Leskovački ajvar: Domaća magija iz tegle koju morate probati

Kiza R

16:00

Gastronomija 0

Upoznajte sve tajne pripreme čuvenog leskovačkog ajvara – od izbora paprike do završnog ukusa koji osvaja čitavu Srbiju.

ajvar
Shutterstock

U Leskovcu, gde se paprika poštuje kao svetinja, priprema ajvara nije samo kuvanje – to je pravi porodični ritual. Ova domaća delicija od pečene paprike prenosi se s kolena na koleno, a njen miris i ukus nose sećanja na jesen, ognjište i zajedništvo.

Kako Leskovački ajvar postaje zaštitni znak juga Srbije

Leskovački ajvar nije običan namaz – to je srpski odgovor na sve zimske izazove i gastronomski ponos juga. Za dobar ajvar, osnov je crvena roga paprika, mesnata i sočna, po mogućstvu iz domaće bašte ili sa poznate leskovačke pijace. Pravi majstori kažu – nema dobrog ajvara bez ručnog pečenja na plotni i strpljivog ljuštenja dok su paprike još tople.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Korak po korak do savršenog ukusa

Nakon pečenja, paprike se ostave da se “oznoje” u najlonskim kesama ili pod krpom – tajna koja olakšava ljuštenje. Zatim sledi mlevenje na ručnu mašinu – nikako blender! Potom se masa kuva na tihoj vatri, uz stalno mešanje, i to najmanje dva do tri sata, sve dok se ne dobije gusta, sjajna smesa. Na kraju se dodaje ulje, so i po želji beli luk, a sve se sipa u zagrejane tegle i pasterizuje.

Više od zimnice – ajvar kao simbol zajedništva

U Leskovcu je pravljenje ajvara pravo porodično okupljanje. Okupe se komšije, rođaci, svi pomažu – neko peče, neko ljušti, neko meša. To nije samo kuvanje, to je ritual koji spaja generacije. A kada zima stigne, a vi otvorite teglu domaćeg ajvara, znaćete da ste sačuvali više od hrane – sačuvali ste uspomene.

Gde probati najbolji ajvar u Leskovcu?

Ako vas put navede na jug, svratite u vreme Roštiljijade, jer tada grad miriše na roštilj, ali i na ajvar. Mnoge domaće radinosti nude autentičan leskovački ajvar, a neka imena već imaju svoje verne kupce širom Srbije. Još bolje – naučite od njih i ponesite recept kući!

Komentari(0)

Loading