Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini

Na surovom, vetrovitom Pešteru, gde se smenjuju sunce i sneg u istom danu, pravi se jedan od najređih i najautentičnijih sireva u Srbiji – sir iz mješine.
Zaboravite na industrijske kačkavalje i vakumirane feta kocke. Ovo je sir koji ne stari u plastici, već u koži. Tačnije, u dobro osušenom, očišćenom i pripremljenom ovčijem želucu – mješini, kako se ovde kaže.
Tajna stara koliko i nomadski život
Možda vas zanima:

Pešterska sela izgledaju kao mala Švajcarska, gastarbajteri kazu da jedva čekaju penziju da se vrate u domovinu
Pešterska visoravan ovih dana pravo je gradilište, rade se putevi od strateškog značaja a najveće investicije u putnu infrastrukturu trenurno su u opštini Tutin.

Koji sir je najzdraviji? Ovo je izbor broj jedan
Sir ima bogatu kulinarsku istoriju, a ljudi ga prave već više od 4.000 godina. Danas postoji 2.000 sorti pa je logično zapitati se: koji je najzdraviji sir?
Možda vas zanima:

Pešterska sela izgledaju kao mala Švajcarska, gastarbajteri kazu da jedva čekaju penziju da se vrate u domovinu
Pešterska visoravan ovih dana pravo je gradilište, rade se putevi od strateškog značaja a najveće investicije u putnu infrastrukturu trenurno su u opštini Tutin.

Koji sir je najzdraviji? Ovo je izbor broj jedan
Sir ima bogatu kulinarsku istoriju, a ljudi ga prave već više od 4.000 godina. Danas postoji 2.000 sorti pa je logično zapitati se: koji je najzdraviji sir?
Možda vas zanima:

Pešterska sela izgledaju kao mala Švajcarska, gastarbajteri kazu da jedva čekaju penziju da se vrate u domovinu
Pešterska visoravan ovih dana pravo je gradilište, rade se putevi od strateškog značaja a najveće investicije u putnu infrastrukturu trenurno su u opštini Tutin.

Koji sir je najzdraviji? Ovo je izbor broj jedan
Sir ima bogatu kulinarsku istoriju, a ljudi ga prave već više od 4.000 godina. Danas postoji 2.000 sorti pa je logično zapitati se: koji je najzdraviji sir?
Ova tehnika potiče iz vremena kada su stočari Pešteri živeli sezonski, pomerajući se sa stadima. Mješina je bila pokretna ambalaža – prirodna, praktična i čudesno efikasna. U nju se sipao svež ovčiji sir u fazi zgrušavanja, a zatim zatvarala, vezivala i ostavljala da sazri zakopana u zemlju, pod kamenjem ili u hladovini pećine.
– Moj đed je govorio: „Sir iz mješine se ne jede – on se poštuje“, priseća se Mehmed iz sela Tuzinje, čuvar ove tradicije.
Ukus koji ne liči ni na šta drugo
Sir iz mješine ima intenzivan miris, punu strukturu i specifičan, pomalo dimljen ukus. Neki bi rekli da "udara u nos", ali pravi gurmani znaju – to je ono što ga izdvaja. Najčešće se jede uz domaći hleb i mladi luk, a stari pastiri tvrde da je najbolji tek posle 60 dana zrenja.
Proces pravljenja: od mleka do meke „kožne“ kore
Sveže ovčije mleko se prokuva i ostavi da se zgruša prirodnim sirilom (često iz jagnjećeg želuca).
Sir se ručno cedi, pa pažljivo puni u mješinu.
Mješina se zatvara drvenim klinovima i konopcem, a zatim stavlja na zrenje u prirodnim uslovima.
Nakon 30-60 dana, sir dobija čvrstu koru i karakterističan miris.
Zašto ova tradicija izumire?
Zbog higijenskih normi, nestanka zanatskih stočara i sve strožih propisa, sir iz mješine se retko nalazi na pijacama, a u marketima – nikada. Pravi ga svega nekoliko porodica na Pešteri i u okolini Sjenice, uglavnom za lične potrebe ili za verne mušterije koje dolaze „po dogovoru“.
Gastronomski dragulj Srbije koji vredi zaštititi
Ako postoji nešto što bi trebalo nositi oznaku "geografsko poreklo" i biti brendirano kao srpski gurmanski proizvod, to je upravo ovaj sir. Njegova tekstura, priča i ukorenjenost u nomadski način života Pešteri – čine ga jedinstvenim.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Domaća bela čorba koja nema konkurenciju: Uživajte u zdravom obroku koji će se svideti celoj vašoj porodici
Omiljena je na srpskim trpezama kao predjelo.

Ovo je najbrutalniji recept za šnenokle! Ne postoje laganije niti kremastije, ovu verziju ćete obožavati
Ukus je neprevaziđen, a toliko se jednostavno pravi da će vam uvek biti prvi izbor.
Komentari(0)