PUPINOVA OMILJENA PITA Čuveni naučnik je poslednju paru u Americi potrošio na parče ove poslastice, a evo i recepta

10:00

Gastronomija 1

Spolja hrskava, iznutra sočna – fantastična pita sa šljivama i višnjama.

PUPINOVA OMILJENA PITA Čuveni naučnik je poslednju paru u Americi potrošio na parče ove poslastice, a evo i recepta
Shutterstock / Printskrin

Kada je krenuo u svet da nastavi školovanje, naš čuveni naučnik Mihajlo Pupin se u svojoj 20-oj godini uputio iz Praga u Ameriku, tamo je stigao sa svega 5 centi u dzepu i evo šta je na tom putu borbe za opstanak ovaj velikan rekao:"

"Kada sam se iskrcao pre četrdeset i osam godina u Kasl Gardenu, imao sam u džepu svega pet centi. I da sam umesto pet centi doneo pet stotina dolara, moja sudbina u novoj, meni potpuno nepoznatoj zemlji, ne bi bila ništa drukčija. Mladi doseljenik, kao što sam tada bio ja i ne počinje ništa dok ne potroši sav novac koji je poneo sobom. Ja sam doneo pet centi i odmah sam ih potrošio na jedan komad pite od šljiva, što je u stvari bila nazovi pita. U njoj je bilo manje šljiva, a više koštica! A da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih utrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je očekivala ostala bi ista."

Sastojci

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Testo:

  • 550 g brašna
  • 125 g margarina
  • 250 g šećera
  • 2 jaja (jedno celo i jedno žumance)
  • 2 dl mleka
  • prašak za pecivo
  • kašičica sode bikarbone

Fil:

  • 700 g šljiva
  • 200 g višanja
  • 250 g šećera
  • 100 g badema
  • pola kašičice vanilin šećera

Dekoracija:

  • šećer u prahu

Priprema:

Šljive oljuštiti i izvaditi koštice (po želji šljive posuti cimetom. U posudi odgovarujeće veličine pomešati brašno i margarin dok se ne dobije rastresita (prhka) tekstura.

U mešavinu margarina i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati jaje, žumance i mleko. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati još brašna.

Testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu "koru", prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje. Na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Komentari(1)

Loading
Veki

06.10.2022 00:22

Ovo je lenja pita, kako ste napisali , ali ima previse secera i u kori i u filu u kome je 900g /???/ voca. Americka verzija je kao na slici sa trakama od testa unakrst, a sa jabukom je zatvorena.