Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u jutarnjem programu na Prvoj televiziji o ishrani koja oporavlja jetru oštećenu alkoholom ili lekovima i objasnio kako surutka pomaže
– U surutki se nalaze korisni nekazeinski proteini, lipidi, ona je biološki aktivna tečnost za jetru, jer, gledajte, početak korišćenja surutke znači prestanak korišćenja alkohola. Ne može da se pije, da se gleda čaši dno, i da se koristi surutka, postoje pravila – rekao je on, te dodao:
– Dva puta po 200 mililitara dnevno se pije, i snabdevamo tako jetru aktivnim jedinjenjima koja je regenerišu. Umanjuju masti. Jedna od prvih faza oštećenja jetre je masna jetra, ona uvek mora da prođe kroz masnu jetru. Surutka čisti jetru od tih supstanci koje se nagomilavaju u ćelijama, zbog kojih ona propada.
Surutka od kozjeg ili ovčjeg mleka ima specifičan miris, ali profesor kaže da je zdravija od kravlje.

Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.

Ne znate šta da spremite za ručak? Složenac od zapečenih tikvica je brzo, jeftino, zasitno i fantastičnog ukusa
Tražite brz, jednostavan i ukusan ručak? Ove neodoljive zapečene tikvice sa sirom su pravi izbor, naročito u danima kada nemate ideju šta da spremite, a želite nešto hranljivo i aromatično.

"Leto u tegli" je hit koji morate da probate: Recept za najukusniju zimsku salatu koja puca od vitamina i preukusna je
Upravo sada, dok sezona još traje, postavljamo temelje budućih gastronomski užitaka, onih tegli koje će vas, usred zime, podsećati na sunce, zrele paradajze i hrskanje svežeg krastavca.

Zaboravljeni specijalitet Homolja: Recept za belmuž kakav su pravile naše prabake
Jelo koje spaja jednostavnost i snagu, a potiče iz srca istočne Srbije
Komentari(0)