Rtanj i njegova majčina dušica – miris koji leči

Kiza R

21:00

Kultura 0

Biljka iz srca misteriozne planine, koja krije lekovitu moć i vekovima inspiriše narodne priče.

majčina dušica
Shutterstock

Mirisna čuvarica zdravlja

Rtanj, planina čuvena po svom savršenom piramidalnom obliku i legendama o skrivenim blagima, iznedrila je još jedno svoje blago – rtanjsku majčinu dušicu (Thymus serpyllum). Ova aromatična biljka raste na sunčanim obroncima i pašnjacima planine, gde je čist vazduh i netaknuta priroda čine posebno jakom i mirisnom.

Lekovitost potvrđena vekovima
U narodnoj medicini majčina dušica se koristi za jačanje imuniteta, olakšavanje disanja, ublažavanje kašlja i prehlade. Čaj od nje smiruje stomačne tegobe, podstiče varenje i opušta mišiće. Posebno je cenjena kod plućnih oboljenja – nekada su je davali rudarima i radnicima u teškim uslovima, kako bi im „otvorila pluća“.

Rtanj K.R.
 

Biljka ljubavi i zaštite

Možda vas zanima:

Pored lekovitosti, majčina dušica imala je i simbolično značenje. U nekim krajevima Srbije, devojke su je stavljale u jastuk voljenog momka „da mu misli budu mirne i da sanja o njoj“. Verovalo se i da kuća koja ima svežanj majčine dušice na tavanu ili iznad vrata biva zaštićena od bolesti i zlih duhova.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Rtanj Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kako se bere i koristi
Rtanjsku majčinu dušicu beru od juna do avgusta, dok cveta i najviše miriše. Biljka se suši u hladu, a od osušenih cvetova i listova priprema se čaj. Kašičica osušene biljke prelije se šoljom ključale vode, ostavi da odstoji 10 minuta, a zatim procedi. Može se piti topla, zaslađena medom, ili hladna – kao osvežavajući napitak u letnjim danima.

Dar planine koji traje
Danas se rtanjska majčina dušica smatra jednim od najboljih prirodnih čajeva sa naših prostora. Njena lekovitost, miris i povezanost sa mitskom planinom Rtanj čine je simbolom spoja prirode, zdravlja i narodnog verovanja.

Komentari(0)

Loading