Banatske savijačice ili gibančice po receptu naših baka
Testo je zaštitni znak banatske kuhinje, a savijačice su sigurno pri vrhu te liste, odmah posle krofni, štrudli i pogačica sa čvarcima.
Praktične su, jer pravi recept podrazumeva samo četiri sastojka, ne koristi se kvasac, pa nema čekanja da testo naraste, a mogu se kombinovati sa džemom, medom, pekmezom, kremom ili krem-sirom, pavlakom, ajvarom…, u zavisnosti od toga da li više volite sladak ili slan obrok.
Izvorno, gibančice se služe prazne i vruće, kad su tek izvađene iz šerpe sa mašću u kojoj su pržene.
Recept za banatske savijačice
Sastojci:
pola litra vode
kilogram brašna
supena kašika soli
2 kašike masti + mast za prženje
Priprema:
U vodu dodajte so, pa sipajte brašno i zamesite testo. Kad testo prestane da se lepi za prste, premažite ga sa dve kašike rastopljene masti i ostavite da odstoji desetak minuta.
Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razvaljajte oklagijom, pa nastavite da ga teglite ručno. Kad je dovoljno tanko, uvaljajte ga u rolat i isecite na parčiće dužine desetak centimetara. Zatim ga ponovo razvucite prstima tako da dobije kružni oblik.
U šerpu sipajte dosta masti, pa je stavite na ringlu. Kad se mast dobro zagreje, spuštajte savijačice i pecite ih sa obe strane dok ne porumene. Vadite ih rešetkastom kašikom i služite dok su vruće.
Savijačice ili gibančice su ukusne i kad se ohlade, ali ih je tada najbolje služiti uz neki namaz.
(Blic)
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
Komentari(0)