MEKAN KAO DUŠA Recept za pravi domaći hleb koji će ugrejati kuću tokom tmurnih jesenjih dana
Najbolji recept za domaći hleb
Kako je jesen uveliko stigla, sve više vremena provodimo u kući. Vredne domaćice i domaćini mogu da obraduju sve ukućane pravim domaćim hlebom.
Sastojci:
- 30 gr svežeg kvasca ( 7,8 gr suvog )
- 400 ml mlake vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- ulja koliko da se namaže testo, 2 kašike
- 700 gr mekog brašna
Priprema:
Možda vas zanima:
Kako se pravilno čuva HLEB tokom vrućina? Mnogi greše
Gde odlažete hleb tokom leta i visokih temperatura?
Recept za najukusniji hleb koji ne goji: Možete ga jesti po čitav dan bez griže savesti, mekan i preukusan
U današnjem svetu gde su dijete često u fokusu, pronalaženje zdravih, ali ukusnih namirnica postaje sve važnije
Možda vas zanima:
Kako se pravilno čuva HLEB tokom vrućina? Mnogi greše
Gde odlažete hleb tokom leta i visokih temperatura?
Recept za najukusniji hleb koji ne goji: Možete ga jesti po čitav dan bez griže savesti, mekan i preukusan
U današnjem svetu gde su dijete često u fokusu, pronalaženje zdravih, ali ukusnih namirnica postaje sve važnije
Možda vas zanima:
Kako se pravilno čuva HLEB tokom vrućina? Mnogi greše
Gde odlažete hleb tokom leta i visokih temperatura?
Recept za najukusniji hleb koji ne goji: Možete ga jesti po čitav dan bez griže savesti, mekan i preukusan
U današnjem svetu gde su dijete često u fokusu, pronalaženje zdravih, ali ukusnih namirnica postaje sve važnije
U mlaku vodu izmrvite kvasac pa dodajte šećer i promešajte.
Dodajte zatim pola mere brašna i dobro varjačom izdradite, biće retko i treba da je bez grudvica.
Dodajte zatim ostatak brašna i so, opet dobro izradite.
Testo će biti mekano i lepljivo, ali tako treba.
Pouljite odgore pa gornju stranu stavite dole i premesite rukom malom.
Poklopite krpom i ostavite da kisne od 30 minuta do 60 minuta, koliko vama odgovara dok nešto drugo radite, ne morate se striktno pridržavati minutaže. Ako ostane i duže od sat vremena nije strašno.
Pospite sto brašnom pa istresite testo i premesite.
Sada će testo biti fino mekano, ali se neće lepiti za ruke.
Rastanjite ga malo rukama u pravougaonik, a onda oklagijom razvucite u pravougaonik otprilike dimenzija 40 x 25 cm.
Sada uvijte, kao štrudlu užu stranu. Stisnite početak da ne bi bilo vazduha izmedju i sve onda uvijte.
Prebacite u premazanu uljem tepsiju. Ja sam pekla u dubljem plehu 30 x 20 cm.
Kada prebacite isecite nožem ukoso ove crtice, tako vam hleb neće odgore popucati, imaće gde da raste.
Kada sve to uradite ostavite 5 minuta da odstoji pa uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Taman neka testo odstoji još koliko se rerna zagreje.
Kada se rerna zagrejala stavite hleb da pečete u rernu na nižu pregradu.
Da ne bude baš dole na limu nego malo uzdignut, na nekih 5 cm od dna rerne.
Tako vam neće odgore izgoreti, a ni od dole.
Pecite nekih 40 minuta, zavisno od rerne. Ako niste sigurni da li je pečen uzmite čačkalicu, štapić za raznjiće, može čak i nož pa sastrane probodite. Ako izadje suvo gotov je, ako ima na štapiću i malo nečega lepljivog ostavite još pet minuta da se peče.
Pečen hleb izvadite iz pleha da se hladi.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.
TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.
BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.
Komentari(0)