PITA KOJA JE BILA OMILJENA U JUGOSLAVIJI Ako vam je dosadila standardna, evo jednog starog i dobro poznatog recepta

J. K.

18:15

Gastronomija 0

Ovo je nešto što još danas morate da probate

PITA KOJA JE BILA OMILJENA U JUGOSLAVIJI Ako vam je dosadila standardna, evo jednog starog i dobro poznatog recepta
Printscreen

 

Jasno je da naš narod obožava pite te postoje razni načini pravljenja i ukusi pite. Ako vam je dosadila standardna pita, evo jednog starog i dobro poznatog recepta. 

Jugoslovenske domaćice su nekada pravile propeć, pitu koja je sada zaboravljena, ali je toliko ukusna da ćete je sigurno od sada praviti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

400 g brašna 

100 g masti

4 jajeta 

350 g belog sira 

500 ml mleka 

200 ml vode 

Priprema:
 

Vodu pomešajte sa brašnom i dodajte kašiku masti. Umestite testo i podelite na 5 delova. Razvucite svaki deo testa na krug veličine tanjira. Istopite mast, pa na prvo testo sipajte 2 kašike vrele masti i tako poređajte testo i mast dok ne utrošite četiri testa.

Četvrto testo se ne premazuje mašću. Razvucite testo da bude veće od tepsije u kojoj ćete peći. Stavite testo u tepsiju, a ivice neka budu preko nje. Umutite jaja, mleko i sir i pola smese sipajte preko testa. Zatim stavite peto testo i razvucite tako da pokrije ceo fil, pa onda sipajte ostatak fila. Krajeve pite koji vire preko tepsije ubacite unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

 

BONUS VIDEO

Komentari(0)

Loading