Proja je nekada bila redovan deo doručka naših starih, a često se na trpezi nađe i danas pogotovo sada u vreme Velikog posta. Iako je brojnim ljudima omiljeno jelo, mnogi ne znaju kako je proja zapravo dobila ime.
Tom temom pozabavila se Instagram stranica "Poreklo reči" koja često na svom profilu otkriva etimologiju reči i izreka koje su deo srpskog jezika. Dalje u tekstu prenosimo vam njihovo objašnjenje u celosti.
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
Proja po posebnoj recepturi
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
A post shared by Poreklo reči (@poreklo_reci)
- Staro ime za reč proja bilo je proha i ona stoji u vezi sa rečju proso, što znači da se pre pojave kukuruza u našim krajevima pravila od prosa. Proso je u davnini predstavljalo osnovnu namirnicu i to ne samo kod Srbe već i kod ostalih Slovena i drugih evropskih naroda. Proso se kao kulturna biljka najpre javlja u Kini pre skoro 5000 godina, a u Evropi je bila raširena već u mlađem kamenom dobu. S početka 10. veka, arapski geograf Ibn-Rusto opisujući Slovene i njihovu zemlju kaže da oni najviše seju proso. Kako A. Loma pretpostavlja, naziv proso je u vezi sa glagolom prosejati i znači "usev" (kao i rusko "prosev"), s obzirom na to da je proso Slovenima bilo osnovna žitarica, navedeno je na stranici.
Ako postoji jelo koje simbolizuje toplinu doma, tradiciju juga i neodoljiv ukus, to su vranjske mantije. Ovi zalogaji, hrskavi spolja, a sočni iznutra, vekovima su deo kuhinje juga Srbije, a posebno su popularni u Vranju, gde se spremaju po starinskom receptu.
Ispratite sve korake i napravićete najukusnije jelo.
Leskovačka mućkalica nije samo jelo – to je doživljaj! Miris pečene paprike, sočnog mesa i pikantnih začina obuzima čula i vraća nas u srce juga Srbije, gde se tradicija i gastronomija prepliću u savršenom skladu. Ovo legendarno jelo nastalo je u Leskovcu, prestonici roštilja, a danas ga obožavaju širom Srbije i Balkana.
Proja je redovna na trpezi u vreme Velikog posta
Donosimo vam najbolji recept za pitu na kašiku.
Komentari(0)