Tradicionalni recept iz Šumadije: Šumadijski prebranac
Prebranac, ili gravče na tavče, jedno je od omiljenih jela u Šumadiji i širom Srbije, ali šumadijska verzija ima poseban šmek zahvaljujući dodatku slanine, luka i bogatstvu ukusa koje se postiže sporim pečenjem u zemljanom loncu.

Ovaj recept bio je nezaobilazan deo seoskih trpeza, posebno zimi, kada su jednostavni, ali zasitni obroci bili neophodni za hladne dane.
Sastojci:
- 500 g pasulja tetovca
- 3 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 150 g domaće slanine (opciono, za posnu verziju izostaviti)
- 2 šargarepe
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica ljute paprike (po želji)
- 2 lista lovora
- So i biber po ukusu
- 100 ml ulja (ili masti, za autentičan ukus)
- 1 kašika brašna
- 1 kašika paradajz pirea

Priprema:
Možda vas zanima:

Posna paradajz čorba: Pravo okrepljenje za hladne dane
Jednostavna i brza priprema

Ručak sa kupusom na posni način: Uživaćete u ukusu (VIDEO)
Kupus može da bude deo brojnih posnih recepata
Možda vas zanima:

Posna paradajz čorba: Pravo okrepljenje za hladne dane
Jednostavna i brza priprema

Ručak sa kupusom na posni način: Uživaćete u ukusu (VIDEO)
Kupus može da bude deo brojnih posnih recepata
Možda vas zanima:

Posna paradajz čorba: Pravo okrepljenje za hladne dane
Jednostavna i brza priprema

Ručak sa kupusom na posni način: Uživaćete u ukusu (VIDEO)
Kupus može da bude deo brojnih posnih recepata
Priprema pasulja:
Pasulj potopite u vodi i ostavite preko noći da omekša. Sutradan ga procedite, nalijte svežu vodu i stavite da se kuva. Kada provri, procedite vodu i nalijte novu, a zatim dodajte lovorov list. Kuvajte dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva.
Priprema preprženog luka:
Dodavanje začina:
U smesu s lukom dodajte paradajz pire i 200 ml vode iz pasulja, kako biste dobili bogat sos. Začinite solju i biberom po ukusu.
Sloj po sloj u posudi:
U zemljanu posudu ili duboki pleh stavite sloj pasulja, zatim sloj preprženog luka i šargarepe. Po želji, dodajte tanke trake domaće slanine između slojeva. Nastavite dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem luka i šargarepe.
Shutterstock
Pečenje:
Serviranje:
Poslužite toplo, uz domaći hleb i kiseli kupus ili turšiju. Prebranac je još ukusniji kada odstoji nekoliko sati ili čak preko noći, jer se ukusi bolje sjedine.
Saveti za savršen šumadijski prebranac:
Autentičnost: Koristite zemljanu posudu za pečenje kako biste dobili pravi, domaći ukus.
Dodaci: Neki u Šumadiji dodaju i kobasice ili suvo meso u prebranac za bogatiji obrok.
Postna verzija: Ovaj recept se lako prilagođava postu tako što izostavite slaninu i koristite ulje umesto masti.
Prebranac je više od jela – to je deo tradicije i kulture Šumadije, simbol trpeze koja okuplja porodicu i donosi toplinu u hladnim zimskim danima.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)