Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

Vranje je poznato po svojoj pesmi, govoru i običajima, ali i po specijalitetima koji nose duh juga Srbije. Među njima posebno mesto zauzimaju vranjske mantije – jelo koje se u ovom kraju pravi generacijama i koje se, po tradiciji, jede prstima.
Kako su nastale mantije
Mantije su svojevrsna rolnica od tanko razvijenog testa, punjena mesom i pečena u plehu. Legenda kaže da su ih u Vranje doneli trgovci iz Turske, a domaćice su ih prilagodile svom ukusu – sa domaćim testom, sočnim filom i specifičnim načinom pečenja.
Priprema testa i fila
Možda vas zanima:

JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Obavezno probajte tradicionalni recept, jer se nećete pokajati!

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Možda vas zanima:

JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Obavezno probajte tradicionalni recept, jer se nećete pokajati!

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Možda vas zanima:

JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Obavezno probajte tradicionalni recept, jer se nećete pokajati!

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Možda vas zanima:

JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Obavezno probajte tradicionalni recept, jer se nećete pokajati!

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Pečenje koje daje poseban miris
Mantije se peku u dobro zagrejanoj rerni dok testo ne porumeni, a miris mesa i začina ne ispuni kuću. Tradicionalno, neposredno pred kraj pečenja, preliju se blagim sosom od jogurta ili pavlake, pa još kratko zapeču – što im daje sočnost.
Zašto se jedu prstima
U Vranju se kaže da se prave mantije ne seku nožem – već se prstima uzima jedna po jedna, dok su još vruće. Tako se najbolje oseti hrskavost kore i sočnost fila. Na svadbama i proslavama, mantije su često prvo jelo koje nestane sa trpeze.
Mantije kao deo identiteta
Danas se vranjske mantije nalaze i u restoranima širom Srbije, ali pravi ukus imaju samo kada se naprave u domaćoj kuhinji, po receptu koji se prenosi s kolena na koleno. To je jelo koje nosi miris juga, gostoprimstvo i jednostavnu radost okupljanja.

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka
Komentari(0)