Gorsko jezero usred borove šume, prirodna oaza o kojoj se malo zna: Meštani pripremaju pravo veselje za 1. maj, sa pečenjem i trubačima- tipično po srpski

18:00

Turizam 0

Sitno se odbrojava do prvomajskih praznika, a mnogi su već sad napravili planove gde će provesi taj neradni dan. Meštani suvoborskog sela Pranjani i ove godine rešili su da naprave pravo narodno veselje i to kod jezera usred borove šume.

gorsko jezero
rina

- Ovo je naša oaza, ali nismo sebični i u ovu lepotu zovemo sve ljude dobre volje, potrebno je samo da ponesu dobro raspoloženje. Ovo jezerce nalazi se na padinama Ravne Gore nedaleko od čuvenog Gorskog aerodroma, kaže za RINU meštanin Zvonko Starčević.

On dodaje da onaj ko odluči da dođe, za hranu ali i muziku nema potrebe da brine.

gorsko jezero rina
 

- Za uranak pečemo jagnjetinu i prasetinu, u našoj poljskoj pečenjari. Planirali smo i dva lonca svadbarskog kupusa a za doručak popara sa kajmakom i čajevi. Mesto je san snova za kampere, šatore, tu je izvorska voda za piće, i prostor gde se može ložiti vatra a imaćemo i struju”, rekao je Zoran koji će i sam taj dan zavrnuti rukave.

Ipak za kraj ističe, da je jedini uslov koji svaki gost mora da ispuni, a to je da svako pokupi smeće za sobom i odloži u kontejner.

roška banja

Srpska lekovita banja sakrivena usred šume: U Rošku banju kod Požege dolazili u kolicima, mineralni izvori i sada teku (FOTO)

Turizam

15:00

12 jul, 2024

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading