MNOGI SE PITAJU: Zašto plačemo dok seckamo crni luk?

Seckanje luka tokom pripreme jela mnogima je najneomiljeniji deo.

miris luka
Shutterstock

Zašto nas ovo korenasto povrće tera da plačemo i kako to da izbegnemo?

Luk sadrži jedinjenja sumpora. Kada se iseče oslobađa jedno od ovih jedinjenja kao gas, nazvan propil sulfoksid, koji je iritant.

Ova hemikalija deluje kao odbrambeni mehanizam u prirodi kako bi sprečio životinje da jedu luk. Ali kada ga iseckamo za kuvanje, reaguje suzama u našim očima, a onda dolazu doi odbrambenog procesa očiju, pa krećemo da plačemo kako bismo isprali hemikaliju. Neki ljudi imaju osetljivije suzne kanale u očima od drugih, zbog čega seckanje luka ne utiče na sve na isti način.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kako da iseckamo luk a da ne pustimo suzu?

Postoji nekoliko saveta i trikova pomoću kojih možete da sprečite da zaplačete dok sečete luk. Jedna opcija je da ohladite luk 30 minuta pre nego što ga isečete, jer hladnoća sprečava da se sumpor tako lako ispusti u vazduhu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading