MNOGI SE PITAJU: Zašto plačemo dok seckamo crni luk?
Seckanje luka tokom pripreme jela mnogima je najneomiljeniji deo.
Zašto nas ovo korenasto povrće tera da plačemo i kako to da izbegnemo?
Luk sadrži jedinjenja sumpora. Kada se iseče oslobađa jedno od ovih jedinjenja kao gas, nazvan propil sulfoksid, koji je iritant.
Ova hemikalija deluje kao odbrambeni mehanizam u prirodi kako bi sprečio životinje da jedu luk. Ali kada ga iseckamo za kuvanje, reaguje suzama u našim očima, a onda dolazu doi odbrambenog procesa očiju, pa krećemo da plačemo kako bismo isprali hemikaliju. Neki ljudi imaju osetljivije suzne kanale u očima od drugih, zbog čega seckanje luka ne utiče na sve na isti način.
Možda vas zanima:
Izaberite vrstu luka prema jelu koje spremate: Uz koju hranu ide beli, a uz koju crni
Gotovo da nema jela u koji se ne stavlja luk, ali nije svejedno koju vrstu koristite jer ova namirnica daje obrocima posebnu aromu.
Većina ljudi pogrešno čuva luk: Evo uz koju namirnicu nikako ne smete da ga stavite
Jedna stvar koju mnogi od nas ne čuvaju na pravi način je luk
Možda vas zanima:
Izaberite vrstu luka prema jelu koje spremate: Uz koju hranu ide beli, a uz koju crni
Gotovo da nema jela u koji se ne stavlja luk, ali nije svejedno koju vrstu koristite jer ova namirnica daje obrocima posebnu aromu.
Većina ljudi pogrešno čuva luk: Evo uz koju namirnicu nikako ne smete da ga stavite
Jedna stvar koju mnogi od nas ne čuvaju na pravi način je luk
Možda vas zanima:
Izaberite vrstu luka prema jelu koje spremate: Uz koju hranu ide beli, a uz koju crni
Gotovo da nema jela u koji se ne stavlja luk, ali nije svejedno koju vrstu koristite jer ova namirnica daje obrocima posebnu aromu.
Većina ljudi pogrešno čuva luk: Evo uz koju namirnicu nikako ne smete da ga stavite
Jedna stvar koju mnogi od nas ne čuvaju na pravi način je luk
Kako da iseckamo luk a da ne pustimo suzu?
Postoji nekoliko saveta i trikova pomoću kojih možete da sprečite da zaplačete dok sečete luk. Jedna opcija je da ohladite luk 30 minuta pre nego što ga isečete, jer hladnoća sprečava da se sumpor tako lako ispusti u vazduhu.
MISTERIJA TITOVE SAHRANE: Sumnja se da u sanduku uopšte nije bilo njegovo telo, nego nešto sasvim bizarno! (VIDEO)
Tog dana zemlja je bila zavijena u crno
MNOGI SE PITAJU: Zašto plačemo dok seckamo crni luk?
Seckanje luka tokom pripreme jela mnogima je najneomiljeniji deo.
DUGO ČUVANA TAJNA BIVŠE SFRJ: Procurele fotografije autopsije vanzemaljca iz 1966. godine u Beogradu! (FOTO)
U novembru 1966. godine blizu malog sela Otoček u bivšoj SFRJ srušio se leteći objekat i nepoznato biće je izvučeno iz letelice
Čudni detalji iz života velikog genija Nikole Tesle: Nije završio visoke škole, kopao kanale, a ovo mu je bila opsesija
Da nije bilo njegovih izuma, verovatno ne bi postojao ni svet kakav danas poznajemo
CAR DUŠAN SILNI JE JEDINI NEMANJIĆ KOJI NIJE POSTAO SVETAC: A veruje se se da je razlog VELIKI GREH njegove žene JELENE
Car Dušan je ispisao neverovatnu istoriju napeg naroda, ali nikada nije proglašen svecem. Do danas, pravi razlog nije otkriven, ali istoričari veruju da je veliki udeo u tome imala njegova supruga.
Komentari(0)