MAGIJA NAJPOPULARNIJEG DORUČKA Njegovo veličanstvo PEKARSKI BUREK, evo kako da ga sami pripremite

Lepote Srbije

12:00

Gastronomija 0

Balkanska gastrokultura se može pohvaliti sa nekoliko sjajnih proizvoda, odnosno ukusnih jela. Jedno od najomiljenijih jeste burek.

burek sa sirom
Shutterstock

Sigruno ste do sada čuli da je pravi burek jedino onaj sa mesom, a da su sve ostale vrste bureka (sa sirom, šunkom i pavlakom, pa čak i eurokremom) zapravo pite.

Burek su u ove krajeve doneli Turci. Oni su ga pravili još u svojoj prapostojbini (srednja Azija) i naziv ovog jela zaista je turskog porekla jer se sastoji od korena „bur“ što u prevodu znači „savijati, uvijati“.

U Turskoj i dan danas možemo pronaći različite vrste ove slane poslastice. Prave ga u polumesečastom obliku i prženog u ulju (sirovi burek ili çiğ börek), potom u obliku malih zamotuljaka (cigara-burek), pa sve do vodenog ili običnog bureka koji je zapravo onaj koji i mi ovde jedemo i koji se pravi u okrugloj tepsiji i seče na četvrtine i osmine.

Kod nas je burek počeo da se pravi i jede pred kraj 15. veka. Podaci kažu da je Niš bio centar odakle je burek počeo da se širi po ostalim krajevima Srbije.

Evo kako se pravi jedno od najomiljenijih jela kod nas:

Pekarski burek

Za pravi pekarski burek je potrebno da pripremite malo soli, 300 ml tople vode i pola kilograma brašna. Brašno i so pomešajte, a onda dodajte vodu i mesite testo rukama.

Mešenje je gotovo kada testo prestane da se lepi. Ukoliko imate mikser za mešenje, možete i njime.

Kada testo bude spremno, izdelite ga na četiri jufke. Svaku jufku premažite mašću sa svih strana. Neka premazane jufkice odstoje pod providnom folijom.

Od ovih jufkica razvucite kore (tanko). Neka površina na kojoj razvlačite testo bude namašćena. Ukoliko vam se kora pokida na nekom mestu, nemojte da brinete. Bitno je samo da se ne pocepa na sredini. Ako su ivive zadebljale, odsecite ih.

Prvu koricu odložite, pa razvucite drugu. Kada druga korica bude gotova, stavite jednu na drugu, namastite i stavite fil (po želji, sir ili meso). Ponavljajte postupak do kraja, do poslednje kore.

Burek stavite u tepsiju koju ste namazali mašću i pecite ga u rerni koju ste zagrejali na 200 stepeni.

Izvor: Receptopedija

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading