KAKO NAPRAVITI NAJSTARIJI SRPSKI SLATKIŠ SA SAMO 2 SASTOJKA Naše bake su ga često pravile, obožavali su ga vojnici, a nikada ne može da se pokvari
Zbog sastojaka koji idu u njena nikada ne može da se pokvari. Zar ovo nije dovoljno razloga da ga napravite nekada i probate?
Jedna od omiljenih poslastica srpskog naroda vekovima unazad bio je upravo kolač Šljivko, koji je skoro i zaboravljen. Kako je izuzeto hranljiv, obožavali su ga hajduci i vojnici. Veoma retko se sada pravi, a ima fenomenalan ukus.
Zbog sastojaka koji idu u njena nikada ne može da se pokvari. Zar ovo nije dovoljno razloga da ga napravite nekada i probate? Sigurno se nećete pokajati, a uz to ćete oživeti našu tradiciju, jer se ova poslastica pominje još u u vreme Otomanskog carstva.
Možda vas zanima:
ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša
Nema greške ako volite slatko.
DOMAĆICE, DA LI STE SPREMNE? Priprema vasilice drevni srpski običaj - a evo i jednog RECEPTA
Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb – Vasilica !
Možda vas zanima:
ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša
Nema greške ako volite slatko.
DOMAĆICE, DA LI STE SPREMNE? Priprema vasilice drevni srpski običaj - a evo i jednog RECEPTA
Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb – Vasilica !
Možda vas zanima:
ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša
Nema greške ako volite slatko.
DOMAĆICE, DA LI STE SPREMNE? Priprema vasilice drevni srpski običaj - a evo i jednog RECEPTA
Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb – Vasilica !
Domaćice koje su ga tada pravile pričale su da je izuzetno zdrav - pravio se bez aditiva. U nekim zapisima piše da se zato i koristio kao hrana za hajduke i srpsku vojsku tokom Balkanskih ratova, pa čak i u vreme Prvog svetskog rata.
Danas originalnog Šljivka možda možete naći u okolini Zlatibora, Sirogojnu, ako naletite na baku koja ga i dalje pravi.
Potrebne namirnice:
- sveže šljive
- kukuruznno brašno ili griz
Kako se pravi Šljivko?
Očiste sveže šljive od koštica, a potom ih stavite da se dobro skuvaju dok se smesa ne zgusne. Nakon toga dodaje se kukuruzno brašno da bi dobio na gustini, i od te smese prave se kolačići u obliku diska. Kada to odradite, ostavite ih da se osuše na suncu, a kasnije ih možete nanizati na konac i staviti na promaji da se dodatno prosuše. Kolač treba okretati kako bi se osušio ravnomerno.
Neki su čak diskove Šljivka uvijali u listove nekih biljaka, recimo kupus, kupine, borovnice i vezivali kanapom, pa je izgledao kao poklončić.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
Ovo su 3 najbolje i najomiljenije torte za slavu: Gosti ih najviše vole, a domaćice najčešće spremaju
Jedan od nezaobilaznih elemenata slavske trpeze, koja je prepuna raznovrsnih jela i specijaliteta, svakako je slavska torta.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
Komentari(0)