Grci ovako spremaju musaku: Odmah zapišite recept, vaši najmiliji će smazati ceo ručak za tren oka
Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista.
Mnogi bi voleli da nauče kako se pravi grčka musaka, a mi vam donosimo originalan recept.
Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista, ali i za Grke je jelo broj jedan. I možda svaka grčka porodica ima neki svoj tajni začin, ali je i vi možete spremiti na tradicionalan način, prenosi Stil Kurir.
Sastojci:
3 srednje velika patlidžana
Možda vas zanima:
Ova musaka je stvorena za letnje dane! Otimaće vam se za recept, i sama priprema je fantazija
Mnogima omiljeni recept okupiće celu porodicu za stolom.
Urolana musaka oduševila Srpkinje, od sada ćete je samo ovako praviti: Poseban trik leži u upotrebi ove namirnice!
Ovaj delikates može biti zvezda vaše slavske trpeze za Jovanjdan
Možda vas zanima:
Ova musaka je stvorena za letnje dane! Otimaće vam se za recept, i sama priprema je fantazija
Mnogima omiljeni recept okupiće celu porodicu za stolom.
Urolana musaka oduševila Srpkinje, od sada ćete je samo ovako praviti: Poseban trik leži u upotrebi ove namirnice!
Ovaj delikates može biti zvezda vaše slavske trpeze za Jovanjdan
Možda vas zanima:
Ova musaka je stvorena za letnje dane! Otimaće vam se za recept, i sama priprema je fantazija
Mnogima omiljeni recept okupiće celu porodicu za stolom.
Urolana musaka oduševila Srpkinje, od sada ćete je samo ovako praviti: Poseban trik leži u upotrebi ove namirnice!
Ovaj delikates može biti zvezda vaše slavske trpeze za Jovanjdan
3 krompira
1 veliki luk
2 čena belog luka
700 g mlevene govedine
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike paradajz paste
260 g paradajz sosa
1 šolja (240 ml) goveđe čorbe ili 1/2 šolje (120 ml) crnog vina
1 lovorov list
1 kašičica soli
1/2 kašičice crnog bibera
1/2 kašičice cimeta
1 kašičica majčine dušice
1L (4,2 šolje) mleka
120 g putera
120 g brašna (1 šolja – 2 kašičice)
85 g parmezana
1/2 kašičice muskatnog oraščića
2 žumanca
Biljno ulje za prženje
Priprema:
1. Pripremite povrće: patlidžane narežite na 1 cm debljine. Posolite i ostavite 30 minuta. U međuvremenu oljuštite krompir i isecite ga.
2. Patlidžane dobro operite i osušite. Pržite patlidžane i krompir do zlatne boje. Prebacite na papirni peškir da biste se oslobodili viška ulja. Za lakšu verziju stavite patlidžane i krompir u tepsiju, pokapajte maslinovim uljem i ispecite dok ne požute.
3. Pripremite mešavinu mesa: zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk i dinstajte 3-4 minuta. Dodajte izgnječeni beli luk i dinstajte još 2-3 minuta.
4. Dodajte meso i pržite, mešajući, dok govedina ne bude više ružičasta. Dodati zatim so, biber, cimet i majčinu dušicu, dobro promešati. Dodajte paradajz pastu i lovorov list i dobro promešajte. Dodajte goveđu čorbu, promešajte i prokuvajte. Smanjite vatru na nisku i kuvajte dok se ne zgusne. Uklonite sa vatre i ostavite na stranu.
5. Pripremite bešamel sos. Zagrejte 1 litar mleka. U tiganju na laganoj vatri rastopite puter, kada se puter otopi, dodajte brašno i neprestano mutite dok ne dobijete glatku pastu. Postepeno dodajte toplo mleko uz neprestano mućenje kako biste sprečili stvaranje grudvica. Mutite dok sos ne postane gladak i gust. Sklonite sa vatre i dodajte prstohvat soli, crni biber, muškatni oraščić, parmezan i žumanca, umutite dok ne postane glatko.
6. Zagrejte rernu na 180 C.
7. Sastaviti musaku: u mešavinu mesa dodati 4-5 kašika bešamel sosa i promešati. Poređajte krompir u posudu za rernu veličine 33x22cm, a zatim stavite polovinu patlidžana. Sipajte mešavinu mesa i ravnomerno rasporedite. Poređajte preostale patlidžane i prelijte bešamel sosom. Odozgo narendajte parmezan.
8. Pecite 40-50 minuta ili dok ne porumeni. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi najmanje 45 minuta pre sečenja.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Komentari(0)