TAJNA SAVRŠENE PROJE NIJE U SIRU: Zašto Šumadinci dodaju OVAJ SASTOJAK i kako je jedu naopako
U svakoj kući se sprema proja, ali samo se u nekim delovima Srbije zna istinski recept naših baka. Zaboravite sve što ste čuli – majstori šumadijske kuhinje kriju jedan dodatak, ali i čudan ritual konzumacije koji daje poseban "šmek".
Proja je kraljica srpske trpeze, ali ako pitate prave Šumadince, reći će vam da su sve te "moderne" proje sa jogurtom i sirom lepe, ali nisu "ona prava". Originalna seoska proja zahtevala je samo kukuruzno brašno, vodu i so. Ali, tajna njenog savršenog ukusa nije ni u jednom od tih osnovnih sastojaka.
Zaboravljeni sastojak: Neutralisanje kiselosti pepelom
Ključ savršeno rastresite, mirisne i ukusne proje leži u jednom, naizgled čudnom dodatku koji se danas retko spominje: malo pepela od drveta (ili sode bikarbone, kao savremene zamene).
Objašnjenje: Ovaj alkalni dodatak neutrališe kiselost kukuruznog brašna. Staro kukuruzno brašno, posebno ono grubo mleveno na kamenu, bilo je kiselije, a dodatak pepela omogućavao je da proja bude lakša, da se bolje digne i da ne "pada u stomak". To je trik koji se prenosio s kolena na koleno i koji je proju pretvarao u pravo malo kulinarsko remek-delo. Zato je domaća šumadijska proja najčešće posna, bez mlečnih proizvoda.
Možda vas zanima:
Apartman 30 evra, a čitava kuća za 60: Planina u srcu Šumadije je prava oaza mira za svačiji džep
Osim što je prava prirodna oaza, koja odiše mirom i lepotom, planina Kosmaj je takođe i prava riznica kad je u pittanju kulturno-istorijsko nasleđe
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Možda vas zanima:
Apartman 30 evra, a čitava kuća za 60: Planina u srcu Šumadije je prava oaza mira za svačiji džep
Osim što je prava prirodna oaza, koja odiše mirom i lepotom, planina Kosmaj je takođe i prava riznica kad je u pittanju kulturno-istorijsko nasleđe
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Možda vas zanima:
Apartman 30 evra, a čitava kuća za 60: Planina u srcu Šumadije je prava oaza mira za svačiji džep
Osim što je prava prirodna oaza, koja odiše mirom i lepotom, planina Kosmaj je takođe i prava riznica kad je u pittanju kulturno-istorijsko nasleđe
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Zašto se proja NIKADA ne seče nožem?
Možda vas zanima:
Apartman 30 evra, a čitava kuća za 60: Planina u srcu Šumadije je prava oaza mira za svačiji džep
Osim što je prava prirodna oaza, koja odiše mirom i lepotom, planina Kosmaj je takođe i prava riznica kad je u pittanju kulturno-istorijsko nasleđe
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Možda vas zanima:
Apartman 30 evra, a čitava kuća za 60: Planina u srcu Šumadije je prava oaza mira za svačiji džep
Osim što je prava prirodna oaza, koja odiše mirom i lepotom, planina Kosmaj je takođe i prava riznica kad je u pittanju kulturno-istorijsko nasleđe
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Osim tajnog sastojka, važan je i ritual. Iako mnogi to danas rade iz praktičnih razloga, prema starom običaju, proja se NIKADA ne seče nožem!
Smatralo se da je greh seći hleb (koji je simbol života) metalom. Proja se mora lomiti rukama, a lomljenje podstiče deljenje, zajedništvo i skromnost. Ako vidite baku u nekom šumadijskom selu da seče proju nožem, znajte da je reč o novijim navikama.
Pravi gurmanski šmek: Proja "naopako"
Za najbolje iskustvo, probajte proju na način na koji je jedu pravi Šumadinci – "naopako".
Uzmite toplu proju, prelomite je, i zatim je na brzinu umočite u domaći rasol (tečnost od kiselog kupusa) ili blago posolite. Kiselost rasola u kombinaciji sa toplinom kukuruznog brašna stvara neponovljivu eksploziju ukusa.
Kada ste već na putu kroz Šumadiju, upotpunite gozbu domaćim kajmakom, sirom i čašom kiselog mleka. Garantujemo da ćete ovakvu proju tražiti na svakoj trpezi.
Starinski kolač koji obožavaju generacije: Sočna poslastica vraća u detinjstvo, ovo je užitak za celu porodicu
U vreme kada tražimo brze i lagane recepte, stari dobri koh ponovo zauzima počasno mesto.
Kaša sa suvim šljivama: Zaboravljena večera koja zasiti dušu
U jesenjim večerima, kada nije bilo mesa ni mleka, domaćice su kuvale puru – gustu kašu od kukuruznog brašna. Kad bi dodale suve šljive, večera je postajala i slatka i lekovita
Kako pravilno da skuvate postan pasulj, a da bude ukusniji od mrsnog: Korak po korak
Postan pasulj je ukusno balkansko jelo koje obožava svaka porodica
RECEPT ZA STARINSKO VOJVOĐANSKO JELO: Zdrav i preukusan obrok za celu porodicu
Donosimo vam recept za omiljeno starinsko jelo iz Vojvodine.
Neodoljiva supa za koju recept mora da zna svaka domaćica: Obogatite trpezu ovim izvrsnim jelom
Ova krem supa nije samo ukusna — napravljena je od pečene bundeve, šargarepe, luka i belog luka, što mu daje prirodnu slatkoću i dubinu ukusa.
Komentari(0)