Vazdušaste i mekane cimet rolnice koje se tope u ustima: Svaki zalogaj pravo je uživanje, a recept uspeva baš svima

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Slatkiš od kojeg nećete moći da se odvojite kad ga jednom probate.

cimet rolnice
Shutterstock

Jesen polako stiže, a sa njim i topla ušuškana popodneva i predvečerja. A kada se začuju prve kapi kiše koje se odbijaju o prozore, odmah nam se pojavi miris cimeta u nosu, "cozy" atmosfera uz dobru knjigu i šolju toplog čaja, ali i parče ukusnog kolača.

Stoga vam danas predstavljamo recept za vazdušaste cimet rolnice koje nećete moći da prestanete da jedete.

Sastojci:

20 ml vode
2 kašike šećera
50 gr kvasca
450 ml toplog mleka
2 jaja
1 kašičica soli
100gr šećera
50gr putera
650-750gr brašna

Za fil:

nekoliko kašika mleka
žuti šećer
cimet

Za glazuru:

150gr prah šećera
vanila,mleko

Priprema:

Staviti kvasac da se aktivira u toploj vodi sa dve kašike šećera. Kada naraste, sa ostalim sastojcima zamesiti testo.
Potom ostaviti da se smesa udvostruči.
Dobijeno testo podeliti na dva dela za dve rolne.
Staviti brašno na radnu površinu, pa razvući koru od jedne polovine testa, premazati je mlekom, posuti žutim šećerom i cimetom.
Zavijte u rolnu i isecite na 10 delova, a tako uradite i sa drugim delom testa.
Dobijene rolnice poređajte u pleh, ali tako da se ne dodiruju.
Ostavite da narastu.
Potom peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
Kada se ispeku, ostaviti da se ohlade desetak minuta, a onda ih premazati glazurom koju ćete dobiti tako što ćete pomešati šećer u prahu i vanilu sa malo mleka tek toliko da dobijete gustu masu.

Create your own user feedback survey c.id
komisbrot

Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši

Gastronomija

13:00

20 septembar, 2025

Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading