OVAKO SE PRAVI ORIGINALNA TURSKA BAKLAVA: Najsočnija poslastica - samo Turkinje znaju tajnu recepta

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Turkinje znaju tajnu recepta za originalnu tursku baklavu koja je najsočnija poslastica

baklava sa mlekom
Shutterstock

Iako naše žene prave najlepše poslastice i niko ne može da im parira u tome, svi se obradujemo i specijalitetima iz drugih zemalja.

Jedan turski kolač "nevesta" ostavlja bez daha, jer se topi zbog kokosa koji mu daje posebnu teksturu, a od same pripreme kreće voda na usta.

Ono što nam je svima omiljeno jeste njihova baklava, a sada je pred vama njihov originalni recept koji samo njihove domaćice znaju da spreme.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Otkrile su kako da bude najsočnija i ostavi vas bez teksta.

Nećete više praviti ni na jedan drugi način, osim na ovaj.

Potrebni sastojci i recept:

cimet

cveže mleko - 3/4 šolje

orasi

jaja - 3

margarin - 1

kvasac - 1 kockica

brašno - po potrebi

Za sirup:

voda - jedan prema jedan

sirup

Priprema:

Umtite jaja, mleko, kvasac i so. Brašna dodajte po potrebi.

Umesite testo i podelite ga na četiri lopte.

Svaku razvucite u krug, ali ne mora da bude previše tanko.

Kada razvučete premažite sa margarinom, a na poslednju cimet, margarin i orahe.

Ubijte u rolat, pa isecite u obliku puža.

Poređajte ih u podmazan pleh, ali ostavite mali razmak između njih.

Ostavite da nadođu.

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Nakon što se ispeče, ostavite da se ohladi.

Zatim u šerpu sipajte šećer i vodu i stavite na tihu vatru dok se ne istopi.

Vrelim sirupom prelijte baklavu.

Uživajte u ovoj originalnoj poslastici Turkinja.

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading