Banatske savijačice ili gibančice po receptu naših baka

Teodora Tojagić

15:00

Gastronomija 0

Testo je zaštitni znak banatske kuhinje, a savijačice su sigurno pri vrhu te liste, odmah posle krofni, štrudli i pogačica sa čvarcima.

Gibančice
Shutterstock

Praktične su, jer pravi recept podrazumeva samo četiri sastojka, ne koristi se kvasac, pa nema čekanja da testo naraste, a mogu se kombinovati sa džemom, medom, pekmezom, kremom ili krem-sirom, pavlakom, ajvarom…, u zavisnosti od toga da li više volite sladak ili slan obrok.

Izvorno, gibančice se služe prazne i vruće, kad su tek izvađene iz šerpe sa mašću u kojoj su pržene.

Recept za banatske savijačice

Sastojci:

pola litra vode
kilogram brašna
supena kašika soli
2 kašike masti + mast za prženje

Priprema:

U vodu dodajte so, pa sipajte brašno i zamesite testo. Kad testo prestane da se lepi za prste, premažite ga sa dve kašike rastopljene masti i ostavite da odstoji desetak minuta.

Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razvaljajte oklagijom, pa nastavite da ga teglite ručno. Kad je dovoljno tanko, uvaljajte ga u rolat i isecite na parčiće dužine desetak centimetara. Zatim ga ponovo razvucite prstima tako da dobije kružni oblik.

U šerpu sipajte dosta masti, pa je stavite na ringlu. Kad se mast dobro zagreje, spuštajte savijačice i pecite ih sa obe strane dok ne porumene. Vadite ih rešetkastom kašikom i služite dok su vruće.

Savijačice ili gibančice su ukusne i kad se ohlade, ali ih je tada najbolje služiti uz neki namaz.

(Blic)

Komentari(0)

Loading