SVE MANJE ŽENA SE BAVI PLETENJEM Baka Đula jedna od retkih u selima Starog Vlaha koja još uvek plete

Alo Redakcija

15:30

Ostale vesti 0

Dok u vrelo leto po ceo dan rade u polju i oko stoke, kad sneg okuje planinska sela za vredne meštane tada počinje „godišnji odmor“. Putevi su neretko zavejani, pa osnovne namirnice nabave za nekoliko meseci, ali mnogo toga imaju i u svojim domaćinstvima.

SVE MANJE ŽENA SE BAVI PLETENJEM Baka Đula jedna od retkih u selima Starog Vlaha koja još uvek plete
Rina

 

Svaka kuća opremljena je i posebnom aparaturom – preslicom, vretenom, kudeljom i iglama. Duge zimske noći seljani su oduvek koristili za druženje i odmor, pošto namire stoku, ,,oposle” dnevne obaveze uveče se okupe jedni kod drugih gde bi proveli vreme do konaka. Dok muškarci uz pršutu i ,,vruću” rakiju igraju karte, žene zimske večeri koriste da pletu zimsku odeću za svoju decu i ukućane.

„Počela sam plesti od melena, dok sam čuvala ovce po negbinskim brdima. Učila sam uz strine i tetke, jer nekad su se interesovale devojke za ovaj zanak, nije kao danas. Za ovaj posao potrebna je veština i umeće sa iglama koje se gaji od malih nogu. Ja bih sada svakoj mlađoj ženi rado pokazala i naučila je da plete ali nikoga to više ne interesuje“, priča  Đula Milojević iz sela Bela Reka.

Rina

Komentari(0)

Loading