Grci ovako spremaju musaku: Odmah zapišite recept, vaši najmiliji će smazati ceo ručak za tren oka
Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista.

Mnogi bi voleli da nauče kako se pravi grčka musaka, a mi vam donosimo originalan recept.
Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista, ali i za Grke je jelo broj jedan. I možda svaka grčka porodica ima neki svoj tajni začin, ali je i vi možete spremiti na tradicionalan način, prenosi Stil Kurir.
Sastojci:
3 srednje velika patlidžana
Možda vas zanima:

Urolana musaka oduševila Srpkinje, od sada ćete je samo ovako praviti: Poseban trik leži u upotrebi ove namirnice!
Ovaj delikates može biti zvezda vaše slavske trpeze za Jovanjdan

Od ovoga ide voda na usta, kad ovo probate zaboravićete sve druge recepte i jela: Slasni zalogaji bude sva čula
Odlična ideja za ručak za celu porodicu
Možda vas zanima:

Urolana musaka oduševila Srpkinje, od sada ćete je samo ovako praviti: Poseban trik leži u upotrebi ove namirnice!
Ovaj delikates može biti zvezda vaše slavske trpeze za Jovanjdan

Od ovoga ide voda na usta, kad ovo probate zaboravićete sve druge recepte i jela: Slasni zalogaji bude sva čula
Odlična ideja za ručak za celu porodicu
Možda vas zanima:

Urolana musaka oduševila Srpkinje, od sada ćete je samo ovako praviti: Poseban trik leži u upotrebi ove namirnice!
Ovaj delikates može biti zvezda vaše slavske trpeze za Jovanjdan

Od ovoga ide voda na usta, kad ovo probate zaboravićete sve druge recepte i jela: Slasni zalogaji bude sva čula
Odlična ideja za ručak za celu porodicu
3 krompira
1 veliki luk
2 čena belog luka
700 g mlevene govedine
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike paradajz paste
260 g paradajz sosa
1 šolja (240 ml) goveđe čorbe ili 1/2 šolje (120 ml) crnog vina
1 lovorov list
1 kašičica soli
1/2 kašičice crnog bibera
1/2 kašičice cimeta
1 kašičica majčine dušice
1L (4,2 šolje) mleka
120 g putera
120 g brašna (1 šolja – 2 kašičice)
85 g parmezana
1/2 kašičice muskatnog oraščića
2 žumanca
Biljno ulje za prženje
Priprema:
1. Pripremite povrće: patlidžane narežite na 1 cm debljine. Posolite i ostavite 30 minuta. U međuvremenu oljuštite krompir i isecite ga.
2. Patlidžane dobro operite i osušite. Pržite patlidžane i krompir do zlatne boje. Prebacite na papirni peškir da biste se oslobodili viška ulja. Za lakšu verziju stavite patlidžane i krompir u tepsiju, pokapajte maslinovim uljem i ispecite dok ne požute.
3. Pripremite mešavinu mesa: zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk i dinstajte 3-4 minuta. Dodajte izgnječeni beli luk i dinstajte još 2-3 minuta.
4. Dodajte meso i pržite, mešajući, dok govedina ne bude više ružičasta. Dodati zatim so, biber, cimet i majčinu dušicu, dobro promešati. Dodajte paradajz pastu i lovorov list i dobro promešajte. Dodajte goveđu čorbu, promešajte i prokuvajte. Smanjite vatru na nisku i kuvajte dok se ne zgusne. Uklonite sa vatre i ostavite na stranu.
5. Pripremite bešamel sos. Zagrejte 1 litar mleka. U tiganju na laganoj vatri rastopite puter, kada se puter otopi, dodajte brašno i neprestano mutite dok ne dobijete glatku pastu. Postepeno dodajte toplo mleko uz neprestano mućenje kako biste sprečili stvaranje grudvica. Mutite dok sos ne postane gladak i gust. Sklonite sa vatre i dodajte prstohvat soli, crni biber, muškatni oraščić, parmezan i žumanca, umutite dok ne postane glatko.
6. Zagrejte rernu na 180 C.
7. Sastaviti musaku: u mešavinu mesa dodati 4-5 kašika bešamel sosa i promešati. Poređajte krompir u posudu za rernu veličine 33x22cm, a zatim stavite polovinu patlidžana. Sipajte mešavinu mesa i ravnomerno rasporedite. Poređajte preostale patlidžane i prelijte bešamel sosom. Odozgo narendajte parmezan.
8. Pecite 40-50 minuta ili dok ne porumeni. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi najmanje 45 minuta pre sečenja.

Moravički sir – skriveni specijalitet Ivanjice: Kako nastaje kremasti sir koji osvaja gurmane širom Srbije?
Saznajte tajnu kremaste teksture i posebnog ukusa moravičkog sira iz Ivanjice, koji je osvojio srca svih ljubitelja domaćih specijaliteta

Najhrskavije rolnice po bakinom receptu! Mogu da se jedu u bilo koje doba, tajna je u ovom DODATKU
Bilo da ih služite za doručak, večeru ili kao užinu, sigurno će postati omiljeni deo Vaše trpeze.

Petrovac na Mlavi čuva starinski specijalitet: Kako se pravi janička pastrma – mesna poslastica koja se topi u ustima?
Otkrijte tajne pripreme drevnog specijaliteta iz okoline Petrovca na Mlavi, koji privlači gurmane iz cele Srbije

OVAKO SE PRAVI ORIGINALNA TURSKA BAKLAVA: Najsočnija poslastica - samo Turkinje znaju tajnu recepta
Turkinje znaju tajnu recepta za originalnu tursku baklavu koja je najsočnija poslastica

Slatki ukus zaborava: Kako se pravi pravi vojvođanski kitnikez – dezert koji nestaje sa naših trpeza?
Otkrijte recept i priču o starinskoj poslastici od dunja koja je nekada krasila vojvođanske stolove, a danas postaje prava retkost
Komentari(0)