Božićni post 2025. godine po nedeljama: Najpravilniji način 40-dnevnog pročišćenja duše i tela pred najradosniji praznik

Teodora Tojagić

17:00

Aktuelno 0

Danas, 28. novembra, za vernike Srpske pravoslavne crkve počinje veliki Božićni post, koji će trajati do 6. januara, odnosno do obeležavanja Božića 7. januara.

post
Shutterstock

Božićni post, kao i svaki višednevni post u pravoslavnoj tradiciji, služi kao duhovna priprema za Božić, kao najradosniji hrišćanski praznik. Njegova svrha je da vernik, kroz uzdržavanje i molitvu, stigne do dana kada se slavi Hristovo rođenje u stanju dublje unutrašnje budnosti i blagodarnosti.

Hrišćanin koji posti nastoji da istraje do kraja, kako bi praznični dan bio smisleniji i uzvišen trenutak.

Malo je poznato da se Božićni post naziva i Filipov post, pošto počinje nakon dana posvećenog Svetom apostolu Filipu, jednom od dvanaestorice Hristovih učenika.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Po trajanju je Božićni drugi najduži post u godini, odmah posle velikog Uskršnjeg, a manje je strog i od Uskršnjeg i od Velikogospojinskog posta.

Uz odricanje od namirnica životinjskog porekla i alkohola, ovaj post on se odnosi i na unutrašnju čistotu. Crkva uči da je post istinski tek kada su i telo i duh u skladu, odnosno kada se čovek istovremeno oslobađa rđavih misli, postupaka i navika, tako da to treba sve vreme da prati izmenjen način ishrane u posnim danima.

Pravila Božićnog posta

Tokom velikog Božićnog posta pravila su jasna: ne konzumiraju se meso, jaja i beli mrs (poput mleka, sira, kajmaka i pavlake). Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka, koji se provode u postu „na vodi“. Riba je dozvoljena subotom i nedeljom, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako ovaj praznik padne u dane strogog posta.

Post po nedeljama:

Prva nedelja Božićnog posta. Post se započinje u blažoj formi: dozvoljeni su riba, vino i ulje, dok se sredom i petkom posti na vodi.
Druga nedelja Božićnog posta. Režim ostaje isti kao u prvoj nedelji, riba, ulje i vino su dozvoljeni, a sredom i petkom važi strog post.
Treća nedelja Božićnog posta. Hrana se organizuje po istom pravilu kao u prve dve nedelje.
Četvrta nedelja Božićnog posta. Strogoća posta se pojačava. Riba je dozvoljena samo za praznik ili tokom vikenda, dok su sreda i petak i dalje dani posta na vodi.
Peta nedelja Božićnog posta. Riba više nije dozvoljena, ali su ulje i vino i dalje mogući. Sredom i petkom se praktikuje strog post.
Šesta nedelja Božićnog posta. Završna sedmica je najstroža i posti se na vodi sve do Badnjeg dana, kada se tradicionalno priprema i jede posna hrana.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading