MEDENO SRCE KOLAČ, MERA NA ŠOLJE Posna starinska poslastica za "sladak zub"
Medeno srce je jedan od starijih, izdašnih, sočnih i mekanih kolača. Ako volite kombinaciju cimeta i pekmeza odmah navalite.

Pristupačan svima. Na fotografiji možete da vidite koliko rupica obe kore imaju, jako fino narasta, mek je i vazdušast.
Sastojci – mera šolja od 200ml:
2,5 šolje brašna
1,5 šolja šećera
1,5 šolja kisele vode ( ili mleka, ako ne postite )
1 šolja pekmeza od kajsije ( i sa breskvom jednako je dobar )
2 kašičice sode bikarbone
2 kašičice cimeta, ili po želji
1 kašika kakaa
Premaz:
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
8 kašika pekmeza od kajsije
100 gr čokolade
Glazura:
100 gr čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
Pomešati brašno, šećer, cimet i kakao.
Posebno pomešati kiselu vodu i pekmez. Mešati dok se ne rastope.
Dodati sodu bikarbonu, promešati pa sve istresti u suve sastojke.
Dobro izrediti pa istresti pola smese u obložen ili pouljen i posut brašnom pleh 33 x 23cm.
Masa treba da je redja, da je lako sipate.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne uhvati korica, oko 15 minuta.
Izvaditi, premazati pekmezom.
Pekmez treba da je mekan kako bi se lako mazao.
Ako nije, dodajte par kašika vruće vode i dobro izmešajte.
Preko pekmeza narendajte čokoladu.
Pošto to uradite prelijte ostatkom smese ali tako da ona polaku curi i svuda šarajte.
Posle ne morate toliko da razvlačite i pomerate čokoladu.
Vratite da se peče. Pecite još nekih 15 minuta. Možete testirati čačkalicom samo gornji deo, jer ako ubodete dublje zahvatićete deo sa pekmezom.
Kolač ne smete ni predugo da pečete jer će se isušiti. Treba da ostane sočan, jer je baš vazdušast i mekan. Ako se duže peče kroz ove rupice će prolaziti topao vazduh i sasušiti kolač iznutra.
Pečen kolač prelite otopljenom čokoladom sa uljem i hladite. Može da se jede i mlak.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak
Komentari(0)