Većina ljudi pogrešno čuva luk: Evo uz koju namirnicu nikako ne smete da ga stavite
Jedna stvar koju mnogi od nas ne čuvaju na pravi način je luk
Koliko puta vam se dogodilo da ste u toku pripreme jela otvorili frižider ili ostavu, i otkrili da je hrana koju ste kupili pre samo nekoliko dana već počela da se kvari? Ovo je veliki problem sa svežim voćem i povrćem, ali postoje koraci koje možete preduzeti kako bi vaši proizvodi bili duže sveži – uz pomoć pravilnog čuvanja, prenosi Mirror.
A, jedna stvar koju mnogi od nas ne čuvaju na pravi način je luk. Stručnjaci za hranu tvrde, da je luk potrebno skladištiti na hladnom, tamnom i suvom mestu kako bi duže ostao svež, a postoji čak i određeno povrće s kojim se nikada ne bi trebalo da bude u blizini, jer bi ono moglo da podstakne još brže kvarenje.
Vlaga i svetlost su stvari koje luk ne može da podnese, jer dovode do plesni i klijanja, pa ga treba čuvati u suvoj, dobro prozračenoj korpi, kanti ili velikoj posudi. Trebalo bi da ih držite podalje od sunčeve svetlosti, ali takođe ih ne bi trebalo držati na niskim temperaturama, zato je najbolje da ih stavite u tamni ormarić, prenosi Večernji list.
Možda vas zanima:
Crni luk pod jastukom: Stari običaj kojim su devojke prizivale snove o budućem mužu
Narodni ritual za Ivandan koji i danas živi u selima zapadne Srbije
MNOGI SE PITAJU: Zašto plačemo dok seckamo crni luk?
Seckanje luka tokom pripreme jela mnogima je najneomiljeniji deo.
Možda vas zanima:
Crni luk pod jastukom: Stari običaj kojim su devojke prizivale snove o budućem mužu
Narodni ritual za Ivandan koji i danas živi u selima zapadne Srbije
MNOGI SE PITAJU: Zašto plačemo dok seckamo crni luk?
Seckanje luka tokom pripreme jela mnogima je najneomiljeniji deo.
Možda vas zanima:
Crni luk pod jastukom: Stari običaj kojim su devojke prizivale snove o budućem mužu
Narodni ritual za Ivandan koji i danas živi u selima zapadne Srbije
MNOGI SE PITAJU: Zašto plačemo dok seckamo crni luk?
Seckanje luka tokom pripreme jela mnogima je najneomiljeniji deo.
Shutterstock
Možda vas zanima:
Crni luk pod jastukom: Stari običaj kojim su devojke prizivale snove o budućem mužu
Narodni ritual za Ivandan koji i danas živi u selima zapadne Srbije
MNOGI SE PITAJU: Zašto plačemo dok seckamo crni luk?
Seckanje luka tokom pripreme jela mnogima je najneomiljeniji deo.
Možda vas zanima:
Crni luk pod jastukom: Stari običaj kojim su devojke prizivale snove o budućem mužu
Narodni ritual za Ivandan koji i danas živi u selima zapadne Srbije
MNOGI SE PITAJU: Zašto plačemo dok seckamo crni luk?
Seckanje luka tokom pripreme jela mnogima je najneomiljeniji deo.
Možda vas zanima:
Crni luk pod jastukom: Stari običaj kojim su devojke prizivale snove o budućem mužu
Narodni ritual za Ivandan koji i danas živi u selima zapadne Srbije
MNOGI SE PITAJU: Zašto plačemo dok seckamo crni luk?
Seckanje luka tokom pripreme jela mnogima je najneomiljeniji deo.
Možda vas zanima:
Crni luk pod jastukom: Stari običaj kojim su devojke prizivale snove o budućem mužu
Narodni ritual za Ivandan koji i danas živi u selima zapadne Srbije
MNOGI SE PITAJU: Zašto plačemo dok seckamo crni luk?
Seckanje luka tokom pripreme jela mnogima je najneomiljeniji deo.
Možda vas zanima:
Crni luk pod jastukom: Stari običaj kojim su devojke prizivale snove o budućem mužu
Narodni ritual za Ivandan koji i danas živi u selima zapadne Srbije
MNOGI SE PITAJU: Zašto plačemo dok seckamo crni luk?
Seckanje luka tokom pripreme jela mnogima je najneomiljeniji deo.
I, nikada ne biste trebalo da skladištite luk s krompirom. Kuvarica Sara Džampel objasnila je:
'‘Ja svoje držim u ormariću sa svim svojim posudama za pečenje, ali u budućnosti želim da kupim sanduke i odnesem ih u garažu ili podrum. Takođe želite da budete sigurni da su odvojen od krompira – koji su skloni da pokvare luk ako se drže u blizini'’.
Ako luk koji kupujete dolazi u plastičnoj kesi, treba je baciti čim dođete kući iz supermarketa jer plastika može brzo pokvariti luk zbog nedostatka cirkulacije vazduha i povećanja vlage. Takođe, luk možete držati u papirnatoj ili mrežastoj vrećici, jer će obe omogućiti bolji protok vazduha i pomoći u održavanju niskog stepena vlage. Ako se čuva na pravoj temperaturi i pod pravim uslovima, luk može trajati dugo vremena. Luk čuvan između -1⁰C i 10 ⁰C može biti dobar do godinu dana. Na višim temperaturama izdržaće nekoliko nedelja.
Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača
Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Komentari(0)