NEMA NIŠTA BOLJE OD SRPSKE GIBANICE Starinski recept koji su generacije obožavale

Miloš Milenović

18:00

Gastronomija 0

Oduševićete se kada je probate.

posna gibanica
Shutterstock

 

Gužvara sa domaćim sirom i kajmakom je za dobrodošlicu, odmah iza prvog posluženja domaćeg slatka uz koje ide hladna bunarska voda.

Potrebno je:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

500 gr kora
400 gr sira
200 gr kajmaka
6  jaja
400 ml mleka
100 ml ulja ili masti

Priprema:

Ulupati belanca u čvrst sneg pa dodati žumanca i umutiti. Izmrviti sir i sipati u jaja, pa dodati kajmak i ovlaš promešati.

Dodati mleko (ostaviti malo za prskanje gibanice kad bude složena).

Namazati tepsiju mašću ili uljem, složite dve kore tako da se na dnu delom preklapaju, a polovine vise sa strane.

Umačite jednu po jednu koru u mešavinu sira i ostalih sastojaka pa zgužvane stavljajte jednu uz drugu.

Kad utrošite kore, ostatak fila prelijte odozgo a malo ostavite na dnu.

Prekrijte završnom korom i one sa dna presavijte preko gornje površine.

Izbockajte celu gibanicu viljuškom. U ostatak fila sipajte malo ulja, dodajte ostatak mleka pa ovom mešavinom prelijte  završnu koru.

Pecite sat vremena na temperaturi od oko 220 C stepeni.

Po potrebi, okrećite gibanicu. Poslužite vruće.

 

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Komentari(0)

Loading