Tradicionalni recept iz Šumadije: Šumadijski prebranac

10:00

Gastronomija 0

Prebranac, ili gravče na tavče, jedno je od omiljenih jela u Šumadiji i širom Srbije, ali šumadijska verzija ima poseban šmek zahvaljujući dodatku slanine, luka i bogatstvu ukusa koje se postiže sporim pečenjem u zemljanom loncu.

prebranac
Shutterstock

Ovaj recept bio je nezaobilazan deo seoskih trpeza, posebno zimi, kada su jednostavni, ali zasitni obroci bili neophodni za hladne dane.

Sastojci:

  • 500 g pasulja tetovca
  • 3 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 150 g domaće slanine (opciono, za posnu verziju izostaviti)
  • 2 šargarepe
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica ljute paprike (po želji)
  • 2 lista lovora
  • So i biber po ukusu
  • 100 ml ulja (ili masti, za autentičan ukus)
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika paradajz pirea
posni prebranac Shutterstock
 

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema pasulja:
Pasulj potopite u vodi i ostavite preko noći da omekša. Sutradan ga procedite, nalijte svežu vodu i stavite da se kuva. Kada provri, procedite vodu i nalijte novu, a zatim dodajte lovorov list. Kuvajte dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva.

Priprema preprženog luka:

Na zagrejanom ulju ili masti propržite sitno iseckan crni i beli luk dok ne postane staklast. Dodajte narendanu šargarepu i nastavite da pržite dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte alevu papriku, ljutu papriku (ako želite pikantniju verziju) i kašiku brašna, pa sve dobro izmešajte.

Dodavanje začina:
U smesu s lukom dodajte paradajz pire i 200 ml vode iz pasulja, kako biste dobili bogat sos. Začinite solju i biberom po ukusu.

Sloj po sloj u posudi:
U zemljanu posudu ili duboki pleh stavite sloj pasulja, zatim sloj preprženog luka i šargarepe. Po želji, dodajte tanke trake domaće slanine između slojeva. Nastavite dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem luka i šargarepe.

Tradicionalni recept iz Šumadije: Šumadijski prebranac Shutterstock
 

Pečenje:

Prebranac pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 1,5 sat. Tokom pečenja, povremeno proverite da li je potrebno dodati još malo tečnosti (vode iz pasulja) kako bi jelo ostalo sočno.

Serviranje:
Poslužite toplo, uz domaći hleb i kiseli kupus ili turšiju. Prebranac je još ukusniji kada odstoji nekoliko sati ili čak preko noći, jer se ukusi bolje sjedine.

Saveti za savršen šumadijski prebranac:

Autentičnost: Koristite zemljanu posudu za pečenje kako biste dobili pravi, domaći ukus.
Dodaci: Neki u Šumadiji dodaju i kobasice ili suvo meso u prebranac za bogatiji obrok.
Postna verzija: Ovaj recept se lako prilagođava postu tako što izostavite slaninu i koristite ulje umesto masti.

Prebranac je više od jela – to je deo tradicije i kulture Šumadije, simbol trpeze koja okuplja porodicu i donosi toplinu u hladnim zimskim danima. 

Komentari(0)

Loading