Greške zbog kojih zimnica brže propada: Pre zatvaranja tegli, obratite pažnju na ove sitnice i trajaće vam do marta
Naše omiljene kisele, zimske salate mogu da potraju cele zime i do ranog proleća ukoliko se kiseli krastavci, kupus, karfiol i ostalo povrće za zimnicu pripreme na sledeći način.

Zimnica je odličan način da tokom hladnijih meseci pružite organizmu vitamine, minerale i vlakna kada je svežeg povrća manje u ponudi.
Fermentisani proizvodi poput kiselog kupusa ili krastavaca bogati su probioticima koji jačaju crevnu floru, a samim tim i imunitet. Osim toga, domaća zimnica bez aditiva zdravija je alternativa industrijskim prerađevinama, pa ne čudi što je rado pravimo svake jeseni, iako u prodavnicama možemo da kupimo gotovo sve što poželimo.
Zato nećete pogrešiti koje god povrće da odaberete kako biste ga ukiselili, ali možete da napravite grešku tokom pripreme i skladištenja zbog kojih će vam zimnica trajati kraće.
Možda vas zanima:

Spremanje paprika po receptu baka s juga Srbije: Zimnica koja može da zameni kompletan obrok
Bliži se vreme zimnice, ako ste ljubitelji paprika, ovo je najbolji izbor

Čuvena srpska šarena zimnica, glavna na slavama
Šarena zimnica je jedna od omiljenih, vrlo je aromatična i osvežavajuća.
Možda vas zanima:

Spremanje paprika po receptu baka s juga Srbije: Zimnica koja može da zameni kompletan obrok
Bliži se vreme zimnice, ako ste ljubitelji paprika, ovo je najbolji izbor

Čuvena srpska šarena zimnica, glavna na slavama
Šarena zimnica je jedna od omiljenih, vrlo je aromatična i osvežavajuća.
Možda vas zanima:

Spremanje paprika po receptu baka s juga Srbije: Zimnica koja može da zameni kompletan obrok
Bliži se vreme zimnice, ako ste ljubitelji paprika, ovo je najbolji izbor

Čuvena srpska šarena zimnica, glavna na slavama
Šarena zimnica je jedna od omiljenih, vrlo je aromatična i osvežavajuća.
1. Povrće koje stavljate u zimnicu
Ukoliko ne odaberete najkvalitetnije povrće, ne očekujte da će vam zimnica trajati koliko biste želeli.
Stavljajte samo čvrste plodove bez bilo kakvih oštećenja, fleka, tačkica, promena na spoljašnjosti, jer sve to ukazuje na to da je povrće počelo da propada. Preporučuje se da se umesto prezrelog voća, koje je već dotrajalo, koristi mlađe, jer bi suprotnom sav trud mogao da vam propadne veoma brzo.
2. Odnos sastojaka zimnice
Kod pripreme kvalitetne zimnice, ključna je razmera sastojaka. Na primer, ako ajvar pravite s patlidžanom, paprike i patlidžan bi trebalo da budu zastupljeni u odnosu 3:1.
Posebno je važno pitanje soli u zimnici, a kako se kiseli kupus pravi u velikim količinama ponekad može da bude problem da se odredi prava mera. Obično se se smatra da je optimalna količina soli koja treba da se doda na 10 litara vode kod pripreme kiselog kupusa oko 400 grama soli.
Za klasičnu slanicu, recimo krastavaca ili paprike, najčešće se koristi oko 1 kašika soli (20 g) na 1 litar vode. Ako se dodaje sirće, onda se obično pravi odnos 1 deo sirćeta na 3-4 dela vode, uz so i šećer po ukusu.
3. Mesto na kom se drži zimnica
Da bi vam kiseli kupus, karfiol i ostala zimnica trajali duže, čuvajte je na suvom i hladnom mestu, a vrlo je važno da vodite računa o tome gde ne sme da stoji zimnica da bi trajala što duže.
4. Loše sterilisane tegle
Pravilna sterilizacija staklenih tegli u kojima skladištite zimnicu jedan je od najvažnijih faktora da bi ona opstala dugo. Ukoliko su u posudama ostali štetni mikroorganizmi, propadanje povrća će biti brže nego što se nadate jer su vam potrebni samo oni korisni za hranu.

Negujte ga ovako i bendžamin će biti visok, zdrav i bujan: Prelepa "uplakana smokva" nije zahteva, a čini dom otmenim
Bilo da ih birate zbog estetike ili želje da u dom unesete malo prirode, kućne biljke su jednostavan način da svaki prostor deluje življe, skladnije i luksuznije! Kažu da kuća u kojoj fikus buja ima zdravu, smirenu atmosferu i stabilnu energiju, a bendžamin je najpoznatiji.

Sutra obeležavamo Svetog Kiprijana i Justinu : Pomolite se protiv zlih sila i vradžbina
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave sveštenomučenika Kiprijana i Justinu devicu.

Čudo neviđeno u selima oko Niša: Još malo kraj oktobra, a procvetala jabuka! Evo šta kažu meštani
To se dešava zbog promena vremenskih uslova
Sutra slavimo Pokrov Presvete Bogorodice: Jednu stvar nikako ne valja raditi, a veruje se da će se svakoj ženi ispuniti po jedna želja, ako...
Saznajte koji su običaji i verovanja za Pokrov Presvete Bogorodice.

SVET SLIKARSTVA NA KLIK OD VAS: Pokrenut veb-sajt koji predstavlja radove mladih umetnika
Umetnost je jedan od najboljih načina da se predstave ideje, kultura, sve što je važno i vredno pomena. Upravo to je cilj i ovog projekta koji podrazumeva izradu web-sajta koji će promovisati mlade slikare, stavljajući akcenat na uverenje da je budućnost u mladim, kreativnim ljudima.
Komentari(0)