Tradicionalni recept iz Šumadije: Šumadijski prebranac
Prebranac, ili gravče na tavče, jedno je od omiljenih jela u Šumadiji i širom Srbije, ali šumadijska verzija ima poseban šmek zahvaljujući dodatku slanine, luka i bogatstvu ukusa koje se postiže sporim pečenjem u zemljanom loncu.
                                Ovaj recept bio je nezaobilazan deo seoskih trpeza, posebno zimi, kada su jednostavni, ali zasitni obroci bili neophodni za hladne dane.
Sastojci:
- 500 g pasulja tetovca
 - 3 glavice crnog luka
 - 3 čena belog luka
 - 150 g domaće slanine (opciono, za posnu verziju izostaviti)
 - 2 šargarepe
 - 1 kašičica aleve paprike
 - 1 kašičica ljute paprike (po želji)
 - 2 lista lovora
 - So i biber po ukusu
 - 100 ml ulja (ili masti, za autentičan ukus)
 - 1 kašika brašna
 - 1 kašika paradajz pirea
 
                                            
                                        
                                    
                                                                                    
                                                                                            Shutterstock
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Priprema:
Možda vas zanima:
            Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.
            PREBRANAC NA BAKIN NAČIN: Ovakav još niste probali (VIDEO)
Tako je sladak da ćete "obrisati" tanjire
Možda vas zanima:
            Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.
            PREBRANAC NA BAKIN NAČIN: Ovakav još niste probali (VIDEO)
Tako je sladak da ćete "obrisati" tanjire
Možda vas zanima:
            Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.
            PREBRANAC NA BAKIN NAČIN: Ovakav još niste probali (VIDEO)
Tako je sladak da ćete "obrisati" tanjire
Priprema pasulja:
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Pasulj potopite u vodi i ostavite preko noći da omekša. Sutradan ga procedite, nalijte svežu vodu i stavite da se kuva. Kada provri, procedite vodu i nalijte novu, a zatim dodajte lovorov list. Kuvajte dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Priprema preprženog luka:
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Na zagrejanom ulju ili masti propržite sitno iseckan crni i beli luk dok ne postane staklast. Dodajte narendanu šargarepu i nastavite da pržite dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte alevu papriku, ljutu papriku (ako želite pikantniju verziju) i kašiku brašna, pa sve dobro izmešajte.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Dodavanje začina:
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                U smesu s lukom dodajte paradajz pire i 200 ml vode iz pasulja, kako biste dobili bogat sos. Začinite solju i biberom po ukusu.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Sloj po sloj u posudi:
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                U zemljanu posudu ili duboki pleh stavite sloj pasulja, zatim sloj preprženog luka i šargarepe. Po želji, dodajte tanke trake domaće slanine između slojeva. Nastavite dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem luka i šargarepe.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                    
                                            
                                        
                                    
                                                                                    
                                                                                            Shutterstock
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Pečenje:
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                    
                                                    
                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Prebranac pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 1,5 sat. Tokom pečenja, povremeno proverite da li je potrebno dodati još malo tečnosti (vode iz pasulja) kako bi jelo ostalo sočno.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Serviranje:
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Poslužite toplo, uz domaći hleb i kiseli kupus ili turšiju. Prebranac je još ukusniji kada odstoji nekoliko sati ili čak preko noći, jer se ukusi bolje sjedine.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Saveti za savršen šumadijski prebranac:
Autentičnost: Koristite zemljanu posudu za pečenje kako biste dobili pravi, domaći ukus.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Dodaci: Neki u Šumadiji dodaju i kobasice ili suvo meso u prebranac za bogatiji obrok.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Postna verzija: Ovaj recept se lako prilagođava postu tako što izostavite slaninu i koristite ulje umesto masti.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Prebranac je više od jela – to je deo tradicije i kulture Šumadije, simbol trpeze koja okuplja porodicu i donosi toplinu u hladnim zimskim danima.
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
                
            
            
Komentari(0)