KAKO NAPRAVITI NAJSTARIJI SRPSKI SLATKIŠ SA SAMO 2 SASTOJKA Naše bake su ga često pravile, obožavali su ga vojnici, a nikada ne može da se pokvari

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Zbog sastojaka koji idu u njena nikada ne može da se pokvari. Zar ovo nije dovoljno razloga da ga napravite nekada i probate?

KAKO NAPRAVITI NAJSTARIJI SRPSKI SLATKIŠ SA SAMO 2 SASTOJKA Naše bake su ga često pravile, obožavali su ga vojnici, a nikada ne može da se pokvari
Printscreen/Facebook

 

Jedna od omiljenih poslastica srpskog naroda vekovima unazad bio je upravo kolač Šljivko, koji je skoro i zaboravljen. Kako je izuzeto hranljiv, obožavali su ga hajduci i vojnici. Veoma retko se sada pravi, a ima fenomenalan ukus.

Zbog sastojaka koji idu u njena nikada ne može da se pokvari. Zar ovo nije dovoljno razloga da ga napravite nekada i probate? Sigurno se nećete pokajati, a uz to ćete oživeti našu tradiciju, jer se ova poslastica pominje još u u vreme Otomanskog carstva.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Domaćice koje su ga tada pravile pričale su da je izuzetno zdrav - pravio se bez aditiva. U nekim zapisima piše da se zato i koristio kao hrana za hajduke i srpsku vojsku tokom Balkanskih ratova, pa čak i u vreme Prvog svetskog rata.

Danas originalnog Šljivka možda možete naći u okolini Zlatibora, Sirogojnu, ako naletite na baku koja ga i dalje pravi.

Potrebne namirnice:

  • sveže šljive
  • kukuruznno brašno ili griz

Kako se pravi Šljivko?

Očiste sveže šljive od koštica, a potom ih stavite da se dobro skuvaju dok se smesa ne zgusne. Nakon toga dodaje se kukuruzno brašno da bi dobio na gustini, i od te smese prave se kolačići u obliku diska. Kada to odradite, ostavite ih da se osuše na suncu, a kasnije ih možete nanizati na konac i staviti na promaji da se dodatno prosuše. Kolač treba okretati kako bi se osušio ravnomerno.

Neki su čak diskove Šljivka uvijali u listove nekih biljaka, recimo kupus, kupine, borovnice i vezivali kanapom, pa je izgledao kao poklončić.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading