Recept za najukusniji hleb koji ne goji: Možete ga jesti po čitav dan bez griže savesti, mekan i preukusan

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

U današnjem svetu gde su dijete često u fokusu, pronalaženje zdravih, ali ukusnih namirnica postaje sve važnije

banana hleb
Shutterstock

Hleb koji ne goji je ključni igrač u održavanju zdrave ishrane. On pruža telu potrebnu energiju i hranljive materije, a istovremeno ne dodaje višak kalorija koje mogu dovesti do nepoželjnog povećanja telesne mase.

Jedna od ključnih namirnica koju mnogi ljudi uključuju u svoju ishranu je hleb. Međutim, ne svi hlebovi su isti. Dok neki mogu doprineti nepoželjnom povećanju težine, postoje i oni koji mogu zadovoljiti našu potrebu za hranom, a da ne donose nepoželjne kalorije.

Prilikom odabira hleba, ključno je obratiti pažnju na sastojke. Integralni ili višezrnati hleb su odličan izbor zbog svojih vlakana, koja pomažu u regulaciji varenja i održavanju osećaja sitosti. Ovi hlebovi takođe imaju niži glikemijski indeks u poređenju sa belim hlebom, što znači da ne izazivaju brze skokove šećera u krvi i time sprečavaju nagli pad energije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je dodatak semenki i žitarica. Semenke poput lanenog semena ili suncokreta dodaju hlebu dodatnu hranljivu vrednost u vidu omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Ove komponente ne samo da pružaju koristi za srce i mozak, već i doprinose osećaju sitosti, što može sprečiti prejedanje.

Važno je takođe voditi računa o količini hleba koju konzumiramo. Iako je hleb važan izvor energije, preterana konzumacija može dovesti do viška kalorija. Prilagođavanje veličine porcija i kombinovanje hleba sa drugim zdravim namirnicama, poput proteina i povrća, može pomoći u održavanju zdrave telesne težine.

Vodeći se svim ovim stavkama nutricionistkinja Ivana Šarčević na svom Instagram profilu podelila je jedan zdravi recept za hleb koji ne goji.

350gr mekog speltinog brašna
200gr kiselog mleka
100ml vode
1 kašičica sode bikarbone
kašika sirćeta
kašičica soli

Sipati prvo kiselo mleko, vodu I sirće.Potom suve sastojke. Izliti u pleh obložen pek papirom, posuti sa 2 kašike semenki bundeve ili suncokreta i peći na 200 °C 40-ak minuta. Sačekati da se ohladi.

@lepotesrbijee Često kažemo da su Srbi bili pod Turcima 500 godina, ali da li je to istina? #fy #fyp #foryou #fypシ #foryoupage #lepotesrbije #srbija #viral #viraltiktok ♬ original sound - LepoteSrbije

Komentari(0)

Loading