Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Vranje je poznato po svojoj pesmi, govoru i običajima, ali i po specijalitetima koji nose duh juga Srbije. Među njima posebno mesto zauzimaju vranjske mantije – jelo koje se u ovom kraju pravi generacijama i koje se, po tradiciji, jede prstima.
Kako su nastale mantije
Mantije su svojevrsna rolnica od tanko razvijenog testa, punjena mesom i pečena u plehu. Legenda kaže da su ih u Vranje doneli trgovci iz Turske, a domaćice su ih prilagodile svom ukusu – sa domaćim testom, sočnim filom i specifičnim načinom pečenja.
Priprema testa i fila
Možda vas zanima:
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Obavezno probajte tradicionalni recept, jer se nećete pokajati!
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Možda vas zanima:
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Obavezno probajte tradicionalni recept, jer se nećete pokajati!
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Možda vas zanima:
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Obavezno probajte tradicionalni recept, jer se nećete pokajati!
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Možda vas zanima:
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Obavezno probajte tradicionalni recept, jer se nećete pokajati!
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Pečenje koje daje poseban miris
Mantije se peku u dobro zagrejanoj rerni dok testo ne porumeni, a miris mesa i začina ne ispuni kuću. Tradicionalno, neposredno pred kraj pečenja, preliju se blagim sosom od jogurta ili pavlake, pa još kratko zapeču – što im daje sočnost.
Zašto se jedu prstima
U Vranju se kaže da se prave mantije ne seku nožem – već se prstima uzima jedna po jedna, dok su još vruće. Tako se najbolje oseti hrskavost kore i sočnost fila. Na svadbama i proslavama, mantije su često prvo jelo koje nestane sa trpeze.
Mantije kao deo identiteta
Danas se vranjske mantije nalaze i u restoranima širom Srbije, ali pravi ukus imaju samo kada se naprave u domaćoj kuhinji, po receptu koji se prenosi s kolena na koleno. To je jelo koje nosi miris juga, gostoprimstvo i jednostavnu radost okupljanja.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)