Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini

Na surovom, vetrovitom Pešteru, gde se smenjuju sunce i sneg u istom danu, pravi se jedan od najređih i najautentičnijih sireva u Srbiji – sir iz mješine.
Zaboravite na industrijske kačkavalje i vakumirane feta kocke. Ovo je sir koji ne stari u plastici, već u koži. Tačnije, u dobro osušenom, očišćenom i pripremljenom ovčijem želucu – mješini, kako se ovde kaže.
Tajna stara koliko i nomadski život
Možda vas zanima:

Tradicionalno "ženidbeno pevanje" u selima Peštera: Običaj koji odoleva vremenu
Skriveni rituali Pešterske visoravni otkrivaju jedinstvene svadbene pesme koje se izvode samo u posebnim prilikama.

Ovca pramenka sa Peštera: Poslednji čobani na vetrovima koji nikad ne staju
Na visoravni gde se sneg zadrži do maja, još uvek postoji svet u kome se ovce ne broje samo zbog vune, već i zbog opstanka
Možda vas zanima:

Tradicionalno "ženidbeno pevanje" u selima Peštera: Običaj koji odoleva vremenu
Skriveni rituali Pešterske visoravni otkrivaju jedinstvene svadbene pesme koje se izvode samo u posebnim prilikama.

Ovca pramenka sa Peštera: Poslednji čobani na vetrovima koji nikad ne staju
Na visoravni gde se sneg zadrži do maja, još uvek postoji svet u kome se ovce ne broje samo zbog vune, već i zbog opstanka
Možda vas zanima:

Tradicionalno "ženidbeno pevanje" u selima Peštera: Običaj koji odoleva vremenu
Skriveni rituali Pešterske visoravni otkrivaju jedinstvene svadbene pesme koje se izvode samo u posebnim prilikama.

Ovca pramenka sa Peštera: Poslednji čobani na vetrovima koji nikad ne staju
Na visoravni gde se sneg zadrži do maja, još uvek postoji svet u kome se ovce ne broje samo zbog vune, već i zbog opstanka
Ova tehnika potiče iz vremena kada su stočari Pešteri živeli sezonski, pomerajući se sa stadima. Mješina je bila pokretna ambalaža – prirodna, praktična i čudesno efikasna. U nju se sipao svež ovčiji sir u fazi zgrušavanja, a zatim zatvarala, vezivala i ostavljala da sazri zakopana u zemlju, pod kamenjem ili u hladovini pećine.
– Moj đed je govorio: „Sir iz mješine se ne jede – on se poštuje“, priseća se Mehmed iz sela Tuzinje, čuvar ove tradicije.
Ukus koji ne liči ni na šta drugo
Sir iz mješine ima intenzivan miris, punu strukturu i specifičan, pomalo dimljen ukus. Neki bi rekli da "udara u nos", ali pravi gurmani znaju – to je ono što ga izdvaja. Najčešće se jede uz domaći hleb i mladi luk, a stari pastiri tvrde da je najbolji tek posle 60 dana zrenja.
Proces pravljenja: od mleka do meke „kožne“ kore
Sveže ovčije mleko se prokuva i ostavi da se zgruša prirodnim sirilom (često iz jagnjećeg želuca).
Sir se ručno cedi, pa pažljivo puni u mješinu.
Mješina se zatvara drvenim klinovima i konopcem, a zatim stavlja na zrenje u prirodnim uslovima.
Nakon 30-60 dana, sir dobija čvrstu koru i karakterističan miris.
Zašto ova tradicija izumire?
Zbog higijenskih normi, nestanka zanatskih stočara i sve strožih propisa, sir iz mješine se retko nalazi na pijacama, a u marketima – nikada. Pravi ga svega nekoliko porodica na Pešteri i u okolini Sjenice, uglavnom za lične potrebe ili za verne mušterije koje dolaze „po dogovoru“.
Gastronomski dragulj Srbije koji vredi zaštititi
Ako postoji nešto što bi trebalo nositi oznaku "geografsko poreklo" i biti brendirano kao srpski gurmanski proizvod, to je upravo ovaj sir. Njegova tekstura, priča i ukorenjenost u nomadski način života Pešteri – čine ga jedinstvenim.

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna
Komentari(0)