PRE SPREMANJA PODVARKA 1 STVAR MORATE DA URADITE SA SUVIM MESOM: Samo TAKO će ispasti MEKANO
Da ova zima zamiriše najlepšim mirisima, spremite ovaj divan ručak sebi i svojima.

Najpoznatija jela koja se prave od kiselog kupusa su svakako sarme i podvarak. A zima definitivno ne može da prođe bez njih.
Sastojci:
kiseo kupus oko 2 kg
suvo meso oko 700 g
biber u zrnu po ukusu
aleva paprika 2 kašike
mast 5 kašika
so po ukusu
voda po potrebi
crni luk 1 veća glavica
Priprema:
Ovo je jedan komad suvih rebara, ona špic rebra i generalno to je najbolje za podvarak, jer je prošarano masnoćom malo. Vi koliko Vam treba, ali otprilike na 2 kg ribanca (seckani kupus za podvarak specijalno stavljen u posebnu kacu prim. prev.) ide oko 700 grama rebara. A ako je bez kostiju meso suvo onda ide oko pola kilograma.
Možda vas zanima:

Recept za PODVARAK: Uz pažljivo ispraćene korake, spremićete ga jednostavno
Podvarak je jelo koje tokom zimske sezone posebno volimo

NEMA BOLJEG JELA TOKOM ZIME Napravite tradicionalan srpski obrok i ugrejte dušu i telo
Uz ovaj recept nema greške.
Možda vas zanima:

Recept za PODVARAK: Uz pažljivo ispraćene korake, spremićete ga jednostavno
Podvarak je jelo koje tokom zimske sezone posebno volimo

NEMA BOLJEG JELA TOKOM ZIME Napravite tradicionalan srpski obrok i ugrejte dušu i telo
Uz ovaj recept nema greške.
Možda vas zanima:

Recept za PODVARAK: Uz pažljivo ispraćene korake, spremićete ga jednostavno
Podvarak je jelo koje tokom zimske sezone posebno volimo

NEMA BOLJEG JELA TOKOM ZIME Napravite tradicionalan srpski obrok i ugrejte dušu i telo
Uz ovaj recept nema greške.
Veću glavicu crnog luka sitno iseckajte. U veću šerpu stavite kašiku svinjske masti i stavite na šporet da se otopi. Dodajte luk i malo ga propržite. Dodajte meso i nalijte vodu da dođe do pola mesa. Ne treba da ogrezne meso u vodi. Poklopite i na srednjoj vatri kuvajte 20 minuta. Voda da uvri polovina od sipane tako da ako treba dolijte malo. Posle 20 minuta sklonite sa vatre.
U veliku šerpu za podvarak stavite kašiku masti da se otopi pa stavite seckani kupus. Uz konstantno mešanje propržite kupus pet minuta.
Dodajte dve kašike slatke mlevene začinske paprike i propržite još pet minuta.
Izručite sve iz šerpe sa mesom i dodajte dve do tri kašike masti. Podvarak bez dosta masti nije podvarak. A verujte to uopte nije puno. Dodajte malo bibera u zrnu i soli ako je potrebno, jer je i meso slano, a i kupus.
Stavite u rernu na 170 stepeni da se krčka pola sata. Onda promešajte, pa nalijte još malo vode da onako ogrezne. I tako pustite da se krčka dva sata uz povremeno mešanje. Ako vidite da je baš uvrla voda dodajte mada neće biti potrebe. Ako volite softaniji onda još 15 minuta nek se krčka, a ako volite suv zapečen onda još sat vremena. Naravno svima je poznato da podvarak kao i sarma je sutradan lepši jer je ukrčkan dobro.
Videćete meso će se bukvalno raspadati, a podvarak je kuvan u onoj supi od mesa i to daje posebnu aromu na dimljeno.
Podvarak se obavezno služi sa klasičnom projom bez bilo kakvih dodataka.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.

Starinski recept za padobrance koji se tope u ustima: Spoj hrskave puslice & čokoladnog fila vraća u detinjstvo
Sitni kolači koje je jednostavno napraviti.

Evo kako napraviti turšiju bez sirćeta i šećera: Gorušica vam nikada više neće predstavljati problem
Zaboravite sirće – pravo uživanje u turšiji!

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.
Komentari(0)