Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna

Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna.
Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomešaju u jednoj salati mogu delimično neutralisati. Veruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crevima. Ovo može izazvati nadimanje i iritaciju digestivnog trakta – objašnjava nutricionistkinja.
Možda vas zanima:

Muškatle se zalivaju svaki 3. dan, kaliope vole jako sunce, a ovaj cvet nipošto ne držite u hladu: Dragica radi u rasadniku i daje savete zlata vredne
Ovo su ključne preporuke za negu popularnih cvetnih vrsta, kao što su petunije, muškatle, lavanda i druge, uz praktične smernice koje mogu pomoći svakom ljubitelju cveća da obezbedi optimalne uslove za rast i cvetanje

Kada vam neka osoba čini zlo i nanosi vam veliku bol, uradite samo ovu stvar i ponovo ćete naći svoj put ka sreći: Moćan savet monaha sa Svete Gore
"Samo ranjena duša ranjava drugu", reči su monaha sa Svete gore.
Možda vas zanima:

Muškatle se zalivaju svaki 3. dan, kaliope vole jako sunce, a ovaj cvet nipošto ne držite u hladu: Dragica radi u rasadniku i daje savete zlata vredne
Ovo su ključne preporuke za negu popularnih cvetnih vrsta, kao što su petunije, muškatle, lavanda i druge, uz praktične smernice koje mogu pomoći svakom ljubitelju cveća da obezbedi optimalne uslove za rast i cvetanje

Kada vam neka osoba čini zlo i nanosi vam veliku bol, uradite samo ovu stvar i ponovo ćete naći svoj put ka sreći: Moćan savet monaha sa Svete Gore
"Samo ranjena duša ranjava drugu", reči su monaha sa Svete gore.
Možda vas zanima:

Muškatle se zalivaju svaki 3. dan, kaliope vole jako sunce, a ovaj cvet nipošto ne držite u hladu: Dragica radi u rasadniku i daje savete zlata vredne
Ovo su ključne preporuke za negu popularnih cvetnih vrsta, kao što su petunije, muškatle, lavanda i druge, uz praktične smernice koje mogu pomoći svakom ljubitelju cveća da obezbedi optimalne uslove za rast i cvetanje

Kada vam neka osoba čini zlo i nanosi vam veliku bol, uradite samo ovu stvar i ponovo ćete naći svoj put ka sreći: Moćan savet monaha sa Svete Gore
"Samo ranjena duša ranjava drugu", reči su monaha sa Svete gore.
Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin.
Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, paradajz ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt. Kod ljudi sa osetljivim crevima ova salata može izazvati dijareju.
Još jedna tačka – krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav.
Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obe vrste povrća.

Užička pita razljevuša bez kora: Najbrži "smuti, pa prospi" recept za sočan doručak ili večeru koji se pamti
Jednostavna za pripremu, slasna i zasitna, ova brza domaća pita je obavezna u svakom porodičnom kuvaru.

Preukusna večera gotova za pola sata: Recept za najbolju carsku pitu koju obožavaju svi od 7 do 77 godina
Ponestalo vam je ideje šta da spremate za večeru? Ovaj "smuti, pa prospi" okupiće čitavu porodicu za stolom.

Najzdravija biljka na svetu: Čisti jetru i štiti srce, od nje se pravi sok posebno lekovit za 1 grupu ljudi
Ova biljka može da leči više bolesti nego što mislite

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.

Da li je sigurno pojesti voće u kojem ste pronašli crva? Mišljenje stručnjaka će vas iznenaditi
Leti vrlo rado posežemo za voćem. Možemo birati između jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi. Međutim, ponekad možemo naići na neprijatno iznenađenje u vidu crva.
Komentari(0)