
Koliko puta vernici treba da se pričeste tokom posta? Ovo je važno pravilo kojeg mnogi nisu svesni
Vaskršnji post se smatra najrigoroznijim, pa samim tim i najtežim. Olakšanje nastaje kada se vernik pričesti
Vaskršnji post se smatra najrigoroznijim, pa samim tim i najtežim. Olakšanje nastaje kada se vernik pričesti
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.
Nedelja pred nama – četvrta nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Sredoposna – donosi sa sobom važan trenutak za sve vernike. To je tačka na sredini Časnog posta, kada se već oseća i telesni umor, ali i prvi duhovni plodovi uzdržanja, molitve i tišine.
Ukoliko ne jedete hranu životinjskog porekla, ne morate da se odričete svojih omiljenih jela, a gibanica je svakako jedno od onih kojima niko ne može da odoli, zar ne?
Odličan su izbor za početak dana jer će vas zasititi očas posla, a praktične su da se spakuju za posao, pa ni slučajno nemojte zaobići recept za ove mini-proje sa spanaćem.
Uskršnji post počinje 3. marta i traje 40 dana
Ovo pitanje često izaziva polemiku
Danas počinje Veliki post, najduži i najstroži post u pravoslavnom kalendaru, koji traje 48 dana i završava se na Uskrs.
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.
Ovako spremljenu boraniju moansi sa Hilandara već decenijama spremaju za vreme Uskršnjeg posta
Mnogi ljudi poste samo prvu i poslednju nedelju. Da li je to u redu?
Ako ste se ikada pitali koji je bio omiljeni doručak mešu Srbima u Jugoslaviji, mi vam donosimo starinski recept!
Monasi Uskršnji post ne mogu da zamisle bez hilandarskog pasulja jer je najukusniji sa začinima, a recept je star vekovima
U danima posta se zasladite ukusnim desertom od višanja, koji je mekan, ukusan i slastan, a ne treba vam mnogo truda.
Vaskršnji post se smatra najstrožijim i stoga se svetoj tajni pričesti pristupa sa velikom strepnjom. Evo šta o tome govori otac Gojko Perović
Najhrskavije jelo tokom posta je riba na pirinču koju monasi ne zaboravljaju da spreme po receptu starom godinama unazad
Najlepša poslastica za Uskršnji post su posne rafaelo kuglice koje se prave za 10 minuta po receptu starih baka