Sir u masti – zaboravljena zimnica iz srca Srbije

Kiza R

15:00

Gastronomija 0

U vreme kada u seoskim domaćinstvima nije bilo frižidera ni zamrzivača, a mlečni proizvodi su se pravili u većim količinama, domaćice su morale da pronađu način kako da sir ostane jestiv tokom cele godine. Jedan od najstarijih i najpouzdanijih metoda u Srbiji bio je čuvanje sira u svinjskoj masti.

sir
Shutterstock

Zamislite zimu na selu pre sto godina – sneg do kolena, mraz na prozorima, dim iz odžaka i trapovi puni zimnice. U ostavi, pored džakova krompira i buradi kiselog kupusa, stajale su tegle i drvene posude sa belim komadima sira potopljenim u svinjsku mast. Za domaćicu, to nije bio samo način čuvanja hrane, već i sigurna garancija da će porodica imati ukusan i zdrav obrok sve do proleća.

Mast je štitila sir od dodira sa vazduhom i sprečavala kvarenje, a pritom mu davala bogat, pun ukus. Na ovaj način, sir je mogao da traje mesecima – često i tokom cele zime – bez gubitka kvaliteta. Ovaj metod bio je naročito rasprostranjen u planinskim i hladnijim krajevima, gde je sir bio osnovna zimnica, a mast lako dostupna zahvaljujući svinjokolju.

Šta je potrebno

Možda vas zanima:

sirogojno

Kućerak od drveta i duše – Sirogojno, muzej pod otvorenim nebom

Kultura

13:00

19 avgust, 2025

Na nadmorskoj visini od gotovo hiljadu metara, u srcu Zlatibora, nalazi se selo Sirogojno. Tu se u tišini brda rađa jedan od najlepših muzeja na otvorenom u Srbiji – „Staro selo“. Kroz drvene kućice, miris dima i škripu podova, posetioci zakorače u prošlost, u vreme kada se živelo jednostavno, a svaka stvar imala svoju priču.

Možda vas zanima:

sirogojno

Kućerak od drveta i duše – Sirogojno, muzej pod otvorenim nebom

Kultura

13:00

19 avgust, 2025

Na nadmorskoj visini od gotovo hiljadu metara, u srcu Zlatibora, nalazi se selo Sirogojno. Tu se u tišini brda rađa jedan od najlepših muzeja na otvorenom u Srbiji – „Staro selo“. Kroz drvene kućice, miris dima i škripu podova, posetioci zakorače u prošlost, u vreme kada se živelo jednostavno, a svaka stvar imala svoju priču.

Možda vas zanima:

sirogojno

Kućerak od drveta i duše – Sirogojno, muzej pod otvorenim nebom

Kultura

13:00

19 avgust, 2025

Na nadmorskoj visini od gotovo hiljadu metara, u srcu Zlatibora, nalazi se selo Sirogojno. Tu se u tišini brda rađa jedan od najlepših muzeja na otvorenom u Srbiji – „Staro selo“. Kroz drvene kućice, miris dima i škripu podova, posetioci zakorače u prošlost, u vreme kada se živelo jednostavno, a svaka stvar imala svoju priču.

Možda vas zanima:

sirogojno

Kućerak od drveta i duše – Sirogojno, muzej pod otvorenim nebom

Kultura

13:00

19 avgust, 2025

Na nadmorskoj visini od gotovo hiljadu metara, u srcu Zlatibora, nalazi se selo Sirogojno. Tu se u tišini brda rađa jedan od najlepših muzeja na otvorenom u Srbiji – „Staro selo“. Kroz drvene kućice, miris dima i škripu podova, posetioci zakorače u prošlost, u vreme kada se živelo jednostavno, a svaka stvar imala svoju priču.

Možda vas zanima:

sirogojno

Kućerak od drveta i duše – Sirogojno, muzej pod otvorenim nebom

Kultura

13:00

19 avgust, 2025

Na nadmorskoj visini od gotovo hiljadu metara, u srcu Zlatibora, nalazi se selo Sirogojno. Tu se u tišini brda rađa jedan od najlepših muzeja na otvorenom u Srbiji – „Staro selo“. Kroz drvene kućice, miris dima i škripu podova, posetioci zakorače u prošlost, u vreme kada se živelo jednostavno, a svaka stvar imala svoju priču.

sir Shutterstock

Možda vas zanima:

sirogojno

Kućerak od drveta i duše – Sirogojno, muzej pod otvorenim nebom

Kultura

13:00

19 avgust, 2025

Na nadmorskoj visini od gotovo hiljadu metara, u srcu Zlatibora, nalazi se selo Sirogojno. Tu se u tišini brda rađa jedan od najlepših muzeja na otvorenom u Srbiji – „Staro selo“. Kroz drvene kućice, miris dima i škripu podova, posetioci zakorače u prošlost, u vreme kada se živelo jednostavno, a svaka stvar imala svoju priču.

Možda vas zanima:

sirogojno

Kućerak od drveta i duše – Sirogojno, muzej pod otvorenim nebom

Kultura

13:00

19 avgust, 2025

Na nadmorskoj visini od gotovo hiljadu metara, u srcu Zlatibora, nalazi se selo Sirogojno. Tu se u tišini brda rađa jedan od najlepših muzeja na otvorenom u Srbiji – „Staro selo“. Kroz drvene kućice, miris dima i škripu podova, posetioci zakorače u prošlost, u vreme kada se živelo jednostavno, a svaka stvar imala svoju priču.

 

Možda vas zanima:

sirogojno

Kućerak od drveta i duše – Sirogojno, muzej pod otvorenim nebom

Kultura

13:00

19 avgust, 2025

Na nadmorskoj visini od gotovo hiljadu metara, u srcu Zlatibora, nalazi se selo Sirogojno. Tu se u tišini brda rađa jedan od najlepših muzeja na otvorenom u Srbiji – „Staro selo“. Kroz drvene kućice, miris dima i škripu podova, posetioci zakorače u prošlost, u vreme kada se živelo jednostavno, a svaka stvar imala svoju priču.

Možda vas zanima:

sirogojno

Kućerak od drveta i duše – Sirogojno, muzej pod otvorenim nebom

Kultura

13:00

19 avgust, 2025

Na nadmorskoj visini od gotovo hiljadu metara, u srcu Zlatibora, nalazi se selo Sirogojno. Tu se u tišini brda rađa jedan od najlepših muzeja na otvorenom u Srbiji – „Staro selo“. Kroz drvene kućice, miris dima i škripu podova, posetioci zakorače u prošlost, u vreme kada se živelo jednostavno, a svaka stvar imala svoju priču.

Možda vas zanima:

sirogojno

Kućerak od drveta i duše – Sirogojno, muzej pod otvorenim nebom

Kultura

13:00

19 avgust, 2025

Na nadmorskoj visini od gotovo hiljadu metara, u srcu Zlatibora, nalazi se selo Sirogojno. Tu se u tišini brda rađa jedan od najlepših muzeja na otvorenom u Srbiji – „Staro selo“. Kroz drvene kućice, miris dima i škripu podova, posetioci zakorače u prošlost, u vreme kada se živelo jednostavno, a svaka stvar imala svoju priču.

Priprema
Sir se sekao na manje komade i slagao u sterilne staklene tegle ili drvene posude, između kojih su se stavljali začini. Zatim se sve prelivalo istopljenom svinjskom mašću dok komadi ne bi bili potpuno potopljeni. Tegle su se zatvarale i ostavljale na hladnom i tamnom mestu, najčešće u podrumu ili trapu. Nakon desetak dana sir je bio spreman za jelo, a kako je vreme prolazilo, ukus je postajao još intenzivniji.

Zašto baš mast?
Svinjska mast je prirodna barijera protiv bakterija i plesni. Ne propušta vazduh, a pri tome zadržava i razvija aromu sira. Osim toga, mast je bila lako dostupna u domaćinstvima, naročito posle svinjokolja, i predstavljala prirodan konzervans koji je mogao da stoji mesecima bez kvarenja.

Šta je zamenilo mast?
Vremenom, sa dolaskom frižidera i novih navika u ishrani, mast je polako zamenjena drugim načinima čuvanja – najčešće sirutkom, jakom slanom vodom ili biljnim uljima, kao i vakumiranjem. Ipak, sir u masti i danas ima posebno mesto među ljubiteljima tradicionalne hrane, ne samo zbog autentičnog ukusa, već i zbog osećaja povezanosti sa starim načinom života.

sir

Sir u masti – zaboravljena zimnica iz srca Srbije

Gastronomija

15:00

21 avgust, 2025

U vreme kada u seoskim domaćinstvima nije bilo frižidera ni zamrzivača, a mlečni proizvodi su se pravili u većim količinama, domaćice su morale da pronađu način kako da sir ostane jestiv tokom cele godine. Jedan od najstarijih i najpouzdanijih metoda u Srbiji bio je čuvanje sira u svinjskoj masti.

Komentari(0)

Loading