Tradicionalni recept iz Šumadije: Šumadijski prebranac
Prebranac, ili gravče na tavče, jedno je od omiljenih jela u Šumadiji i širom Srbije, ali šumadijska verzija ima poseban šmek zahvaljujući dodatku slanine, luka i bogatstvu ukusa koje se postiže sporim pečenjem u zemljanom loncu.

Ovaj recept bio je nezaobilazan deo seoskih trpeza, posebno zimi, kada su jednostavni, ali zasitni obroci bili neophodni za hladne dane.
Sastojci:
- 500 g pasulja tetovca
- 3 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 150 g domaće slanine (opciono, za posnu verziju izostaviti)
- 2 šargarepe
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica ljute paprike (po želji)
- 2 lista lovora
- So i biber po ukusu
- 100 ml ulja (ili masti, za autentičan ukus)
- 1 kašika brašna
- 1 kašika paradajz pirea

Priprema:
Možda vas zanima:

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

PREBRANAC NA BAKIN NAČIN: Ovakav još niste probali (VIDEO)
Tako je sladak da ćete "obrisati" tanjire
Možda vas zanima:

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

PREBRANAC NA BAKIN NAČIN: Ovakav još niste probali (VIDEO)
Tako je sladak da ćete "obrisati" tanjire
Možda vas zanima:

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

PREBRANAC NA BAKIN NAČIN: Ovakav još niste probali (VIDEO)
Tako je sladak da ćete "obrisati" tanjire
Priprema pasulja:
Pasulj potopite u vodi i ostavite preko noći da omekša. Sutradan ga procedite, nalijte svežu vodu i stavite da se kuva. Kada provri, procedite vodu i nalijte novu, a zatim dodajte lovorov list. Kuvajte dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva.
Priprema preprženog luka:
Na zagrejanom ulju ili masti propržite sitno iseckan crni i beli luk dok ne postane staklast. Dodajte narendanu šargarepu i nastavite da pržite dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte alevu papriku, ljutu papriku (ako želite pikantniju verziju) i kašiku brašna, pa sve dobro izmešajte.
Dodavanje začina:
U smesu s lukom dodajte paradajz pire i 200 ml vode iz pasulja, kako biste dobili bogat sos. Začinite solju i biberom po ukusu.
Sloj po sloj u posudi:
U zemljanu posudu ili duboki pleh stavite sloj pasulja, zatim sloj preprženog luka i šargarepe. Po želji, dodajte tanke trake domaće slanine između slojeva. Nastavite dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem luka i šargarepe.
Shutterstock
Pečenje:
Prebranac pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 1,5 sat. Tokom pečenja, povremeno proverite da li je potrebno dodati još malo tečnosti (vode iz pasulja) kako bi jelo ostalo sočno.
Serviranje:
Poslužite toplo, uz domaći hleb i kiseli kupus ili turšiju. Prebranac je još ukusniji kada odstoji nekoliko sati ili čak preko noći, jer se ukusi bolje sjedine.
Saveti za savršen šumadijski prebranac:
Autentičnost: Koristite zemljanu posudu za pečenje kako biste dobili pravi, domaći ukus.
Dodaci: Neki u Šumadiji dodaju i kobasice ili suvo meso u prebranac za bogatiji obrok.
Postna verzija: Ovaj recept se lako prilagođava postu tako što izostavite slaninu i koristite ulje umesto masti.
Prebranac je više od jela – to je deo tradicije i kulture Šumadije, simbol trpeze koja okuplja porodicu i donosi toplinu u hladnim zimskim danima.

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Starinski recept za knedle koje će biti spremne za tren oka: Prave se od samo 2 sastojka i uspevaju baš svima
Bez domaće supe ne može da prođe nedeljni ručak, a ako su u njoj mekane knedle, e tada je užitak zagarantovan.

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.
Komentari(0)