Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača
Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu
Mitrovdan je praznik kojim započinjemo seriju zimskih slava. Ove godine Mitrovdan "pada" u subotu, pa domaćice spremaju mrsnu slavu.
Ovo je naš predlog za mitrovdanski mrsni jelovnik:
Predjelo:
Na slavskom stolu obavezna je meza koja se sastoji od sušenog mesa, sira i maslina.
Možda vas zanima:
Kako su Srbi prepoznavali „zimski prag“: Običaji uoči Mitrovdana
Dani pred Mitrovdan bili su više od pripreme za slavu – to je bilo vreme kada se kuća smiruje, oganj proverava, a duša podseća da dolazi sezona tišine i sabiranja
Mitrovdan u narodu: Zašto se kaže da „Mitrovdan dolazi s vojskom, a Nikoljdan sa snegom“
Sveti Dimitrije, koga Srbi slave 8. novembra, nije samo vojnik vere – već i granica između jeseni i zime, svetlosti i tame, rata i mira
Možda vas zanima:
Kako su Srbi prepoznavali „zimski prag“: Običaji uoči Mitrovdana
Dani pred Mitrovdan bili su više od pripreme za slavu – to je bilo vreme kada se kuća smiruje, oganj proverava, a duša podseća da dolazi sezona tišine i sabiranja
Mitrovdan u narodu: Zašto se kaže da „Mitrovdan dolazi s vojskom, a Nikoljdan sa snegom“
Sveti Dimitrije, koga Srbi slave 8. novembra, nije samo vojnik vere – već i granica između jeseni i zime, svetlosti i tame, rata i mira
Možda vas zanima:
Kako su Srbi prepoznavali „zimski prag“: Običaji uoči Mitrovdana
Dani pred Mitrovdan bili su više od pripreme za slavu – to je bilo vreme kada se kuća smiruje, oganj proverava, a duša podseća da dolazi sezona tišine i sabiranja
Mitrovdan u narodu: Zašto se kaže da „Mitrovdan dolazi s vojskom, a Nikoljdan sa snegom“
Sveti Dimitrije, koga Srbi slave 8. novembra, nije samo vojnik vere – već i granica između jeseni i zime, svetlosti i tame, rata i mira
Poslednjih godina apsolutni hit na slavskim trpezama su čorbice. U stalnoj strci sa vremenom, čorbica je ono što najviše nedostaje savremenom čoveku, kada je svakodnevna ishrana u pitanju. Stoga nije ni čudno to što se čorbice najbolje pojedu upravo na slavama. Predlažemo da spremite kafansku teleću čorbu.
Kafanska teleća čorba na 3 načina: Kremasta i ukusna, idealna za slave
Potrebno je:
700 g telećeg mesa s kostima (vrat, kolenica ili rebra)
2 šargarepe
1 koren peršuna
1 manji celer
1 veći crni luk
1 čen belog luka
1 list lovora
1 kašika brašna
1 kašika ulja ili masti
So, biber, suvi biljni začin po ukusu
Peršunov list za serviranje
Način pripreme pogledajte u tekstu ispod:
Glavna zvezda svake slavske trpeze je svakako slavski kolač.
Slavski kolač koji svima i uvek uspeva
Sastojci:
1 kg brašna (T-400, glatko)
450 ml mlake vode (+/- 30 ml po potrebi)
50 ml ulja
30–40 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
Glavno jelo - Mitrovdanski podvarak
Sastojci:
500 gr. kiseo kupus
700 gr. dimljene prasetine ili nekog drugog dimljenog mesa ili slanine
začine i količinu ulja ili masti dodajte po svom ukusu
1 glavica crni luk
1 manji ili polovina večeg prazi luka
nakon prženja ukrčkati u rerni na 160 stepeni 1 sat.
vodu dodaje po potrebi- 200 mililitra
Način pripreme pogledajte u nastavku videa:
Za desert izaberite brzu tortu koja se pravi za 30 minuta
Porebno za podlogu:
400 g mlevenog keksa
200 g otopljenog putera ili margarina
100 ml mleka ili soka
Fil:
500 ml slatke pavlake
200 g šećera u prahu
400 g kisele pavlake
Prvi fil – voćni sloj
300 g voća po izboru (smrznuto voće, npr. jagode, maline ili mešano bobičasto)
150 g mlevenog keksa
Drugi fil – svetli sloj
3–4 banane (isečene na kolutiće)
150 g mrvljeni Oreo keks
Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača
Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Komentari(0)