Najlepše od Srbije: 10 savršenih mesta za vikend putovanja! (FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Od prelepe prirode do manastira i kupališta, i naša zemlja ima sve što je potrebno za savršen odmor

Uvac
Lepote Srbije/J.J.

Predlažemo vam 10 ideja za vikend putovanja po Srbiji!

1. Golubac

Posetite ostatke srednjovekovnog srpskog grada burne istorije, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Obiđite obnovljenu Golubačku tvrđavu i uživajte u nestvarnom pogledu na Nacionalni park Đerdap.

Najlepše od Srbije: 10 savršenih mesta za vikend putovanja! (FOTO) Shutterstock
 

2. Zlatibor

Jedna od naših najlepših i najpoznatijih planina nudi mnogo toga svojim posetiocima - od klasičnih aktivnosti u prirodi poput jahanja konja i šetnji, do adrenalinske vožnje četvorotočkašem i istraživanja neotkrivenih predela, ali i poznatih mesta za obilazak poput Stopića pećine, Gostiljskih vodopada... U blizini je i Mokra Gora, Sirogojno, Mećavnik... Zlatibor zapravo nudi toliko toga da je nemoguće posetiti sve samo za vikend.

3. Uvac

Odvojite bar jedno popodne za uživanje u pogledu na prelepe meandre našeg zaštićenog Specijalnog rezervata prirode. Osim prelepe prirode, kad se nađete ovde imate priliku da obićete i četiri pećine (Ušačku, Javorsku, Baždarsku i Ledenu), kao i naše poznate manastire Đurđevi stupovi i Sopoćani.

4. Đavolja varoš

Prilika da bukvalno vidite svetsko čudo. Na ovom mestu nalaze se dva prirodna fenomena, i zaista je šteta propustiti ih, a to su čuvene zemljane figure i izvori izuzetno kisele vode sa visokim sadržajem minerala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dragica Đuran (@dragadj)

5. Vrnjačka banja

Na prelepim padinama planine Goč nalazi se najveća srpska banja, koja uživa titulu omiljenog izletišta i lečilišta. Krasi je čak sedam izvora mineralne vode, čuveni manastiri Žiča i Studenica, kao i brojni srednjovekovni spomenici.

6. Srebrno jezero

Osim aktivnosti vezanih za vodu, ovo je prilika da obiđete i čuvenu Ramsku tvrđavu, krstarite divnim vodama Dunava, ali i da obiđete obližnji Lepenski vir i Viminacijum, naša poznata arheološka nalazišta.

7. Fruška gora

Jedno od najomiljenijih izletišta u našoj zemlji koje odlikuju prelepa priroda, brojni manastiri i jezera, kojih ima čak 16.

8. Krupajsko vrelo

Prirodna lepota koja može biti ozbiljna konkurencija prizorima sa najegzotičnijih destinacija. Lepota krupajskih vodopada, jezera i beskrajnih šuma potpuno će vas očarati, a usput možete posetiti i čuveni manastir Gornjak, poznat po čudima koja su se desila nad moštima svetog Grigorija.

9. Nacionalni park Tara

Pravi izbor sa sve ljubitelje prirode i svežeg vazduha. Tara je srpska najšumovitija planina na kojoj raste više od hiljadu različitih biljnih vrsta. U ponudi su svi planinski sportovi, a za ljubitelje fotografije, tu su magični vidikovci. Manastir Rača je nešto što takođe ne bi trebalo propustiti, a i odavde imate priliku da "skoknete" do Drvengrada.

tara rina
 

10. Stara planina

Jedno od najlepših mesta za porodični mini-odmor. Na Staroj planini obavezno posetite vodopade Bigreni potok i Tupavica, a tu su i brojna etno sela sa bazenima, igralištima za decu, mini zoološkim vrtovima i sportskim terenima.

Dvokrevetna soba u ovoj banji košta 1.500 dinara! Nalazi se na samo tri sata od Beograda i prava je oaza mira

Dvokrevetna soba u ovoj banji košta 1.500 dinara! Nalazi se na samo tri sata od Beograda i prava je oaza mira

Turizam

11:00

13 jul, 2024

Osim prirodnih lečilišta banje se izdižu u sam vrh i zbog prirode koja ih okružuje ali i rekreativnih aktivnosti koje su prilagođene svim uzrastima. Jedna banja iako još uvek nije iskoristila puni potencijal, na dobrom je putu da se uskoro izdigne na sam vrh u posećenosti, posebno po ceni smeštaja koje ne prelaze 2.000 dinara, radi se o Pribojskoj Banji.

Komentari(0)

Loading