Vazdušaste i mekane cimet rolnice koje se tope u ustima: Svaki zalogaj pravo je uživanje, a recept uspeva baš svima
Slatkiš od kojeg nećete moći da se odvojite kad ga jednom probate.
Jesen polako stiže, a sa njim i topla ušuškana popodneva i predvečerja. A kada se začuju prve kapi kiše koje se odbijaju o prozore, odmah nam se pojavi miris cimeta u nosu, "cozy" atmosfera uz dobru knjigu i šolju toplog čaja, ali i parče ukusnog kolača.
Stoga vam danas predstavljamo recept za vazdušaste cimet rolnice koje nećete moći da prestanete da jedete.
Sastojci:
20 ml vode
2 kašike šećera
50 gr kvasca
450 ml toplog mleka
2 jaja
1 kašičica soli
100gr šećera
50gr putera
650-750gr brašna
Za fil:
nekoliko kašika mleka
žuti šećer
cimet
Za glazuru:
150gr prah šećera
vanila,mleko
Priprema:
Staviti kvasac da se aktivira u toploj vodi sa dve kašike šećera. Kada naraste, sa ostalim sastojcima zamesiti testo.
Potom ostaviti da se smesa udvostruči.
Dobijeno testo podeliti na dva dela za dve rolne.
Staviti brašno na radnu površinu, pa razvući koru od jedne polovine testa, premazati je mlekom, posuti žutim šećerom i cimetom.
Zavijte u rolnu i isecite na 10 delova, a tako uradite i sa drugim delom testa.
Dobijene rolnice poređajte u pleh, ali tako da se ne dodiruju.
Ostavite da narastu.
Potom peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
Kada se ispeku, ostaviti da se ohlade desetak minuta, a onda ih premazati glazurom koju ćete dobiti tako što ćete pomešati šećer u prahu i vanilu sa malo mleka tek toliko da dobijete gustu masu.
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Komentari(0)