MNOGI SE PITAJU: Zašto plačemo dok seckamo crni luk?

Izvor: Kiza Rock

14:00

Zanimljivosti 0

Seckanje luka tokom pripreme jela mnogima je najneomiljeniji deo.

miris luka
Shutterstock

Zašto nas ovo korenasto povrće tera da plačemo i kako to da izbegnemo?

Luk sadrži jedinjenja sumpora. Kada se iseče oslobađa jedno od ovih jedinjenja kao gas, nazvan propil sulfoksid, koji je iritant.

Ova hemikalija deluje kao odbrambeni mehanizam u prirodi kako bi sprečio životinje da jedu luk. Ali kada ga iseckamo za kuvanje, reaguje suzama u našim očima, a onda dolazu doi odbrambenog procesa očiju, pa krećemo da plačemo kako bismo isprali hemikaliju. Neki ljudi imaju osetljivije suzne kanale u očima od drugih, zbog čega seckanje luka ne utiče na sve na isti način.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kako da iseckamo luk a da ne pustimo suzu?

Postoji nekoliko saveta i trikova pomoću kojih možete da sprečite da zaplačete dok sečete luk. Jedna opcija je da ohladite luk 30 minuta pre nego što ga isečete, jer hladnoća sprečava da se sumpor tako lako ispusti u vazduhu.

Shutterstock/paulista

Kako su naši stari gledali u Mesec da predvide budućnost

Zanimljivosti

20:00

13 septembar, 2025

Mesec je oduvek bio izvor nadahnuća, tajni i verovanja. Srpski narod je kroz vekove pratio njegove mene i na osnovu njih predviđao vreme, rod useva, zdravlje i sudbinu. Iako danas vreme proričemo uz pomoć prognoza i satelita, stara narodna znanja o Mesecu i dalje se prepričavaju i pamte.

josip broz tito

Kako je Josip Broz dobio NADIMAK "TITO": Teorija - bizarna

Zanimljivosti

15:00

12 septembar, 2025

Prema istorijskim spisima, Josip Broz je 10. avgusta 1934. prvi put predstavljen s imenom Tito. Njega su mnogo puta pitali odakle je izvukao takav nadimak, na što bi on rekao: "To je često ime u Zagorju i nema neko posebno značenje". Valjda mu se sviđalo kako zvuči.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading