Kroasan kao iz bakine rerne: Punjen čokoladom i nostalgijom

Kiza R

13:00

Gastronomija 0

Francuski klasik u srpskom ruhu, spreman da osvoji vašu trpezu.

kroasan
ATA Images

Domaći kroasan punjen čokoladom više nije luksuz rezervisan za poslastičarnice ili pekare – uz ovaj jednostavan recept, u vašem domu može da zamiriše najlepše jutro, bilo da je nedelja ili obično radno veče. Testo je meko, mirisno i prilagođeno našem ukusu – bez dugog razvlačenja i hlađenja.

Sastojci za testo (za oko 12 kroasana):

  • 500 g mekog brašna (tip 400)

  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)

  • 1 kašičica šećera

  • 1 kašičica soli

  • 250 ml mleka

  • 50 ml ulja

  • 1 jaje

  • 1 vanilin šećer

Za punjenje i premazivanje:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

kroasan ATA Images

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema testa:
U mlakom mleku razmutite šećer i kvasac i ostavite da zapeni. U posebnu činiju sipajte brašno, dodajte so, vanilin šećer, ulje, jaje i nadošli kvasac. Zamesite glatko testo i ostavite da naraste pokriveno krpom oko 45 minuta. Kad se udvostruči, podelite ga na dva dela i razvucite svaki u krug debljine pola centimetra. Isecite kao picu, trouglove.

Punjenje i oblikovanje:
Na širi kraj svakog trougla stavite po kockicu ili dve čokolade. Uvijajte ka vrhu i blago savijte da dobijete oblik kroasana. Poređajte ih na pleh sa papirom za pečenje.

Pečenje:
Pokrijte ih i ostavite da odmore još 15–20 minuta. Premažite žumancem pomešanim s mlekom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta dok ne porumene.

Saveti i varijacije:
Umesto čokolade, možete koristiti eurokrem, domaći džem ili čak slani fil ako želite nešto drugačije. Za efekat listića, testo možete jednom premazati rastopljenim margarinom i preklopiti kao knjigu pre sečenja.

Zašto da ih probate:
Ovi kroasani su kombinacija toplog doma, poznatog mirisa iz detinjstva i slatkog punjenja koje se razliva dok su još topli. Nema boljeg načina da počnete dan ili da zasladite veče.

Komentari(0)

Loading