MEDENO SRCE KOLAČ, MERA NA ŠOLJE Posna starinska poslastica za "sladak zub"
Medeno srce je jedan od starijih, izdašnih, sočnih i mekanih kolača. Ako volite kombinaciju cimeta i pekmeza odmah navalite.

Pristupačan svima. Na fotografiji možete da vidite koliko rupica obe kore imaju, jako fino narasta, mek je i vazdušast.
Sastojci – mera šolja od 200ml:
2,5 šolje brašna
1,5 šolja šećera
1,5 šolja kisele vode ( ili mleka, ako ne postite )
1 šolja pekmeza od kajsije ( i sa breskvom jednako je dobar )
2 kašičice sode bikarbone
2 kašičice cimeta, ili po želji
1 kašika kakaa
Premaz:
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
8 kašika pekmeza od kajsije
100 gr čokolade
Glazura:
100 gr čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
Pomešati brašno, šećer, cimet i kakao.
Posebno pomešati kiselu vodu i pekmez. Mešati dok se ne rastope.
Dodati sodu bikarbonu, promešati pa sve istresti u suve sastojke.
Dobro izrediti pa istresti pola smese u obložen ili pouljen i posut brašnom pleh 33 x 23cm.
Masa treba da je redja, da je lako sipate.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne uhvati korica, oko 15 minuta.
Izvaditi, premazati pekmezom.
Pekmez treba da je mekan kako bi se lako mazao.
Ako nije, dodajte par kašika vruće vode i dobro izmešajte.
Preko pekmeza narendajte čokoladu.
Pošto to uradite prelijte ostatkom smese ali tako da ona polaku curi i svuda šarajte.
Posle ne morate toliko da razvlačite i pomerate čokoladu.
Vratite da se peče. Pecite još nekih 15 minuta. Možete testirati čačkalicom samo gornji deo, jer ako ubodete dublje zahvatićete deo sa pekmezom.
Kolač ne smete ni predugo da pečete jer će se isušiti. Treba da ostane sočan, jer je baš vazdušast i mekan. Ako se duže peče kroz ove rupice će prolaziti topao vazduh i sasušiti kolač iznutra.
Pečen kolač prelite otopljenom čokoladom sa uljem i hladite. Može da se jede i mlak.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.

Starinski recept s kojim nema promašaja: Jedan sastojak uštipcima daće poseban šmek, nećete znati kad vam je dosta
Uštipci su uvek odličan izbor za doručak ili večeru.
Komentari(0)