MEDENO SRCE KOLAČ, MERA NA ŠOLJE Posna starinska poslastica za "sladak zub"
Medeno srce je jedan od starijih, izdašnih, sočnih i mekanih kolača. Ako volite kombinaciju cimeta i pekmeza odmah navalite.
Pristupačan svima. Na fotografiji možete da vidite koliko rupica obe kore imaju, jako fino narasta, mek je i vazdušast.
Sastojci – mera šolja od 200ml:
2,5 šolje brašna
1,5 šolja kisele vode ( ili mleka, ako ne postite )
1 šolja pekmeza od kajsije ( i sa breskvom jednako je dobar )
2 kašičice sode bikarbone
2 kašičice cimeta, ili po želji
1 kašika kakaa
Premaz:
Možda vas zanima:
LENJA PITA Starinski kolač koji svi obožavaju, spremljen na malo drugačiji način
Pravi se lako, a sastojci su jeftini, uživaćete u svakom zalogaju.
IZ BAKINE KUHINJE Preukusni salčići će svima vratiti mirise i ukuse detinjstva, slobodno napravite duplu meru!
Salčići su stari tradicionalni kolači koji nas vraćaju u vreme kada su naše bake veštim rukama stvarale nezaboravne mirise i ukuse koji su ispunjavali domove.
Možda vas zanima:
LENJA PITA Starinski kolač koji svi obožavaju, spremljen na malo drugačiji način
Pravi se lako, a sastojci su jeftini, uživaćete u svakom zalogaju.
IZ BAKINE KUHINJE Preukusni salčići će svima vratiti mirise i ukuse detinjstva, slobodno napravite duplu meru!
Salčići su stari tradicionalni kolači koji nas vraćaju u vreme kada su naše bake veštim rukama stvarale nezaboravne mirise i ukuse koji su ispunjavali domove.
Možda vas zanima:
LENJA PITA Starinski kolač koji svi obožavaju, spremljen na malo drugačiji način
Pravi se lako, a sastojci su jeftini, uživaćete u svakom zalogaju.
IZ BAKINE KUHINJE Preukusni salčići će svima vratiti mirise i ukuse detinjstva, slobodno napravite duplu meru!
Salčići su stari tradicionalni kolači koji nas vraćaju u vreme kada su naše bake veštim rukama stvarale nezaboravne mirise i ukuse koji su ispunjavali domove.
8 kašika pekmeza od kajsije
100 gr čokolade
Glazura:
100 gr čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
Pomešati brašno, šećer, cimet i kakao.
Posebno pomešati kiselu vodu i pekmez. Mešati dok se ne rastope.
Dodati sodu bikarbonu, promešati pa sve istresti u suve sastojke.
Dobro izrediti pa istresti pola smese u obložen ili pouljen i posut brašnom pleh 33 x 23cm.
Masa treba da je redja, da je lako sipate.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne uhvati korica, oko 15 minuta.
Izvaditi, premazati pekmezom.
Pekmez treba da je mekan kako bi se lako mazao.
Ako nije, dodajte par kašika vruće vode i dobro izmešajte.
Preko pekmeza narendajte čokoladu.
Pošto to uradite prelijte ostatkom smese ali tako da ona polaku curi i svuda šarajte.
Posle ne morate toliko da razvlačite i pomerate čokoladu.
Vratite da se peče. Pecite još nekih 15 minuta. Možete testirati čačkalicom samo gornji deo, jer ako ubodete dublje zahvatićete deo sa pekmezom.
Kolač ne smete ni predugo da pečete jer će se isušiti. Treba da ostane sočan, jer je baš vazdušast i mekan. Ako se duže peče kroz ove rupice će prolaziti topao vazduh i sasušiti kolač iznutra.
Pečen kolač prelite otopljenom čokoladom sa uljem i hladite. Može da se jede i mlak.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)