TAJNA SAVRŠENE PROJE NIJE U SIRU: Zašto Šumadinci dodaju OVAJ SASTOJAK i kako je jedu naopako

Jadranko Žugić

17:00

Gastronomija 0

U svakoj kući se sprema proja, ali samo se u nekim delovima Srbije zna istinski recept naših baka. Zaboravite sve što ste čuli – majstori šumadijske kuhinje kriju jedan dodatak, ali i čudan ritual konzumacije koji daje poseban "šmek".

proja
Shutterstock

Proja je kraljica srpske trpeze, ali ako pitate prave Šumadince, reći će vam da su sve te "moderne" proje sa jogurtom i sirom lepe, ali nisu "ona prava". Originalna seoska proja zahtevala je samo kukuruzno brašno, vodu i so. Ali, tajna njenog savršenog ukusa nije ni u jednom od tih osnovnih sastojaka.

Zaboravljeni sastojak: Neutralisanje kiselosti pepelom

Ključ savršeno rastresite, mirisne i ukusne proje leži u jednom, naizgled čudnom dodatku koji se danas retko spominje: malo pepela od drveta (ili sode bikarbone, kao savremene zamene).

Objašnjenje: Ovaj alkalni dodatak neutrališe kiselost kukuruznog brašna. Staro kukuruzno brašno, posebno ono grubo mleveno na kamenu, bilo je kiselije, a dodatak pepela omogućavao je da proja bude lakša, da se bolje digne i da ne "pada u stomak". To je trik koji se prenosio s kolena na koleno i koji je proju pretvarao u pravo malo kulinarsko remek-delo. Zato je domaća šumadijska proja najčešće posna, bez mlečnih proizvoda.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zašto se proja NIKADA ne seče nožem?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osim tajnog sastojka, važan je i ritual. Iako mnogi to danas rade iz praktičnih razloga, prema starom običaju, proja se NIKADA ne seče nožem!

Smatralo se da je greh seći hleb (koji je simbol života) metalom. Proja se mora lomiti rukama, a lomljenje podstiče deljenje, zajedništvo i skromnost. Ako vidite baku u nekom šumadijskom selu da seče proju nožem, znajte da je reč o novijim navikama.

Pravi gurmanski šmek: Proja "naopako"

Za najbolje iskustvo, probajte proju na način na koji je jedu pravi Šumadinci – "naopako".

Uzmite toplu proju, prelomite je, i zatim je na brzinu umočite u domaći rasol (tečnost od kiselog kupusa) ili blago posolite. Kiselost rasola u kombinaciji sa toplinom kukuruznog brašna stvara neponovljivu eksploziju ukusa.

Kada ste već na putu kroz Šumadiju, upotpunite gozbu domaćim kajmakom, sirom i čašom kiselog mleka. Garantujemo da ćete ovakvu proju tražiti na svakoj trpezi.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading