Nema čekanja da nadođe testo! Najmekši uštipci koji ste probali, a bez kvasca: Svi imamo ove sastojke u kući

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Šupljikavi, vazdušasti i slasni uštipci uvek su dobra ideja za ukusan doručak posle kojeg niko u kući ne ostaje gladan

uštipci
Printscreen/Youtube

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, a ako imamo vremena da okupimo celu porodicu oko stola, tim bolje. Idealno je da to bude neko zasitno domaće pecivo po starinskom receptu, koje nas podseća na detinjstvo, a uštipci su neprevaziđeni.

Sastojci:

14 (ravnih) kašika brašna

1 jaje

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1 čaša jogurta

1/2 kesice praška za pecivo

1 (ravna) kašičica soli

ulje po potrebi

Priprema:

Umutite jaje, pa sipajte jogurt i promešajte.

Tome dodajte brašno, prethodno pomešano s praškom za pecivo i solju i mešajte dok ne dobijete jednaku smesu u kojoj nema grudvica.

Sipajte ulje u šerpu, visine oko jedan centimetar, pa kad se dobro ugreje, vadite testo za uštipke kašikom i pažljivo spuštajte u ulje.

Pržite nekoliko minuta, dok ne porumeni, pa okrenite i pržite i s druge strane.

Dok vadite uštipke, ređajte ih po papirnom ubrusu da se ocedi višak masnoće.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading