Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima

Kiza R

21:00

Gastronomija 0

Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

pekar Mesud pravi najbolje mantije
Foto: Rina

Vranje je poznato po svojoj pesmi, govoru i običajima, ali i po specijalitetima koji nose duh juga Srbije. Među njima posebno mesto zauzimaju vranjske mantije – jelo koje se u ovom kraju pravi generacijama i koje se, po tradiciji, jede prstima.

Kako su nastale mantije
Mantije su svojevrsna rolnica od tanko razvijenog testa, punjena mesom i pečena u plehu. Legenda kaže da su ih u Vranje doneli trgovci iz Turske, a domaćice su ih prilagodile svom ukusu – sa domaćim testom, sočnim filom i specifičnim načinom pečenja.

Priprema testa i fila

Možda vas zanima:

Testo se razvija u tanke kore, koje se premazuju uljem ili mašću. Na svaki kvadrat testa stavlja se fil od mlevenog mesa, crnog luka, soli i bibera. Potom se pažljivo uvija i ređa u pleh tako da se dodiruju, ali ne preklapaju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pečenje koje daje poseban miris
Mantije se peku u dobro zagrejanoj rerni dok testo ne porumeni, a miris mesa i začina ne ispuni kuću. Tradicionalno, neposredno pred kraj pečenja, preliju se blagim sosom od jogurta ili pavlake, pa još kratko zapeču – što im daje sočnost.

Zašto se jedu prstima
U Vranju se kaže da se prave mantije ne seku nožem – već se prstima uzima jedna po jedna, dok su još vruće. Tako se najbolje oseti hrskavost kore i sočnost fila. Na svadbama i proslavama, mantije su često prvo jelo koje nestane sa trpeze.

Mantije kao deo identiteta
Danas se vranjske mantije nalaze i u restoranima širom Srbije, ali pravi ukus imaju samo kada se naprave u domaćoj kuhinji, po receptu koji se prenosi s kolena na koleno. To je jelo koje nosi miris juga, gostoprimstvo i jednostavnu radost okupljanja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading