IMATE GASOVE OD PASULJA? OTKRIVAMO VAM GENIJALAN TRIK: Za ovo znaju samo najiskusnije domaćice

Lepote Srbije

11:00

Gastronomija 0

Uradite ovo i stomak Vam se neće nadimati.

vojnički pasulj
Shutterstock

Pasulj je omiljeno jelo mnogima, a pripremiti se može na gomilu načina i svaki je poseban doživljaj za gurmanska nepca. Njegov učinak na zdravlje takođe je značajan.

Naime, pasulj ima vrlo malo masnoća i kalorija, bez obzira na vrstu. Osim toga, odličan je izvor belačevina, B vitamina, folne kiseline i vlakana koja snižavaju holesterol. Svi ga mogu konzumirati jer ne sadrži gluten. Ako ste na dijeti, slobodno se opustite uz jelo do pasulja s obzirom na vrlo malo kalorija i masti kojima obiluje, a istovremeno opskrbljuje telo magnezijumom i gvožđem.

supa Shutterstock
 

Energije Vam nakon jela od pasulja neće nedostajati, a telu će pružiti i pravu antioksidativnu zaštitu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mnogi će zastati pre pripreme pasulja znajući da nadima pa uzrokuje eventualne neugodnosti zbog stvaranja plinova u telu. No, i za to postoji nekoliko trikova.

Mnogima je dobro poznato da će pasulj manje nadimati namoči li se pre kuvanja barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, pasulj je dobro namočiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.

Osim namakanja u vodi, kako pasulj ne bi nadimao, prilikom kuvanja u vodu stavite lovorov list, kim, majoran, timijan ili đumbir čija svojstva sprečavaju kasniji nastanak plinova u telu.

Činjenica je i da slabo kuvani pasulj izaziva više vetrova. Želite li to sprečiti, pasulj obavezno operite (čak i onaj iz konzerve) i kuvajte ga na laganoj vatri i duže, a ne na jačoj. Pranjem i namakanjem pasulj gubi šećere koji između ostaloga utiču na naduvavanje, odnosno kasniju nadutost. Naime, kada taj šećer dođe u debelo crevo, bakterija koja je zadužena za razgradnju proizvodi neugodan miris plina koji će i te kako napustiti telo.

Iskusni kuvari savetuju da je pasulj dobro kuvan tek nakon što tri puta provri.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading