Hilandarska boranija po receptu starih monaha: Posno varivo za svačiji ukus, izdašno i zasito
Ovako spremljenu boraniju moansi sa Hilandara već decenijama spremaju za vreme Uskršnjeg posta

Uskršnji post počinje od 3. marta, pa shodno tome domaćice već unapred planiraju šta će se tih dana pripremati za ručak, a i ostale obroke.
Kako vam ne bi ponestalo ideja, evo jednog recepta i to iz manastira Hilandar koji se tradicionalno sprema u danima posta.
Ukoliko volite tradicionalne recepte iz ovog čuvenog manastira, obavezno probajte i krompir koji se redovno nalazi na njihovoj trpezi.
Možda vas zanima:

Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.

POČINJE SREDOPOSNA NEDELJA Ko nije krenuo sa postom – još nije kasno da se duša vrati na pravi put
Nedelja pred nama – četvrta nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Sredoposna – donosi sa sobom važan trenutak za sve vernike. To je tačka na sredini Časnog posta, kada se već oseća i telesni umor, ali i prvi duhovni plodovi uzdržanja, molitve i tišine.
Možda vas zanima:

Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.

POČINJE SREDOPOSNA NEDELJA Ko nije krenuo sa postom – još nije kasno da se duša vrati na pravi put
Nedelja pred nama – četvrta nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Sredoposna – donosi sa sobom važan trenutak za sve vernike. To je tačka na sredini Časnog posta, kada se već oseća i telesni umor, ali i prvi duhovni plodovi uzdržanja, molitve i tišine.
Možda vas zanima:

Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.

POČINJE SREDOPOSNA NEDELJA Ko nije krenuo sa postom – još nije kasno da se duša vrati na pravi put
Nedelja pred nama – četvrta nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Sredoposna – donosi sa sobom važan trenutak za sve vernike. To je tačka na sredini Časnog posta, kada se već oseća i telesni umor, ali i prvi duhovni plodovi uzdržanja, molitve i tišine.
Reč je o hilandarskoj boraniji, ukusnom varivu čiji recept ćete sigurno zapisati u svoje sveske jer pored izdašnosti i arome, ovo jelo je baš bogato vitaminima.
Sastojci:
1 kg boranije
1-2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
malo peršuna
3 paradajza
so
maslinovo ulje
Priprema:
Boraniju, crni i beli luk očistiti, iseckati peršun i paradajz. U veći, duboki tiganj ređati red boranije, pa malo crnog luka i peršuna, i malo soli. Nalijte vodom da ogrezne, ostavite da proključa, pa opet poređajte povrće istim redosledom i tako sve dok ne potrošite namirnice. Ostavite da lagano krčka.
Kad boranija omekša, dodajte maslinovog ulja po želji (ako ne postite na vodi) i iseckan paradajz, pa kuvajte još sat vremena. Pred kraj kuvanja dodajte i beli luk. Voda bi trebalo potpuno da ispari, a odozgo da se stvori korica.
Za praznike boraniju možete da pripremate sa ribom, a kad se ne posti sa mesom. U tom slučaju je važno da pri ređanju ribu ili meso stavljate između boranije i luka.

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Šta je BULGUR i kako se sprema? Preporučuje se u svim dijetama
Poreklom je sa Bliskog Istoka i jedan je od najstarijih oblika žitarica koje se koriste u ishrani čoveka.

Ovo je tajna najboljeg bećarca: Pravi se za manje od 30 minuta a ključan je ovaj sastojak
Da li je ovo najbolji bećarac – procenite sami!?

"PIĆE BOGOVA": Evo kako da ga napravite
Dovodi do buđenja slično kao kafa, ali bez neželjenih efekata kafe
Komentari(0)