MNOGI SE PITAJU: Zašto plačemo dok seckamo crni luk?
Seckanje luka tokom pripreme jela mnogima je najneomiljeniji deo.

Zašto nas ovo korenasto povrće tera da plačemo i kako to da izbegnemo?
Luk sadrži jedinjenja sumpora. Kada se iseče oslobađa jedno od ovih jedinjenja kao gas, nazvan propil sulfoksid, koji je iritant.
Ova hemikalija deluje kao odbrambeni mehanizam u prirodi kako bi sprečio životinje da jedu luk. Ali kada ga iseckamo za kuvanje, reaguje suzama u našim očima, a onda dolazu doi odbrambenog procesa očiju, pa krećemo da plačemo kako bismo isprali hemikaliju. Neki ljudi imaju osetljivije suzne kanale u očima od drugih, zbog čega seckanje luka ne utiče na sve na isti način.
Možda vas zanima:

MNOGI NE ZNAJU: Zašto treba oprati crni luk pre ljuštenja?
Pranje luka treba da obavite i pre nego što počnete da ga ljuštite, dakle sa sve ljuskom.

Izaberite vrstu luka prema jelu koje spremate: Uz koju hranu ide beli, a uz koju crni
Gotovo da nema jela u koji se ne stavlja luk, ali nije svejedno koju vrstu koristite jer ova namirnica daje obrocima posebnu aromu.
Možda vas zanima:

MNOGI NE ZNAJU: Zašto treba oprati crni luk pre ljuštenja?
Pranje luka treba da obavite i pre nego što počnete da ga ljuštite, dakle sa sve ljuskom.

Izaberite vrstu luka prema jelu koje spremate: Uz koju hranu ide beli, a uz koju crni
Gotovo da nema jela u koji se ne stavlja luk, ali nije svejedno koju vrstu koristite jer ova namirnica daje obrocima posebnu aromu.
Možda vas zanima:

MNOGI NE ZNAJU: Zašto treba oprati crni luk pre ljuštenja?
Pranje luka treba da obavite i pre nego što počnete da ga ljuštite, dakle sa sve ljuskom.

Izaberite vrstu luka prema jelu koje spremate: Uz koju hranu ide beli, a uz koju crni
Gotovo da nema jela u koji se ne stavlja luk, ali nije svejedno koju vrstu koristite jer ova namirnica daje obrocima posebnu aromu.
Kako da iseckamo luk a da ne pustimo suzu?
Postoji nekoliko saveta i trikova pomoću kojih možete da sprečite da zaplačete dok sečete luk. Jedna opcija je da ohladite luk 30 minuta pre nego što ga isečete, jer hladnoća sprečava da se sumpor tako lako ispusti u vazduhu.

Nemate vagu pri ruci, a počeli ste da spremate obrok? Evo kako možete da izmerite sastojke uz pomoć kašike i šolje
Merenje sastojaka bez vage može da bude i jednostavnije nego što ste mislili.

STRUČNJAK OTKRIVA: Koliko često treba usisavati kuću?
Odgovor će vas iznenaditi.

Mirko ništa ne prepušta slučaju, u opticaju su i lanci i katanci: Angažovao komšije, pse i aktivirao kamere da mu čuvaju kuću tokom sezone odmora
Provala u stan ili kuću je jedna od onih tema o kojima ne volimo da razmišljamo, te često smatramo da se to neće dogoditi baš nama, ili pak da mi iz onih ili ovih raloga nismo meta.

ŠTA JE U 19. VEKU ZNAČILO "POSLATI NEKOGA NA KARABURMU"? Beogradsko naselje krije sablasnu istoriju
Karaburma, sada moderan deo Beograda, ima mračnu i jezivu prošlost. Od sredine 19. do početka 20. veka, služila je kao zvanično mesto pogubljenja za one koji su bili osuđeni na smrt od strane beogradskih sudova.

Marten objasnio razliku između Šveđana i Srba! Zbog jedne rečenice usijale se mreže, pogodio Srbe u centar! (VIDEO)
U jednom delu je na simpatičan način govorio o razlici između Šveđana i Srba, dok su ga stranci bez treptanja slušali
Komentari(0)