Recept za letnju boraniju bez mesa! Sveža, ukusana, lagana kao pero, a 1 satojak u njoj će vam baš ZASITITI
Evo jednog letnjeg recepta za boraniju koji je lagan, osvežavajuć i savršen za tople dane – bez zaprške i bez mesa, ali pun ukusa.+

Letnja boranija sa paradajzom i belim lukom
Sastojci (za 4 porcije):
500 g zelene boranije (ili žute, sveža je idealna)2 veća zrela paradajza (ili 1 manja konzerva seckanog paradajza)1 glavica crnog luka2–3 čena belog lukaMaslinovo ulje (ili suncokretovo, po želji)So i biber po ukusuPrstohvat šećera (da neutrališe kiselost paradajza)Svež peršun ili mirođija (opciono)Voda ili povrtni bujon (oko 200 ml).
Priprema:
Očistite boraniju – odstranite krajeve i po potrebi končiće, pa je isecite na 2–3 cm duge komade. Stavite je da se kuva u posoljenoj vodi oko 10 minuta, dok ne omekša, ali da i dalje bude „al dente“. Procedite.U tiganju ili plitkoj šerpi prodinstajte sitno seckan crni luk na malo ulja dok ne postane staklast.Dodajte seckani beli luk i kratko propržite (30 sekundi), pa ubacite oljušten i seckan paradajz (ili paradajz iz konzerve). Krčkajte par minuta dok paradajz ne pusti sok i malo se ukuva.Po ukusu dodajte so, biber i prstohvat šećera. Zatim sipajte 200 ml vode ili bujona, pa dodajte prethodno kuvanu boraniju.Krčkajte sve zajedno još 15–20 minuta na tihoj vatri, dok se ukusi lepo ne prožmu. Po potrebi dolijte još malo vode.Na kraju dodajte svež peršun ili mirođiju, ako volite.
Saveti:
Može se jesti i topla i hladna – kao glavno jelo ili kao prilog.

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
Komentari(0)