TAJNA JE U OVA TRI SASTOJKA: 2 recepta za najsočniji POSNI PREBRANAC

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Da bi ispao onako kako treba, dobar prebranac zahteva sledeće sastojke: puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka.

prebranac
Shutterstock

Kad pogodite "prave mere" ova tri sastojka, ni najnespretnija kuvarica neće se postideti ovog jela.

Zapamtite: na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka.

300 gr pasulja, koji se veče pre kuvanja opere i nalije vodrom, da nabubri do jutra, a kada se stavi da provri. Prva voda se ocedi iz poznatih razloga (sprečavanje nadimanja), ponovo se nalije voda, stave se dve kašičice soli.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedno pet glavica crnog luka, srednje veličine, koje se iseckaju i dodaju pasulju. Ostatak od spremljenog 1,5 kg crnog luka se isecka na rebarca i lagano prodinsta na dosta masnoće, zejtina ili masti, ali baš dobro, da dobije lepu zlatno-žutu boju.

Kada je pasulj skuvan, ali ne prekuvan, u izdinstani crni luk se doda najmanje jedna kašika aleve paprike, a ko voli može da stavi bar još pola, pa se dobro uprži.

Prebranac je najbolje praviti tako što se u vatrostalnoj posudi ili, još bolje, u đuveču, ređa sloj pasulja, pa sloj crnog luka, itd, sve dok na kraju ne dođe pasulj. Proveriti koliko je slano – svako ima svoj ukus, pa po potrebi dodati i malo suvog začina ili soli. Nalije se malo vode u kojoj se kuvao pasulj, eventualno malo bibera i posuda stavi u rernu, da se zapeče dok voda ispari.

Jednostavnije je ako se u tepsiju u kojoj je pržen luk s alevom, dodaje pasulj rešetkastom kašikom, sve se ravnomerno izmeša i nalije malo vode, pa se zapeče u rerni.

Evo još jednog, pa odaberite koji vam se više dopada:

Sastojci:

700 gr pasulja

1 veći praziluk

1 veći crni luk

ulje

aleva paprika

tucana ljuta paprika

so, biber

lovorov list

biber mleven

biber u zrnu

Priprema:

Pasulj dobro oprati, naliti vodom, dodati 2-3 kašike ulja, malo lovorovog lista i biber u zrnu.

Ostavite pasulj da se kuva.

Na ulju propržite na krugove praziluk i crni luk i dinstajte luk oko 20-30 min da dobro omekša.

Dodajte u luk soli, aleve paprike i tucane paprike.

U đuvečaru stavite na dno kuvanog pasulja (moraju ostati cela zrna) pa preko pasulja dinstan luk, pa pasulj, pa luk sve do utroška i završite pasuljem, pa odozgo malo ulja.

Stavite u rernu na 200 stepeni oko 30 minuta.

Mora ostati malo čorbice jer ne sme pasulj da bude potpuno suv.

(Novosti)

@lepotesrbijee ŠTA JE PROMAJA I ZAŠTO JE SE TOLIKO PLAŠIMO? #fy #lepotesrbije #srbija #viral #fyp ♬ original sound - LepoteSrbije

 

džem od šipka

Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje

Gastronomija

21:00

25 avgust, 2025

U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading