Grci ovako spremaju musaku: Odmah zapišite recept, vaši najmiliji će smazati ceo ručak za tren oka

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista.

musaka sa spanaćem
Shutterstock

Mnogi bi voleli da nauče kako se pravi grčka musaka, a mi vam donosimo originalan recept.

Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista, ali i za Grke je jelo broj jedan. I možda svaka grčka porodica ima neki svoj tajni začin, ali je i vi možete spremiti na tradicionalan način, prenosi Stil Kurir.

Sastojci:

3 srednje velika patlidžana

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

3 krompira

1 veliki luk

2 čena belog luka

700 g mlevene govedine

3 kašike maslinovog ulja

2 kašike paradajz paste

260 g paradajz sosa

1 šolja (240 ml) goveđe čorbe ili 1/2 šolje (120 ml) crnog vina

1 lovorov list

1 kašičica soli

1/2 kašičice crnog bibera

1/2 kašičice cimeta

1 kašičica majčine dušice

1L (4,2 šolje) mleka

120 g putera

120 g brašna (1 šolja – 2 kašičice)

85 g parmezana

1/2 kašičice muskatnog oraščića

2 žumanca

Biljno ulje za prženje

Priprema:

1. Pripremite povrće: patlidžane narežite na 1 cm debljine. Posolite i ostavite 30 minuta. U međuvremenu oljuštite krompir i isecite ga.

2. Patlidžane dobro operite i osušite. Pržite patlidžane i krompir do zlatne boje. Prebacite na papirni peškir da biste se oslobodili viška ulja. Za lakšu verziju stavite patlidžane i krompir u tepsiju, pokapajte maslinovim uljem i ispecite dok ne požute.

3. Pripremite mešavinu mesa: zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk i dinstajte 3-4 minuta. Dodajte izgnječeni beli luk i dinstajte još 2-3 minuta.

4. Dodajte meso i pržite, mešajući, dok govedina ne bude više ružičasta. Dodati zatim so, biber, cimet i majčinu dušicu, dobro promešati. Dodajte paradajz pastu i lovorov list i dobro promešajte. Dodajte goveđu čorbu, promešajte i prokuvajte. Smanjite vatru na nisku i kuvajte dok se ne zgusne. Uklonite sa vatre i ostavite na stranu.

5. Pripremite bešamel sos. Zagrejte 1 litar mleka. U tiganju na laganoj vatri rastopite puter, kada se puter otopi, dodajte brašno i neprestano mutite dok ne dobijete glatku pastu. Postepeno dodajte toplo mleko uz neprestano mućenje kako biste sprečili stvaranje grudvica. Mutite dok sos ne postane gladak i gust. Sklonite sa vatre i dodajte prstohvat soli, crni biber, muškatni oraščić, parmezan i žumanca, umutite dok ne postane glatko.

6. Zagrejte rernu na 180 C.

7. Sastaviti musaku: u mešavinu mesa dodati 4-5 kašika bešamel sosa i promešati. Poređajte krompir u posudu za rernu veličine 33x22cm, a zatim stavite polovinu patlidžana. Sipajte mešavinu mesa i ravnomerno rasporedite. Poređajte preostale patlidžane i prelijte bešamel sosom. Odozgo narendajte parmezan.

8. Pecite 40-50 minuta ili dok ne porumeni. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi najmanje 45 minuta pre sečenja.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading