Banatske savijačice ili gibančice po receptu naših baka
Testo je zaštitni znak banatske kuhinje, a savijačice su sigurno pri vrhu te liste, odmah posle krofni, štrudli i pogačica sa čvarcima.

Praktične su, jer pravi recept podrazumeva samo četiri sastojka, ne koristi se kvasac, pa nema čekanja da testo naraste, a mogu se kombinovati sa džemom, medom, pekmezom, kremom ili krem-sirom, pavlakom, ajvarom…, u zavisnosti od toga da li više volite sladak ili slan obrok.
Izvorno, gibančice se služe prazne i vruće, kad su tek izvađene iz šerpe sa mašću u kojoj su pržene.
Recept za banatske savijačice
Sastojci:
pola litra vode
kilogram brašna
supena kašika soli
2 kašike masti + mast za prženje
Priprema:
U vodu dodajte so, pa sipajte brašno i zamesite testo. Kad testo prestane da se lepi za prste, premažite ga sa dve kašike rastopljene masti i ostavite da odstoji desetak minuta.
Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razvaljajte oklagijom, pa nastavite da ga teglite ručno. Kad je dovoljno tanko, uvaljajte ga u rolat i isecite na parčiće dužine desetak centimetara. Zatim ga ponovo razvucite prstima tako da dobije kružni oblik.
U šerpu sipajte dosta masti, pa je stavite na ringlu. Kad se mast dobro zagreje, spuštajte savijačice i pecite ih sa obe strane dok ne porumene. Vadite ih rešetkastom kašikom i služite dok su vruće.
Savijačice ili gibančice su ukusne i kad se ohlade, ali ih je tada najbolje služiti uz neki namaz.
(Blic)

Od palente na kašiku nema boljeg doručka! Verzija koju znaju samo najvirtuoznije Srpkinje, zlata vredna
Omiljeni je recept iz detinjstva, a one verzije iz restorana joj ne mogu ni prići.

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.
Komentari(0)