Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru

pekar Mesud pravi najbolje mantije
Foto: Rina

Novopazarske mantije su najbolje jelo iz Srbije, objavio je popularni sajt za gastronomiju TasteAtlas.

Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru, gde se pripremaju po posebnom receptu koji je karakterističan za taj deo Srbije. Kurir je proverio zašto je baš to jelo izglasano za najbolje.

- Novi pazar je poznat po proizvodnji mantija, ali je to krenulo da se razvija i po ostatku Srbije, ali i ostatku sveta. I ranije su trebale da budu proglašene za najbolje, to je brend Novog Pazara, i to je naša kultura. Pravi se na starinski način i treba ih očuvati - rekao je vlasnik jednog od najautentičnijih lokala koji proizvode ovaj specijalitet u Novom Pazaru.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

On je rekao i da iako se one prave isto kao recept koji bi pronašli na internetu, njihova tajna leži u "iskusnim i veštim rukama i kvalitetnim sastojcima":

- Ja sam lično zadužen za nabavku svakog jutra, a pet žena ih već 30 godina pripremaju. Mi smo imali priliku da mehanizujemo posao, ali tako bi izgubili ovo što imamo. Nikada se nisu pravile mašinski i tako i treba da ostane.

Kako je on jedan od ljudi koji su zaslužni što su mantije dobile ovu titulu, on je ovim putem pokazao i zahvalnost:

- Ponosan sam na sebe, porodicu i grad, kao i sve nas koji se bavimo ovim. Ima puno mesta koja prodaju mantije, ali mi smo prepoznatljivi.

@lepotesrbijee Šta kažu narodna verovanja – dečak ili devojčica? #lepotesrbije #srbija #viral #viralvideo #serbia ♬ original sound - LepoteSrbije
supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading