Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

  • Naslovna
  • Najnovije
  • Aktuelno
  • Turizam
  • Kultura
  • Gastronomija
  • Zanimljivosti
  • Manifestacije
  • Naslovna
  • Najnovije
  • Naslovna Aktuelno Turizam Kultura Gastronomija Zanimljivosti Manifestacije
sveće

Koliko puta vernici treba da se pričeste tokom posta? Ovo je važno pravilo kojeg mnogi nisu svesni

Aktuelno

17:00

31 mart, 2025

Vaskršnji post se smatra najrigoroznijim, pa samim tim i najtežim. Olakšanje nastaje kada se vernik pričesti

sveće

Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?

Aktuelno

15:00

28 mart, 2025

Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.

post

POČINJE SREDOPOSNA NEDELJA Ko nije krenuo sa postom – još nije kasno da se duša vrati na pravi put

Aktuelno

11:00

24 mart, 2025

Nedelja pred nama – četvrta nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Sredoposna – donosi sa sobom važan trenutak za sve vernike. To je tačka na sredini Časnog posta, kada se već oseća i telesni umor, ali i prvi duhovni plodovi uzdržanja, molitve i tišine.

posna gibanica

Najukusnija gibanica i to bez jaja: Vaša posna trpeza biće neodoljiva, sa ovim receptom nema greške

Gastronomija

16:00

19 mart, 2025

Ukoliko ne jedete hranu životinjskog porekla, ne morate da se odričete svojih omiljenih jela, a gibanica je svakako jedno od onih kojima niko ne može da odoli, zar ne?

proja sa čvarcima

Posna proja kojoj je teško odoleti: Gotova za 20 minuta, a ko je jednom proba poželeće ponovo, topi se u ustima

Gastronomija

16:00

4 mart, 2025

Odličan su izbor za početak dana jer će vas zasititi očas posla, a praktične su da se spakuju za posao, pa ni slučajno nemojte zaobići recept za ove mini-proje sa spanaćem.

post

Evo koje namirnice možete da jedete umesto mesa i jaja, tokom Uskršnjeg posta, a ovo je najbolja zamena za mleko

Aktuelno

18:00

3 mart, 2025

Uskršnji post počinje 3. marta i traje 40 dana

kafa

AKO IMATE DILEMU: Da li se treba uzdržavati od kafe tokom posta

Kultura

11:00

3 mart, 2025

Ovo pitanje često izaziva polemiku

manastir

POČINJE USKRŠNJI POST: Pridržavajte se ovih pravila

Kultura

10:00

3 mart, 2025

Danas počinje Veliki post, najduži i najstroži post u pravoslavnom kalendaru, koji traje 48 dana i završava se na Uskrs.

Vaskršnji post simbolika

USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK

Aktuelno

12:00

1 mart, 2025

U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.

hilandarska boranija

Hilandarska boranija po receptu starih monaha: Posno varivo za svačiji ukus, izdašno i zasito

Gastronomija

10:00

1 mart, 2025

Ovako spremljenu boraniju moansi sa Hilandara već decenijama spremaju za vreme Uskršnjeg posta

post

ŠTA AKO SE SLUČAJNO OMRSIM U VASKRŠNJEM POSTU? Sveštenik nam otkriva šta kaže crkva i koja "greška" je veća

Aktuelno

12:00

22 april, 2024

Mnogi ljudi poste samo prvu i poslednju nedelju. Da li je to u redu?

OVO JE BIO OMILJENI DORUČAK U JUGOSLAVIJI ZA VREME USKRŠNJEG POSTA: Svi su obožavali taj ukus, a jeftin je i VEOMA ZDRAV

OVO JE BIO OMILJENI DORUČAK U JUGOSLAVIJI ZA VREME USKRŠNJEG POSTA: Svi su obožavali taj ukus, a jeftin je i VEOMA ZDRAV

Gastronomija

10:00

22 april, 2024

Ako ste se ikada pitali koji je bio omiljeni doručak mešu Srbima u Jugoslaviji, mi vam donosimo starinski recept!

vojnički pasulj

MONASI USKRŠNJI POST NE MOGU DA ZAMISLE BEZ HILANDARSKOG PASULJA: Najukusniji sa začinima - recept star vekovima

Gastronomija

10:00

14 april, 2024

Monasi Uskršnji post ne mogu da zamisle bez hilandarskog pasulja jer je najukusniji sa začinima, a recept je star vekovima

žuti kolač sa višnjama

Što duže stoji, sve je ukusniji! POSNI kolač sa višnjama koji se topi u ustima (MERA NA ČAŠE)

Gastronomija

10:00

13 april, 2024

U danima posta se zasladite ukusnim desertom od višanja, koji je mekan, ukusan i slastan, a ne treba vam mnogo truda.

"OVAJ TIP LJUDI NE ZASLUŽUJE DA BUDE PRIČEŠĆEN": Otac Gojko Perović otkrio 5 USLOVA da bismo primili SVETU TAJNU PRIČESTI

"OVAJ TIP LJUDI NE ZASLUŽUJE DA BUDE PRIČEŠĆEN": Otac Gojko Perović otkrio 5 USLOVA da bismo primili SVETU TAJNU PRIČESTI

Kultura

12:00

11 april, 2024

Vaskršnji post se smatra najstrožijim i stoga se svetoj tajni pričesti pristupa sa velikom strepnjom. Evo šta o tome govori otac Gojko Perović

riba na pirinču

MONASI TOKOM POSTA NE ZABORAVLJAJU DA SPREME RIBU NA PIRINČU: Najhrskavije jelo - recept star godinama unazad

Gastronomija

10:00

3 april, 2024

Najhrskavije jelo tokom posta je riba na pirinču koju monasi ne zaboravljaju da spreme po receptu starom godinama unazad

rafaelo kuglice

POSNE RAFAELO KUGLICE KOJE SE PRAVE ZA 10 MINUTA: Najlepša poslastica za Uskršnji post - recept starih baka

Gastronomija

10:00

2 april, 2024

Najlepša poslastica za Uskršnji post su posne rafaelo kuglice koje se prave za 10 minuta po receptu starih baka

  • 1
  • 2
  • 3
  • Najnovije
  • Najčitanije
Mirko Milinković

TRAVAR MIRKO OTKRIVA ČIME SU SE NAŠI PRECI LEČILI: Samo Srbi 1 PIĆE koriste i kao LEK i kao SREDSTVO za ČIŠĆENJE!

Zanimljivosti

21:00

30 novembar, 2025

Mirko tvrdi da za svaku boljku postoji i travka, otkriva kako su se naši stari lečili i bili zdravi kao dren

knez miloš

ZNATE LI KO JE BIO PRVI SRPSKI TAJNI AGENT? Knjaz Miloš ga oslovljavao sa "BRATE" i slao na ŠPIJUNSKE MISIJE!

Zanimljivosti

20:00

30 novembar, 2025

Ovo je prvi srpski tajni agent: Knjaz Miloš oslovljavao ga je sa “brate”, a rekvizit u stilu Džejms Bonda i danas stoji izložen u Takovu

Patrijarh Pavle

DVA MANASTIRA MU OBELEŽILA ŽIVOT U jednom se zamonašio, u drugom izlečio: Patrijarh Pavle je išao putem koji se danas naziva "staza zdravlja"

Turizam

19:00

30 novembar, 2025

11. septembra 1914. godine rođen je jedan od najvećih i najomiljenijih srpskih patrijarha, koji je zbog svojih dela još za života bio smatran svecem. Patrijarha Pavla mnogo toga veže za Zapadnu Srbiju i grad Čačak, a maloj srpskoj Svetoj Gori kako još nazivaju u Ovčar Banju je proveo i svoje prve monaške dane.

otac gojko

"OVAJ TIP LJUDI NE ZASLUŽUJE DA BUDE PRIČEŠĆEN":Otac Gojko Perović otkrio 5 USLOVA da bismo primili SVETU TAJNU PRIČESTI

Aktuelno

18:00

30 novembar, 2025

Vaskršnji post se smatra najstrožijim i stoga se svetoj tajni pričesti pristupa sa velikom strepnjom. Evo šta o tome govori otac Gojko Perović

manastir

SUTRA OBELEŽAVAMO VELIKOG SVECA I MUČENIKA Uradite jednu stvar za spasenje večne duše

Aktuelno

17:00

30 novembar, 2025

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju dan posvećen svetom Platonu

Žrnov

Tvrđava na Avali dignuta u vazduh: Da li je uništen zbog spomenika ili da bi se nešto sakrilo zauvek?

Zanimljivosti

15:00

11 oktobar, 2025

Na najvišem vrhu Avale nekada je stajala srednjovekovna tvrđava Žrnov, koju su Srbi gradili na rimskim temeljima, a kasnije proširili Osmanlije. U septembru 1934. godine, grad je srušen da bi na se na tom mestu podigao Spomenik Neznanom junaku.

kiseli kupus

Ako krene da se kvari, ipak mu ima spasa: Šta uraditi s kiselim kupusom ako su glavice premekane i propadaju?

Aktuelno

19:00

25 novembar, 2025

Čak i ako se potkrala neka greška, pa je kupus pre vremena krenuo da se kvari, ne morate sve da bacite

vranjska banja

Najvrelija banja Evrope u kojoj je kralj Petar I lečio reumu i dočekao vest o ratu – Lekoviti izvori do 110 stepeni Celzijusa

Turizam

16:00

26 septembar, 2025

Na jugu Srbije, svega pet kilometara od Vranja, nalazi se Vranjska banja – mesto koje vekovima privlači ljude svojom lekovitom vodom i specifičnom istorijom. Sa temperaturom izvora koja doseže i do 110 stepeni Celzijusa, ovo je najtoplija mineralna voda u Evropi.

supa

Starinski recept za knedle koje će biti spremne za tren oka: Prave se od samo 2 sastojka i uspevaju baš svima

Gastronomija

16:00

17 septembar, 2025

Bez domaće supe ne može da prođe nedeljni ručak, a ako su u njoj mekane knedle, e tada je užitak zagarantovan.

slava

Da li zaposleni imaju pravo na neradan dan ako slava pada za vikend? Evo šta kaže zakon

Zanimljivosti

19:00

31 oktobar, 2025

U praksi se retko donose posebna rešenja o pravu na odsustvo ili obavezi rada tokom verskih praznika

Preporučujemo
sreća

Zašto se detelina sa 4 lista smatra srećnom?

Zanimljivosti

20:00

9 novembar, 2025

Jeste li se ikada zapitali odakle potiče ovo verovanje?

burek sa sirom

CENE PAPRENE Koliko košta burek u Beču

Zanimljivosti

19:00

9 novembar, 2025

Miris vrućeg bureka u ranim jutarnjim satima prizor je koji spaja mnoge gradove Balkana - od Niša i Sarajeva, pa sve do Beča.

Vremenska prognoza

Subotica

1°C

Mestimično oblačno

Novi Sad

5°C

Mestimično oblačno

Zrenjanin

3°C

Mestimično oblačno

Kula

3°C

Mestimično oblačno

Sombor

3°C

Mestimično oblačno

Vrbas

3°C

Mestimično oblačno

Vranje

3°C

Mestimično oblačno

Prokuplje

1°C

Mestimično oblačno

Leskovac

6°C

Mestimično oblačno

Arilje

3°C

Mestimično oblačno

Kraljevo

0°C

Magla

Apatin

-2°C

Mestimično oblačno

Vlasotince

6°C

Vedro nebo

Pirot

3°C

Mestimično oblačno

Indjija

4°C

Magla

Loznicac

3°C

Mestimično oblačno

Grocka

2°C

Mestimično oblačno

Kovin

3°C

Mestimično oblačno

Ruma

4°C

Mestimično oblačno

Kladovo

4°C

Mestimično oblačno

Novi Pazar

3°C

Mestimično oblačno

Jagodina

4°C

Mestimično oblačno

Ivanjica

1°C

Mestimično oblačno

Titlel

3°C

Mestimično oblačno

Niš

1°C

Magla

Ub

3°C

Mestimično oblačno

Bor

3°C

Mestimično oblačno

Nikinci

5°C

Mestimično oblačno

Batajnica

1°C

Magla

Surdulica

5°C

Mestimično oblačno

Ralja

3°C

Mestimično oblačno

Zlatibor

-1°C

Mestimično oblačno

Polinci

-2°C

Magla

Klek

2°C

Mestimično oblačno

Beograd

1°C

Magla

Kosjeric

5°C

Mestimično oblačno

Kragujevac

2°C

Mestimično oblačno

  • Naslovna
  • Najnovije
  • Aktuelno
  • Turizam
  • Kultura
  • Gastronomija
  • Zanimljivosti
  • Manifestacije
  • Uslovi korišćenja
  • Marketing
  • Impressum

© Lepote Srbije 2025. Sva prava su zadržana.