Hilandarska boranija po receptu starih monaha: Posno varivo za svačiji ukus, izdašno i zasito
Ovako spremljenu boraniju moansi sa Hilandara već decenijama spremaju za vreme Uskršnjeg posta

Uskršnji post počinje od 3. marta, pa shodno tome domaćice već unapred planiraju šta će se tih dana pripremati za ručak, a i ostale obroke.
Kako vam ne bi ponestalo ideja, evo jednog recepta i to iz manastira Hilandar koji se tradicionalno sprema u danima posta.
Ukoliko volite tradicionalne recepte iz ovog čuvenog manastira, obavezno probajte i krompir koji se redovno nalazi na njihovoj trpezi.
Možda vas zanima:

AKO IMATE DILEMU: Da li se treba uzdržavati od kafe tokom posta
Ovo pitanje često izaziva polemiku

POČINJE USKRŠNJI POST: Pridržavajte se ovih pravila
Danas počinje Veliki post, najduži i najstroži post u pravoslavnom kalendaru, koji traje 48 dana i završava se na Uskrs.
Možda vas zanima:

AKO IMATE DILEMU: Da li se treba uzdržavati od kafe tokom posta
Ovo pitanje često izaziva polemiku

POČINJE USKRŠNJI POST: Pridržavajte se ovih pravila
Danas počinje Veliki post, najduži i najstroži post u pravoslavnom kalendaru, koji traje 48 dana i završava se na Uskrs.
Možda vas zanima:

AKO IMATE DILEMU: Da li se treba uzdržavati od kafe tokom posta
Ovo pitanje često izaziva polemiku

POČINJE USKRŠNJI POST: Pridržavajte se ovih pravila
Danas počinje Veliki post, najduži i najstroži post u pravoslavnom kalendaru, koji traje 48 dana i završava se na Uskrs.
Reč je o hilandarskoj boraniji, ukusnom varivu čiji recept ćete sigurno zapisati u svoje sveske jer pored izdašnosti i arome, ovo jelo je baš bogato vitaminima.
Sastojci:
1 kg boranije
1-2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
malo peršuna
3 paradajza
so
maslinovo ulje
Priprema:
Boraniju, crni i beli luk očistiti, iseckati peršun i paradajz. U veći, duboki tiganj ređati red boranije, pa malo crnog luka i peršuna, i malo soli. Nalijte vodom da ogrezne, ostavite da proključa, pa opet poređajte povrće istim redosledom i tako sve dok ne potrošite namirnice. Ostavite da lagano krčka.
Kad boranija omekša, dodajte maslinovog ulja po želji (ako ne postite na vodi) i iseckan paradajz, pa kuvajte još sat vremena. Pred kraj kuvanja dodajte i beli luk. Voda bi trebalo potpuno da ispari, a odozgo da se stvori korica.
Za praznike boraniju možete da pripremate sa ribom, a kad se ne posti sa mesom. U tom slučaju je važno da pri ređanju ribu ili meso stavljate između boranije i luka.

Kao da je mrsni! Počinje post, a ovo jelo se mora nalaziti na trpezi - posni pasulj na vodi čista 10ka recept
Sprema se veoma lako i svako ga može bez muke napraviti

Starinska gibanica sa jogurtom i pavlakom: Toliko je ukusna i sočna da će vam svi tražiti recept
Gibanica je zasitan, ukusan i povoljan obrok, koji svi obožavaju, a lako se priprema.


Omiljena torta Josipa Broza Tita: Ovako su je pravile stare domaćice
Starinska torta od oraha, jaja i mleka najbolja je od svih - a kada je napravite shvatićete i zašto

Hilandarska boranija po receptu starih monaha: Posno varivo za svačiji ukus, izdašno i zasito
Ovako spremljenu boraniju moansi sa Hilandara već decenijama spremaju za vreme Uskršnjeg posta
Komentari(0)