PUPINOVA OMILJENA PITA Čuveni naučnik je poslednju paru u Americi potrošio na parče ove poslastice, a evo i recepta
Spolja hrskava, iznutra sočna – fantastična pita sa šljivama i višnjama.

Kada je krenuo u svet da nastavi školovanje, naš čuveni naučnik Mihajlo Pupin se u svojoj 20-oj godini uputio iz Praga u Ameriku, tamo je stigao sa svega 5 centi u dzepu i evo šta je na tom putu borbe za opstanak ovaj velikan rekao:"
"Kada sam se iskrcao pre četrdeset i osam godina u Kasl Gardenu, imao sam u džepu svega pet centi. I da sam umesto pet centi doneo pet stotina dolara, moja sudbina u novoj, meni potpuno nepoznatoj zemlji, ne bi bila ništa drukčija. Mladi doseljenik, kao što sam tada bio ja i ne počinje ništa dok ne potroši sav novac koji je poneo sobom. Ja sam doneo pet centi i odmah sam ih potrošio na jedan komad pite od šljiva, što je u stvari bila nazovi pita. U njoj je bilo manje šljiva, a više koštica! A da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih utrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je očekivala ostala bi ista."
Sastojci
Možda vas zanima:

NAJLAKŠI BUREK NA SVETU: Ne možete da pogrešite sa ovim receptom
Priprema se za manje od 20 minuta.

PITA KOJA JE BILA OMILJENA U JUGOSLAVIJI Ako vam je dosadila standardna, evo jednog starog i dobro poznatog recepta
Ovo je nešto što još danas morate da probate
Možda vas zanima:

NAJLAKŠI BUREK NA SVETU: Ne možete da pogrešite sa ovim receptom
Priprema se za manje od 20 minuta.

PITA KOJA JE BILA OMILJENA U JUGOSLAVIJI Ako vam je dosadila standardna, evo jednog starog i dobro poznatog recepta
Ovo je nešto što još danas morate da probate
Možda vas zanima:

NAJLAKŠI BUREK NA SVETU: Ne možete da pogrešite sa ovim receptom
Priprema se za manje od 20 minuta.

PITA KOJA JE BILA OMILJENA U JUGOSLAVIJI Ako vam je dosadila standardna, evo jednog starog i dobro poznatog recepta
Ovo je nešto što još danas morate da probate
Testo:
- 550 g brašna
- 125 g margarina
- 250 g šećera
- 2 jaja (jedno celo i jedno žumance)
- 2 dl mleka
- prašak za pecivo
- kašičica sode bikarbone
Fil:
- 700 g šljiva
- 200 g višanja
- 250 g šećera
- 100 g badema
- pola kašičice vanilin šećera
Dekoracija:
- šećer u prahu
Priprema:
Šljive oljuštiti i izvaditi koštice (po želji šljive posuti cimetom. U posudi odgovarujeće veličine pomešati brašno i margarin dok se ne dobije rastresita (prhka) tekstura.
U mešavinu margarina i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati jaje, žumance i mleko. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati još brašna.
Testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu "koru", prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje. Na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(1)

Ovo je lenja pita, kako ste napisali , ali ima previse secera i u kori i u filu u kome je 900g /???/ voca. Americka verzija je kao na slici sa trakama od testa unakrst, a sa jabukom je zatvorena.