MEDENO SRCE KOLAČ, MERA NA ŠOLJE Posna starinska poslastica za "sladak zub"
Medeno srce je jedan od starijih, izdašnih, sočnih i mekanih kolača. Ako volite kombinaciju cimeta i pekmeza odmah navalite.

Pristupačan svima. Na fotografiji možete da vidite koliko rupica obe kore imaju, jako fino narasta, mek je i vazdušast.
Sastojci – mera šolja od 200ml:
2,5 šolje brašna
1,5 šolja šećera
1,5 šolja kisele vode ( ili mleka, ako ne postite )
1 šolja pekmeza od kajsije ( i sa breskvom jednako je dobar )
2 kašičice sode bikarbone
2 kašičice cimeta, ili po želji
1 kašika kakaa
Premaz:
Možda vas zanima:

Domaćice moraju da imaju recept za ovakav starinski kolač: Ukoliko volite orahe ovo je za vas pun pogodak
Lako se sprema, a ukus osvaja.

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji
Možda vas zanima:

Domaćice moraju da imaju recept za ovakav starinski kolač: Ukoliko volite orahe ovo je za vas pun pogodak
Lako se sprema, a ukus osvaja.

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji
Možda vas zanima:

Domaćice moraju da imaju recept za ovakav starinski kolač: Ukoliko volite orahe ovo je za vas pun pogodak
Lako se sprema, a ukus osvaja.

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji
8 kašika pekmeza od kajsije
100 gr čokolade
Glazura:
100 gr čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
Pomešati brašno, šećer, cimet i kakao.
Posebno pomešati kiselu vodu i pekmez. Mešati dok se ne rastope.
Dodati sodu bikarbonu, promešati pa sve istresti u suve sastojke.
Dobro izrediti pa istresti pola smese u obložen ili pouljen i posut brašnom pleh 33 x 23cm.
Masa treba da je redja, da je lako sipate.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne uhvati korica, oko 15 minuta.
Izvaditi, premazati pekmezom.
Pekmez treba da je mekan kako bi se lako mazao.
Ako nije, dodajte par kašika vruće vode i dobro izmešajte.
Preko pekmeza narendajte čokoladu.
Pošto to uradite prelijte ostatkom smese ali tako da ona polaku curi i svuda šarajte.
Posle ne morate toliko da razvlačite i pomerate čokoladu.
Vratite da se peče. Pecite još nekih 15 minuta. Možete testirati čačkalicom samo gornji deo, jer ako ubodete dublje zahvatićete deo sa pekmezom.
Kolač ne smete ni predugo da pečete jer će se isušiti. Treba da ostane sočan, jer je baš vazdušast i mekan. Ako se duže peče kroz ove rupice će prolaziti topao vazduh i sasušiti kolač iznutra.
Pečen kolač prelite otopljenom čokoladom sa uljem i hladite. Može da se jede i mlak.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

SRPSKA CRNA ČOKOLADA: Zaboravljeni recept za kitnikez koji je zdraviji od meda, a naše bake su ga davale za jaku krv
U Vojvodini, gde su dunje bile simbol bogatstva, nastao je zaboravljeni slatkiš koji je prava riznica zdravlja. Otkrivamo Kitnikez – "sir od dunja" – poslasticu koja se pravila bez grama šećera i koju su bake koristile za oporavak od anemije.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
Komentari(0)