Banatske savijačice ili gibančice po receptu naših baka
Testo je zaštitni znak banatske kuhinje, a savijačice su sigurno pri vrhu te liste, odmah posle krofni, štrudli i pogačica sa čvarcima.

Praktične su, jer pravi recept podrazumeva samo četiri sastojka, ne koristi se kvasac, pa nema čekanja da testo naraste, a mogu se kombinovati sa džemom, medom, pekmezom, kremom ili krem-sirom, pavlakom, ajvarom…, u zavisnosti od toga da li više volite sladak ili slan obrok.
Izvorno, gibančice se služe prazne i vruće, kad su tek izvađene iz šerpe sa mašću u kojoj su pržene.
Recept za banatske savijačice
Sastojci:
pola litra vode
kilogram brašna
supena kašika soli
2 kašike masti + mast za prženje
Priprema:
U vodu dodajte so, pa sipajte brašno i zamesite testo. Kad testo prestane da se lepi za prste, premažite ga sa dve kašike rastopljene masti i ostavite da odstoji desetak minuta.
Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razvaljajte oklagijom, pa nastavite da ga teglite ručno. Kad je dovoljno tanko, uvaljajte ga u rolat i isecite na parčiće dužine desetak centimetara. Zatim ga ponovo razvucite prstima tako da dobije kružni oblik.
U šerpu sipajte dosta masti, pa je stavite na ringlu. Kad se mast dobro zagreje, spuštajte savijačice i pecite ih sa obe strane dok ne porumene. Vadite ih rešetkastom kašikom i služite dok su vruće.
Savijačice ili gibančice su ukusne i kad se ohlade, ali ih je tada najbolje služiti uz neki namaz.
(Blic)

Lekovito jelo naših predaka skoro svi su zaboravili: Donosimo vam originalni recept - prste da poližeš
Dakle, osnovni sastojak palente jeste kukuruzni griz

Ovako su nekad jeli Jugosloveni: Originalni recept za pasulj iz JNA, mere date u gram, jedan sastojak upada u oči,
Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u kuhinji, tako da ni tu nema iznenađenja

Mafini sa sirom i šunkom: Odlični za iznenadne goste (VIDEO)
Ovi slani mafini napravljeni su od hrskavih kora i bogatog nadeva od fete, jogurta i jaja, uz dodatak slanine i šunke

Nema čekanja da nadođe testo! Najmekši uštipci koji ste probali, a bez kvasca: Svi imamo ove sastojke u kući
Šupljikavi, vazdušasti i slasni uštipci uvek su dobra ideja za ukusan doručak posle kojeg niko u kući ne ostaje gladan

Samo retki znaju čemu služi fioka ispod rerne: Nije za čuvanje plehova, ovo je prava svrha
Da li fioka ispod rerne služi samo za odlaganje posuđa i plehova? Možda ćete se iznenaditi kada saznate njenu pravu svrhu!
Komentari(0)