MAGIJA NAJPOPULARNIJEG DORUČKA Njegovo veličanstvo PEKARSKI BUREK, evo kako da ga sami pripremite
Balkanska gastrokultura se može pohvaliti sa nekoliko sjajnih proizvoda, odnosno ukusnih jela. Jedno od najomiljenijih jeste burek.
Sigruno ste do sada čuli da je pravi burek jedino onaj sa mesom, a da su sve ostale vrste bureka (sa sirom, šunkom i pavlakom, pa čak i eurokremom) zapravo pite.
Burek su u ove krajeve doneli Turci. Oni su ga pravili još u svojoj prapostojbini (srednja Azija) i naziv ovog jela zaista je turskog porekla jer se sastoji od korena „bur“ što u prevodu znači „savijati, uvijati“.
U Turskoj i dan danas možemo pronaći različite vrste ove slane poslastice. Prave ga u polumesečastom obliku i prženog u ulju (sirovi burek ili çiğ börek), potom u obliku malih zamotuljaka (cigara-burek), pa sve do vodenog ili običnog bureka koji je zapravo onaj koji i mi ovde jedemo i koji se pravi u okrugloj tepsiji i seče na četvrtine i osmine.
Kod nas je burek počeo da se pravi i jede pred kraj 15. veka. Podaci kažu da je Niš bio centar odakle je burek počeo da se širi po ostalim krajevima Srbije.
Evo kako se pravi jedno od najomiljenijih jela kod nas:
Pekarski burek
Za pravi pekarski burek je potrebno da pripremite malo soli, 300 ml tople vode i pola kilograma brašna. Brašno i so pomešajte, a onda dodajte vodu i mesite testo rukama.
Mešenje je gotovo kada testo prestane da se lepi. Ukoliko imate mikser za mešenje, možete i njime.
Kada testo bude spremno, izdelite ga na četiri jufke. Svaku jufku premažite mašću sa svih strana. Neka premazane jufkice odstoje pod providnom folijom.
Od ovih jufkica razvucite kore (tanko). Neka površina na kojoj razvlačite testo bude namašćena. Ukoliko vam se kora pokida na nekom mestu, nemojte da brinete. Bitno je samo da se ne pocepa na sredini. Ako su ivive zadebljale, odsecite ih.
Prvu koricu odložite, pa razvucite drugu. Kada druga korica bude gotova, stavite jednu na drugu, namastite i stavite fil (po želji, sir ili meso). Ponavljajte postupak do kraja, do poslednje kore.
Burek stavite u tepsiju koju ste namazali mašću i pecite ga u rerni koju ste zagrejali na 200 stepeni.
Izvor: Receptopedija
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.
Komentari(0)