PUPINOVA OMILJENA PITA Čuveni naučnik je poslednju paru u Americi potrošio na parče ove poslastice, a evo i recepta
Spolja hrskava, iznutra sočna – fantastična pita sa šljivama i višnjama.

Kada je krenuo u svet da nastavi školovanje, naš čuveni naučnik Mihajlo Pupin se u svojoj 20-oj godini uputio iz Praga u Ameriku, tamo je stigao sa svega 5 centi u dzepu i evo šta je na tom putu borbe za opstanak ovaj velikan rekao:"
"Kada sam se iskrcao pre četrdeset i osam godina u Kasl Gardenu, imao sam u džepu svega pet centi. I da sam umesto pet centi doneo pet stotina dolara, moja sudbina u novoj, meni potpuno nepoznatoj zemlji, ne bi bila ništa drukčija. Mladi doseljenik, kao što sam tada bio ja i ne počinje ništa dok ne potroši sav novac koji je poneo sobom. Ja sam doneo pet centi i odmah sam ih potrošio na jedan komad pite od šljiva, što je u stvari bila nazovi pita. U njoj je bilo manje šljiva, a više koštica! A da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih utrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je očekivala ostala bi ista."
Sastojci
Možda vas zanima:

NAJLAKŠI BUREK NA SVETU: Ne možete da pogrešite sa ovim receptom
Priprema se za manje od 20 minuta.

PITA KOJA JE BILA OMILJENA U JUGOSLAVIJI Ako vam je dosadila standardna, evo jednog starog i dobro poznatog recepta
Ovo je nešto što još danas morate da probate
Možda vas zanima:

NAJLAKŠI BUREK NA SVETU: Ne možete da pogrešite sa ovim receptom
Priprema se za manje od 20 minuta.

PITA KOJA JE BILA OMILJENA U JUGOSLAVIJI Ako vam je dosadila standardna, evo jednog starog i dobro poznatog recepta
Ovo je nešto što još danas morate da probate
Možda vas zanima:

NAJLAKŠI BUREK NA SVETU: Ne možete da pogrešite sa ovim receptom
Priprema se za manje od 20 minuta.

PITA KOJA JE BILA OMILJENA U JUGOSLAVIJI Ako vam je dosadila standardna, evo jednog starog i dobro poznatog recepta
Ovo je nešto što još danas morate da probate
Testo:
- 550 g brašna
- 125 g margarina
- 250 g šećera
- 2 jaja (jedno celo i jedno žumance)
- 2 dl mleka
- prašak za pecivo
- kašičica sode bikarbone
Fil:
- 700 g šljiva
- 200 g višanja
- 250 g šećera
- 100 g badema
- pola kašičice vanilin šećera
Dekoracija:
- šećer u prahu
Priprema:
Šljive oljuštiti i izvaditi koštice (po želji šljive posuti cimetom. U posudi odgovarujeće veličine pomešati brašno i margarin dok se ne dobije rastresita (prhka) tekstura.
U mešavinu margarina i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati jaje, žumance i mleko. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati još brašna.
Testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu "koru", prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje. Na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna
Komentari(1)

Ovo je lenja pita, kako ste napisali , ali ima previse secera i u kori i u filu u kome je 900g /???/ voca. Americka verzija je kao na slici sa trakama od testa unakrst, a sa jabukom je zatvorena.