Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini

Na surovom, vetrovitom Pešteru, gde se smenjuju sunce i sneg u istom danu, pravi se jedan od najređih i najautentičnijih sireva u Srbiji – sir iz mješine.
Zaboravite na industrijske kačkavalje i vakumirane feta kocke. Ovo je sir koji ne stari u plastici, već u koži. Tačnije, u dobro osušenom, očišćenom i pripremljenom ovčijem želucu – mješini, kako se ovde kaže.
Tajna stara koliko i nomadski život
Možda vas zanima:

Tradicionalno "ženidbeno pevanje" u selima Peštera: Običaj koji odoleva vremenu
Skriveni rituali Pešterske visoravni otkrivaju jedinstvene svadbene pesme koje se izvode samo u posebnim prilikama.

Ovca pramenka sa Peštera: Poslednji čobani na vetrovima koji nikad ne staju
Na visoravni gde se sneg zadrži do maja, još uvek postoji svet u kome se ovce ne broje samo zbog vune, već i zbog opstanka
Možda vas zanima:

Tradicionalno "ženidbeno pevanje" u selima Peštera: Običaj koji odoleva vremenu
Skriveni rituali Pešterske visoravni otkrivaju jedinstvene svadbene pesme koje se izvode samo u posebnim prilikama.

Ovca pramenka sa Peštera: Poslednji čobani na vetrovima koji nikad ne staju
Na visoravni gde se sneg zadrži do maja, još uvek postoji svet u kome se ovce ne broje samo zbog vune, već i zbog opstanka
Možda vas zanima:

Tradicionalno "ženidbeno pevanje" u selima Peštera: Običaj koji odoleva vremenu
Skriveni rituali Pešterske visoravni otkrivaju jedinstvene svadbene pesme koje se izvode samo u posebnim prilikama.

Ovca pramenka sa Peštera: Poslednji čobani na vetrovima koji nikad ne staju
Na visoravni gde se sneg zadrži do maja, još uvek postoji svet u kome se ovce ne broje samo zbog vune, već i zbog opstanka
Ova tehnika potiče iz vremena kada su stočari Pešteri živeli sezonski, pomerajući se sa stadima. Mješina je bila pokretna ambalaža – prirodna, praktična i čudesno efikasna. U nju se sipao svež ovčiji sir u fazi zgrušavanja, a zatim zatvarala, vezivala i ostavljala da sazri zakopana u zemlju, pod kamenjem ili u hladovini pećine.
– Moj đed je govorio: „Sir iz mješine se ne jede – on se poštuje“, priseća se Mehmed iz sela Tuzinje, čuvar ove tradicije.
Ukus koji ne liči ni na šta drugo
Sir iz mješine ima intenzivan miris, punu strukturu i specifičan, pomalo dimljen ukus. Neki bi rekli da "udara u nos", ali pravi gurmani znaju – to je ono što ga izdvaja. Najčešće se jede uz domaći hleb i mladi luk, a stari pastiri tvrde da je najbolji tek posle 60 dana zrenja.
Proces pravljenja: od mleka do meke „kožne“ kore
Sveže ovčije mleko se prokuva i ostavi da se zgruša prirodnim sirilom (često iz jagnjećeg želuca).
Sir se ručno cedi, pa pažljivo puni u mješinu.
Mješina se zatvara drvenim klinovima i konopcem, a zatim stavlja na zrenje u prirodnim uslovima.
Nakon 30-60 dana, sir dobija čvrstu koru i karakterističan miris.
Zašto ova tradicija izumire?
Zbog higijenskih normi, nestanka zanatskih stočara i sve strožih propisa, sir iz mješine se retko nalazi na pijacama, a u marketima – nikada. Pravi ga svega nekoliko porodica na Pešteri i u okolini Sjenice, uglavnom za lične potrebe ili za verne mušterije koje dolaze „po dogovoru“.
Gastronomski dragulj Srbije koji vredi zaštititi
Ako postoji nešto što bi trebalo nositi oznaku "geografsko poreklo" i biti brendirano kao srpski gurmanski proizvod, to je upravo ovaj sir. Njegova tekstura, priča i ukorenjenost u nomadski način života Pešteri – čine ga jedinstvenim.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.

KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.

Posna proja bolja od one na koju smo navikli: Smazaćete je za tren oka, ovo morate da probate
Uživaćete u omiljenom obroku i za vreme posta.
Komentari(0)