Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu

slava
Shutterstock/V.Dr

Mitrovdan je praznik kojim započinjemo seriju zimskih slava. Ove godine Mitrovdan "pada" u subotu, pa domaćice spremaju mrsnu slavu. 

Ovo je naš predlog za mitrovdanski mrsni jelovnik:

Predjelo:

Na slavskom stolu obavezna je meza koja se sastoji od sušenog mesa, sira i maslina. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Poslednjih godina apsolutni hit na slavskim trpezama su čorbice. U stalnoj strci sa vremenom, čorbica je ono što najviše nedostaje savremenom čoveku, kada je svakodnevna ishrana u pitanju. Stoga nije ni čudno to što se čorbice najbolje pojedu upravo na slavama. Predlažemo da spremite kafansku teleću čorbu.

Kafanska teleća čorba na 3 načina: Kremasta i ukusna, idealna za slave

Potrebno je: 

700 g telećeg mesa s kostima (vrat, kolenica ili rebra)
2 šargarepe
1 koren peršuna
1 manji celer
1 veći crni luk
1 čen belog luka
1 list lovora
1 kašika brašna
1 kašika ulja ili masti
So, biber, suvi biljni začin po ukusu
Peršunov list za serviranje

Način pripreme pogledajte u tekstu ispod:

Glavna zvezda svake slavske trpeze je svakako slavski kolač.

Slavski kolač koji svima i uvek uspeva

Sastojci:

1 kg brašna (T-400, glatko)
450 ml mlake vode (+/- 30 ml po potrebi)
50 ml ulja
30–40 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli

Glavno jelo - Mitrovdanski podvarak

Sastojci:

500 gr. kiseo kupus
700 gr. dimljene prasetine ili nekog drugog dimljenog mesa ili slanine
začine i količinu ulja ili masti dodajte po svom ukusu
1 glavica crni luk
1 manji ili polovina večeg prazi luka
nakon prženja ukrčkati u rerni na 160 stepeni 1 sat.
vodu dodaje po potrebi- 200 mililitra

Način pripreme pogledajte u nastavku videa:

Za desert izaberite brzu tortu koja se pravi za 30 minuta

Porebno za podlogu: 

400 g mlevenog keksa
200 g otopljenog putera ili margarina
100 ml mleka ili soka

Fil:

500 ml slatke pavlake
200 g šećera u prahu
400 g kisele pavlake

Prvi fil – voćni sloj

300 g voća po izboru (smrznuto voće, npr. jagode, maline ili mešano bobičasto)
150 g mlevenog keksa

Drugi fil – svetli sloj

3–4 banane (isečene na kolutiće)
150 g mrvljeni Oreo keks

Komentari(0)

Loading