SRPSKI FESTIVAL SVETSKE MUZIKE i "Dani Beograda 2024", BESPLATAN ulaz na koncerte i još MNOGO toga, ovo NIKAKO ne bi trebalo propustiti!

Lepote Srbije

17:00

Manifestacije 0

Lepo vreme nam je stiglo ranije nego što smo ga očekivali, s njim radost koju nosi kao i želja za druženjima. Pred nama su narednih dana dve lepe manifestacije

Gorni Milanovac Beograd
Lepote Srbije/J.J.

DANI BEOGRADA

Tačno pre 1146 godina, 16. aprila 878 g,  prvi put je u pisanim dokumentima pomenuto ime Beograd, a pre 157 godina, 19. aprila 1867 g,  izvršena je simbolična predaja ključeva grada od strane turskih vlasti knezu Mihailu i Beograd od tada ponovo postaje srpski grad. U spomen na ova dva izuzetno važna datuma za istoriju Beograda, od 2003. godine Grad Beograd, u aprilu svake godine organizuje kulturno-umetničku manifestaciju „Dani Beograda“.

„Dani Beograda 2024“ odvijaće se od 16 do 19. aprila a obeležiće ih niz događaja koji će podsetiti na bogatu istoriju našeg grada i  njegovo veliko kulturno nasleđe.

SRPSKI FESTIVAL SVETSKE MUZIKE

Festival svetske muzike u Srbiji ima za cilj, da pored niza koncerata Etno muzike na visokom umetničkom nivou, ujedini muzičare i ljude iz različitih zemalja bez obzira na kulturnu i religioznu pozadinu. Održaće se od 19. - 23. aprila 2024 . godine u Gornjem Milanovcu.

U predstvaljanju bendova iz više zemalja, publika ima priliku da uživa u mešavini različitih vidova muzike, pre svega romske, kao i u zvucima nezaobilazne balkanske muzike, ali u ovom slučaju u potpuno novom svetlu. Program je upotpunjen i koncertima specijalnih gostiju festivala.

Opština Gornji Milanovac je idealno mesto za održavanje ovog festivala, kako zbog bogate istorije i kulture podneblja, tako i sa aspekta seoskog turizma, koji će ovom prilikom biti predstavljeni gostima i svetu.

Svirke su besplatne, pa će Gornji Milanovac biti mesto gde će svi moći da se zabave uz odličnu muziku.

Više o ovim događajima možete da se informišete putem interneta, na zvaničnim sajtovima organizatora.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

šešir

Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

Manifestacije

13:00

26 februar, 2024

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

Komentari(0)

Loading