Stari recept za bakinu štrudlu: Da vam kuća zamiriše na dom, spremite ovaj nezaboravni desert

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Umesto mlevenih oraha možete da koristite mleveni mak

štrudla sa orasima
Shutterstock

Osnovne informacije:

- Kuhinja: Austrijska
- Tip jela: Desert
- Ukupno vreme pripreme: 2 sata
- Kalorije: 400 kcal po porciji
- Težina pripreme: Srednje zahtevno

Sastojci za testo:

* 1/2 kg brašna
* 1 celo jaje
* 2 žumanceta
* 1 šolja ulja
* 1 šolja mleka
* 1 kašika suvog kvasca
* 2 kašike šećera
* malo soli
* malo mleka

Fil:

* 250 g šećera
* 3 dl vode
* 300 g mlevenih oraha

Priprema:

1. Kvasac potopiti u mleko u koje ste dodali malo soli i šećera. Pomešati brašno, jaje, 2 žumanceta, ulje i potopljen kvasac, zamesiti testo i ostaviti da nadođe. Razviti dve kore.

2. Za fil prokuvati šećera sa 3 dl vode (ako je fil gust, dodajte još malo vode). Kad provri, dodati mlevene orahe. Filovati kore, a zatim uviti u rolat. Ostaviti ga da odstoji 1 sat.

3. Peći u rerni oko 45 minuta. Kad se rolat prohladi, posuti ga šećerom u prahu.

Shutterstock/OsherR

Gastronomski pejzaž Srbije – od „špajzerske“ do „pite na sve načine“

Gastronomija

19:00

10 oktobar, 2025

Srbija je zemlja u kojoj se raznolikost prepoznaje ne samo po pejzažima i govorima, već i po hrani. Svaki kraj ima svoje specijalitete, a ponegde je cela kuhinja dobila nadimak koji je ostao u narodnom govoru. Od „škole roštilja“ u Leskovcu, preko „kuhinje pita“ u Sandžaku, do „špajzerske trpeze“ u Banatu – nazivi nisu slučajni, već su odraz prirode, istorije i navika stanovništva.

Komentari(0)

Loading