BILA INSPIRACIJA TOMI ZDRAVKOVIĆU Obožavana, ali NIJE BILA SREĆNA, najveća muzička zvezda tog vremena je tragično završila život

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Rođena kao Zilha Bajraktarević, ostala je upamćena kao jedan od najistaknutijih komercijalnih izvođača narodne muzike i tradicionalnih sevdalinki u bivšoj Jugoslaviji.

BILA INSPIRACIJA TOMI ZDRAVKOVIĆU Obožavana, ali NIJE BILA SREĆNA, najveća muzička zvezda tog vremena je tragično završila život
Printscreen/Youtube

Njeno umetničko ime, Silvana Armenulić, postalo je poznato širom regije, a ona je prepoznata po svom jedinstvenom stilu pevanja i glasu. Njena pesma “Šta će mi život”, napisana od strane Tome Zdravkovića, jedan je od najprodavanijih singlova bivše Jugoslavije.

Silvana Armenulić je izgubila život tragično u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd - Niš. Imala je samo 37 godina. U toj nesreći su poginuli i njena trudna sestra Mirjana te violinista Rade Jašarević dok je treća sestra Dina Bajraktarević Nikolić, kako je jednom prilikom ispričala, za dlaku izbegla smrt.

Prema rekonstrukciji nesreće, vozilo u kojem se nalazila, Ford Granada, kretalo se brzinom od oko 150 kilometara na sat. Iznenada je počelo prelaziti u levu, suprotnu kolovoznu traku i došlo je do sudara s kamionom. Desna strana Forda Granade se tako snažno sudarila s kamionom da je kompletno izvalila prednji desni točak, poluosovinu i podvukla se pod njega. U kanalu pored puta pronađena je polomljena violina, a do trenutka kada su trebalo da budu u Beogradu bili su tek na pola puta, što je dodatna misterija koju je Silvanina smrt ostavila za sobom.

Njena smrt ostala je ostala obavijena velom tajni. Neki su čak sugerisali da je možda ona bila za volanom u trenutku nesreće. Bez obzira na sve, Silvana Armenulić ostaje upamćena kao izvanredna umetnica i osoba koja je bezgranično volela život, ali brz i uzbudljiv život.

Toma i Silvana Printscreen/Youtube
 

Silvana Armenulić i Toma Zdravković su bili dvoje izuzetno talentovanih i popularnih pevača narodne muzike, koje je život spojio na neverovatan način, kako to samo život ume. Njihova priča je postala legendarna i filmom ovekovečena.

Toma Zdravković, boem i izvanredan pevač, bio je zaljubljen u Silvanu. Međutim, Silvana je za njega bila nedostižna jer je bila udata za Radmila Armenulića, poznatog jugoslovenskog tenisera. Nikada joj  Toma nije izjavio svoju ljubav. Kada je Silvana poginula, bio je očajan.

Film “Toma” je oživeo njihovu priču, a glumac Milan Marić je gotovo savršeno dočarao Tominu emociju i priču. Njegove reči, “Ne meri se život po broju godina na koji ga razvučeš, već koliko života staviš u svaki dan”, postale su simbol njegove boemske duše i strasti koju je pokazivao u onosu prema životu, pa i  prema Silvani.

Njihova umetnost i zanimljive životne priče ostale su u večnosti kroz njihove pesme i uspomene.

 

Komentari(0)

Loading