TAJNA JE U OVA TRI SASTOJKA: 2 recepta za najsočniji POSNI PREBRANAC
Da bi ispao onako kako treba, dobar prebranac zahteva sledeće sastojke: puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka.

Kad pogodite "prave mere" ova tri sastojka, ni najnespretnija kuvarica neće se postideti ovog jela.
Zapamtite: na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka.
300 gr pasulja, koji se veče pre kuvanja opere i nalije vodrom, da nabubri do jutra, a kada se stavi da provri. Prva voda se ocedi iz poznatih razloga (sprečavanje nadimanja), ponovo se nalije voda, stave se dve kašičice soli.
Možda vas zanima:

PREBRANAC NA BAKIN NAČIN: Ovakav još niste probali (VIDEO)
Tako je sladak da ćete "obrisati" tanjire

Tradicionalni recept iz Šumadije: Šumadijski prebranac
Prebranac, ili gravče na tavče, jedno je od omiljenih jela u Šumadiji i širom Srbije, ali šumadijska verzija ima poseban šmek zahvaljujući dodatku slanine, luka i bogatstvu ukusa koje se postiže sporim pečenjem u zemljanom loncu.
Možda vas zanima:

PREBRANAC NA BAKIN NAČIN: Ovakav još niste probali (VIDEO)
Tako je sladak da ćete "obrisati" tanjire

Tradicionalni recept iz Šumadije: Šumadijski prebranac
Prebranac, ili gravče na tavče, jedno je od omiljenih jela u Šumadiji i širom Srbije, ali šumadijska verzija ima poseban šmek zahvaljujući dodatku slanine, luka i bogatstvu ukusa koje se postiže sporim pečenjem u zemljanom loncu.
Možda vas zanima:

PREBRANAC NA BAKIN NAČIN: Ovakav još niste probali (VIDEO)
Tako je sladak da ćete "obrisati" tanjire

Tradicionalni recept iz Šumadije: Šumadijski prebranac
Prebranac, ili gravče na tavče, jedno je od omiljenih jela u Šumadiji i širom Srbije, ali šumadijska verzija ima poseban šmek zahvaljujući dodatku slanine, luka i bogatstvu ukusa koje se postiže sporim pečenjem u zemljanom loncu.
Jedno pet glavica crnog luka, srednje veličine, koje se iseckaju i dodaju pasulju. Ostatak od spremljenog 1,5 kg crnog luka se isecka na rebarca i lagano prodinsta na dosta masnoće, zejtina ili masti, ali baš dobro, da dobije lepu zlatno-žutu boju.
Kada je pasulj skuvan, ali ne prekuvan, u izdinstani crni luk se doda najmanje jedna kašika aleve paprike, a ko voli može da stavi bar još pola, pa se dobro uprži.
Prebranac je najbolje praviti tako što se u vatrostalnoj posudi ili, još bolje, u đuveču, ređa sloj pasulja, pa sloj crnog luka, itd, sve dok na kraju ne dođe pasulj. Proveriti koliko je slano – svako ima svoj ukus, pa po potrebi dodati i malo suvog začina ili soli. Nalije se malo vode u kojoj se kuvao pasulj, eventualno malo bibera i posuda stavi u rernu, da se zapeče dok voda ispari.
Jednostavnije je ako se u tepsiju u kojoj je pržen luk s alevom, dodaje pasulj rešetkastom kašikom, sve se ravnomerno izmeša i nalije malo vode, pa se zapeče u rerni.
Evo još jednog, pa odaberite koji vam se više dopada:
Sastojci:
700 gr pasulja
1 veći praziluk
1 veći crni luk
ulje
aleva paprika
tucana ljuta paprika
so, biber
lovorov list
biber mleven
biber u zrnu
Priprema:
Pasulj dobro oprati, naliti vodom, dodati 2-3 kašike ulja, malo lovorovog lista i biber u zrnu.
Ostavite pasulj da se kuva.
Na ulju propržite na krugove praziluk i crni luk i dinstajte luk oko 20-30 min da dobro omekša.
Dodajte u luk soli, aleve paprike i tucane paprike.
U đuvečaru stavite na dno kuvanog pasulja (moraju ostati cela zrna) pa preko pasulja dinstan luk, pa pasulj, pa luk sve do utroška i završite pasuljem, pa odozgo malo ulja.
Stavite u rernu na 200 stepeni oko 30 minuta.
Mora ostati malo čorbice jer ne sme pasulj da bude potpuno suv.
(Novosti)

Stari recept za bakinu štrudlu: Da vam kuća zamiriše na dom, spremite ovaj nezaboravni desert
Umesto mlevenih oraha možete da koristite mleveni mak

Gastronomski pejzaž Srbije – od „špajzerske“ do „pite na sve načine“
Srbija je zemlja u kojoj se raznolikost prepoznaje ne samo po pejzažima i govorima, već i po hrani. Svaki kraj ima svoje specijalitete, a ponegde je cela kuhinja dobila nadimak koji je ostao u narodnom govoru. Od „škole roštilja“ u Leskovcu, preko „kuhinje pita“ u Sandžaku, do „špajzerske trpeze“ u Banatu – nazivi nisu slučajni, već su odraz prirode, istorije i navika stanovništva.

ZA JEDAN SENDVIČ PUTUJU IZ AMERIKE: Ovo je najskuplje srpsko predjelo, a tajna je u dimu, ne u mesu!
Nije svaka kobasica ista. Jedna delikatesa iz jugoistočne Srbije postala je statusni simbol i prava kulinarska atrakcija. Otkrivamo zašto je Pirotska peglana kobasica najskuplji srpski specijalitet od mesa i zašto proces "peglanja" mora da se radi samo na -8 stepeni.

Ovo je najzdraviji hleb na svetu: Biblijski recept star više od 2.500 godina, čisto zdravlje!
Biblijska receptura koja spaja veru i snagu

LEK ZA SVAKU BOLEST JE NA TANJIRU: Ovo je najmoćnija zimska salata koju su Srbi otkrili pre probiotika!
Kada je reč o zdravlju, sve je u varenju. Zaboravite na skupe dodatke ishrani! Otkrivamo zašto je jedna nezaobilazna zimska delikatesa, koju su naše bake spremale u buradima, zapravo prirodni probiotik i vitaminska bomba.
Komentari(0)