MNOGI NE ZNAJU: Zašto treba oprati crni luk pre ljuštenja?

Izvor: Kiza Rock

12:00

Gastronomija 0

Pranje luka treba da obavite i pre nego što počnete da ga ljuštite, dakle sa sve ljuskom.

miris luka
Shutterstock

Bilo da crni luk seckate na šnite kao za salatu ili za prženje, verovatno ga stavite pod mlaz vode da sperete eventualno neki deo ljuske ako je kojim slučajem ostao. Međutim, stručnjaci ističu da luk treba oprati sa sve ljuskom.

– Važno je oprati luk pre nego što ga ogulite i upotrebite zato što prvo pranje luka pod mlazom vode može sprečiti da prljavština i bakterije na spoljašnjem delu pređu na „meso“ luka prilikom njegovg ljuštenja – rekao je Rui Huang, član odeljenja za proizvode od voća i povrća Instituta za prehrambene tehnologe.

On upozorava da bi moglo biti bakterija u zemljištu gde se uzgaja luk, koje se potom mogu proširiti na njega samog, piše „Simply recipes“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

– Spoljašnja ljuska luka može biti kontaminirana raznim bakterijama i one mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom izazivaju zabrinutost – kaže on.

Međutim, mnogi ističu da nema potrebe to raditi, jer bi bilo potpuno isto kao kada biste prali bananu ili pomorandžu pre konzumacije. 

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading