Samo retki znaju čemu služi fioka ispod rerne: Nije za čuvanje plehova, ovo je prava svrha
Da li fioka ispod rerne služi samo za odlaganje posuđa i plehova? Možda ćete se iznenaditi kada saznate njenu pravu svrhu!

Mnogi smatraju da je fioka ispod šporeta savršeno mesto za čuvanje plehova, tepsija i drugog kuhinjskog pribora. Iako deluje kao praktično rešenje, malo ko zna da ova fioka ima potpuno drugačiju namenu.
Zašto odlaganje u fioku može biti problem?
Fioka ispod rerne nije predviđena za skladištenje posuđa i pribora, a njena pogrešna upotreba može doneti ozbiljne rizike.
Naime, toplota iz rerne može zagrejati predmete u njoj, što potencijalno dovodi do topljenja materijala ili čak požara. Osim toga, pretrpana fioka može ometati cirkulaciju vazduha i negativno uticati na performanse rerne.
Prava svrha fioke ispod rerne
Ova fioka zapravo služi za održavanje hrane toplom nakon pečenja, omogućavajući jelu da ostane na idealnoj temperaturi do serviranja. Međutim, njena funkcionalnost tu ne prestaje!
Evo još nekoliko pametnih načina da je iskoristite:
Dizanje testa – Toplota fioke stvara savršene uslove za fermentaciju testa, čineći ga mekšim i vazdušastijim.
Sušenje začinskog bilja – Rasporedite bilje na pleh i stavite ga u fioku kako biste ga osušili prirodno i ravnomerno.
Zagrevanje tanjira – Hrana će duže ostati topla ako je poslužite na prethodno zagrejanim tanjirima.
Održavanje hrskavosti – Pohovana i pečena jela mogu zadržati hrskavu strukturu dok čekaju posluženje.
Sledeći put kada budete razmišljali gde da odložite pleh, setite se da fioka ispod rerne može biti mnogo korisnija nego što ste mislili.

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.

TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.
Komentari(0)