Baklava sa makom čiji ukus obara s nogu: Ko je jednom proba zaboraviće na običnu, svaki zalogaj je uživanje

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Neodoljiva poslastica za koju će vam svi tražiti recept.

posna baklava a čokoladom
Printscreen

Recept za baklavu sa makom – mnogo je sočnija nego klasična, a ukus prosto obara sa nogu!

Ovaj bogat i ukusan kolač postaće vaš omiljeni čim ga probate!

Pre nego što je poslužite, važno je da baklava dobro upije sirup i potpuno se ohladi, kako bi bila savršeno sočna i puna ukusa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

– 4 jajeta

– 150 g šećera

– 1 vanilin šećer

– 1,5 dl ulja

– 1 kesica praška za pecivo

– 2 dl jogurta

– 400 g mlevenog maka

– 500 g tankog testa za baklavu

Sirup:

– 1/2 l vode

– 250 g šećera

– 1 limun

Priprema:

1. Jaja, šećer i vanilin šećer penasto umutite. Dodajte ulje, prašak za pecivo, jogurt i mak i sve lepo sjedinite.

2. U nauljenu tepsiju za baklavu stavite dva lista kora i premažite delom nadeva s makom. Postupak ponavljajte dok sve ne potrošite i na kraju odozgo stavite dva lista kora. Ovako poređanu baklavu isecite na kocke ili trouglove i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.

3. U međuvremenu u šerpu stavite vodu i šećer, pa kad provri, kuvajte još desetak minuta. Na kraju dodajte limun nasečen na kolutove. Sirup prelijte preko baklave i odozgo poređajte kolutove limuna.

Create your own user feedback survey c.id
sir

Pastirska tajna Stare planine: Kako nastaje pravi kačkavalj

Gastronomija

21:00

26 septembar, 2025

Na prostranim pašnjacima Stare planine, gde vetrovi donose miris trave i planinskih cvetova, vekovima se čuva jedna posebna tajna – kačkavalj. Ovaj sir, danas poznat širom Srbije, nekada je bio isključivo proizvod pastira koji su svoje stado izvodili na letnje ispaše i mleko pretvarali u zlatno bogatstvo koje je moglo da se sačuva tokom cele godine.

Komentari(0)

Loading