (posebno delta-7-sterola) i cinka. Ovi sastojci su ključni za muško zdravlje jer dokazano pomažu u regulisanju funkcije mokraćne bešike i ublažavanju simptoma dobroćudnog povećanja prostate (BHP). Cink je esencijalan za reproduktivno zdravlje. Zato se u narodu ulje od golice smatra prirodnom, preventivnom terapijom za muškarce.
Možda vas zanima:

BAJKOVITI ODMOR NA PLANINSKOJ LEPOTICI U SRCU SRBIJE: Zlatar pun turista zbog prirodnih lepota i mnogih sadržaja (FOTO)
Ovu prirodnu oazu odlikuje izuzetno blagotvoran vazduh, spoj mediteranske i planinske klime, zelena jezera okružena omorikama i brezama, organska proizvodnja heljde i maksimalan broj sunčanih dana tokom godine.

Jezero koje menja boje: Misteriozni prirodni fenomen na obroncima Zlatara
Skriveno u srcu jugozapadne Srbije, jedno jezero iznenađuje posetioce svojim neobičnim spektaklom – voda menja nijanse od tirkizne do tamnozelene, a lokalno stanovništvo priča o legendama koje prate ovu pojavu.
Možda vas zanima:

BAJKOVITI ODMOR NA PLANINSKOJ LEPOTICI U SRCU SRBIJE: Zlatar pun turista zbog prirodnih lepota i mnogih sadržaja (FOTO)
Ovu prirodnu oazu odlikuje izuzetno blagotvoran vazduh, spoj mediteranske i planinske klime, zelena jezera okružena omorikama i brezama, organska proizvodnja heljde i maksimalan broj sunčanih dana tokom godine.

Jezero koje menja boje: Misteriozni prirodni fenomen na obroncima Zlatara
Skriveno u srcu jugozapadne Srbije, jedno jezero iznenađuje posetioce svojim neobičnim spektaklom – voda menja nijanse od tirkizne do tamnozelene, a lokalno stanovništvo priča o legendama koje prate ovu pojavu.
Možda vas zanima:

BAJKOVITI ODMOR NA PLANINSKOJ LEPOTICI U SRCU SRBIJE: Zlatar pun turista zbog prirodnih lepota i mnogih sadržaja (FOTO)
Ovu prirodnu oazu odlikuje izuzetno blagotvoran vazduh, spoj mediteranske i planinske klime, zelena jezera okružena omorikama i brezama, organska proizvodnja heljde i maksimalan broj sunčanih dana tokom godine.

Jezero koje menja boje: Misteriozni prirodni fenomen na obroncima Zlatara
Skriveno u srcu jugozapadne Srbije, jedno jezero iznenađuje posetioce svojim neobičnim spektaklom – voda menja nijanse od tirkizne do tamnozelene, a lokalno stanovništvo priča o legendama koje prate ovu pojavu.
Srčani saveznik i eliksir za kožu
Osim cinka, ulje je prepuno omega-3 i omega-6 masnih kiselina u idealnom balansu, što je presudno za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sistema i snižavanje lošeg holesterola. Bogatstvo vitaminom E i antioksidansima čini ga i saveznikom kože. Deluje na regeneraciju ćelija, usporava znakove starenja i koristi se za smirivanje iritacija, pa čak i kod psorijaze i ekcema. Zbog toga se ulje koristi i za unutrašnju i za spoljašnju negu.
Visoka cena kao mera kvaliteta
Hladno ceđeno ulje golice je jedno od najskupljih jestivih ulja u Srbiji. Ova visoka cena je opravdana teškim procesom proizvodnje – potrebna je velika količina semenki da bi se dobila mala količina ulja. Zbog toga se ono smatra "zlatnom tečnošću" i najčešće se koristi sirovo, jer termička obrada uništava dragocene sastojke. Obično se konzumira terapeutski, jedna do dve kašike dnevno, ili kao dodatak salatama. Ulje golice je svedočanstvo da je najjači lek često skriven u jednostavnim, prirodnim proizvodima.

ZLATNO ULJE S PLANINE: Zašto je ulje od bundeve sa Zlatara najbolje za srce i kako se u njemu čuva lek za prostatu
Bundeva golica se nekada smatrala hranom za stoku, da bi se ulje dobijeno iz njenih semenki danas prodavalo kao najskuplje srpsko jestivo ulje. Otkrivamo zašto se hladno ceđeno ulje golice sa planinskih krajeva (poput Zlatara, Peštera i Fruške Gore) smatra prirodnim čudom, kako njegovi sastojci deluju na muško zdravlje i zašto je ovo ulje jače od mnogih apotekarskih preparata.

Pre 138 godina Tesla osmislio izum bez kojeg danas ne možemo: Srpski genije osvetlio planetu, a sam umro u hotelu, evo šta je rekao kada je posetio Beograd
Nikola Tesla je 22. oktobra 1887 prijavio izum koji je promenio svet - višefaznu naizmeničnu struju, temelj moderne električne energije.


Najpoznatiji srpski gorštak podelio potresnu sliku: Luki tuga u očima, a na njoj je ON - "neko s neba gleda sve"
Imao je samo 7 godina kada mu je preminuo otac

ČUDO IZ BAČKE: Zašto je ulje od konoplje bilo osnova ishrane u Vojvodini i kako se koristi za kožu i disajne puteve
Konoplja je u Vojvodini vekovima bila "zlatna" industrijska kultura, a ulje dobijeno iz njenih semenki smatralo se pravim eliksirom zdravlja. Otkrivamo kako je ulje od konoplje bilo osnova posne i zdrave ishrane u Bačkoj, zašto su ga bake koristile kao lek za kožna oboljenja i zašto je danas ponovo na vrhu liste prirodnih lekova.
Komentari(0)