NEMA NIŠTA BOLJE OD SRPSKE GIBANICE Starinski recept koji su generacije obožavale

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Oduševićete se kada je probate.

posna gibanica
Shutterstock

 

Gužvara sa domaćim sirom i kajmakom je za dobrodošlicu, odmah iza prvog posluženja domaćeg slatka uz koje ide hladna bunarska voda.

Potrebno je:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

500 gr kora
400 gr sira
200 gr kajmaka
6  jaja
400 ml mleka
100 ml ulja ili masti

Priprema:

Ulupati belanca u čvrst sneg pa dodati žumanca i umutiti. Izmrviti sir i sipati u jaja, pa dodati kajmak i ovlaš promešati.

Dodati mleko (ostaviti malo za prskanje gibanice kad bude složena).

Namazati tepsiju mašću ili uljem, složite dve kore tako da se na dnu delom preklapaju, a polovine vise sa strane.

Umačite jednu po jednu koru u mešavinu sira i ostalih sastojaka pa zgužvane stavljajte jednu uz drugu.

Kad utrošite kore, ostatak fila prelijte odozgo a malo ostavite na dnu.

Prekrijte završnom korom i one sa dna presavijte preko gornje površine.

Izbockajte celu gibanicu viljuškom. U ostatak fila sipajte malo ulja, dodajte ostatak mleka pa ovom mešavinom prelijte  završnu koru.

Pecite sat vremena na temperaturi od oko 220 C stepeni.

Po potrebi, okrećite gibanicu. Poslužite vruće.

 

Komentari(0)

Loading