SIRUP OD LOVOROVOG LISTA PROTIV KAŠLJA Odlična prirodna zamena za sve kupovne čajeve (VIDEO)

14:00

Gastronomija 0

Sirup od lovorovog lista prirodno je sredstvo za umirivanje nadraženog grla jer deluje protivupalno i antiseptički. Osim toga, čisti disajne puteve i jača imunitet.

SIRUP OD LOVOROVOG LISTA PROTIV KAŠLJA Odlična prirodna zamena za sve kupovne čajeve (VIDEO)
Shutterstock

Umesto da odete u apoteku kako biste kupili pastile ili sirup za uporan kašalj i bolno grlo, probajte da sami napravite jednostavan i prirodan sirup koji će rešiti vaše tegobe.

Lovorov list se često koristi u kuhinji kao dodatak jelima dajući im posebnu aromu, a eterično ulje lovora izvrsno je za inhalaciju i dezinfekciju prostora pogotovo u sezoni gripa.

Lovorov list se često koristi u kuhinji kao dodatak jelima dajući im posebnu aromu, a eterično ulje lovora izvrsno je za inhalaciju i dezinfekciju prostora pogotovo u sezoni gripa.

Listovi ove zimzelene biljke bogati su raznovrsnim mineralima, vitaminom B i odličan su izbor za zaštitu imuniteta zbog antiseptičkog i protivupalnog delovanja.

Za pripremu sirupa potrebna su samo tri sastojka, a to su: lovorovi listovi, voda i smeđi šećer ili med.

Sastojci za sirup:

6 komada sušenog lovorovog lista
1 limun
3-4 kašike smeđeg šećera ili meda

Priprema:

1. U posudi prokuvajte 2,5 dcl vode.

2. U vodu dodajte šest osušenih komada lovorovog lista i kuvajte poklopljeno od 5 do 10 minuta.

3. Izvadite listove, a tečnost pretočite u drugu posudu.

4. U posudu umešajte šećer i sok jednog limuna te sve dobro promešajte.

Napomena: Uzimajte po kašičicu sirupa do tri puta na dan, a posebno pri velikim napadajima kašlja.

Lekovita svojstva lovorovog lista

Lovorov list sadrži veliki spektar vrednih nutritivnih elemenata. Bogat je mineralima i vitaminima poput: kalijuma, cinka, magnezijuma, selena, gvožđa, vitamin A, vitamina C i B.

U narodnoj medicini ova biljka se smatra prirodnim analgetikom te se koristi za ubažavanje bolova koji nastaju usled spoljašnjih činilaca. Jača imuni sistem te se koristi kao prirodni antibiotik protiv različitih virusnih i bakterijskih infekcija.

Primena ove biljke u lečenju je veoma svestrana.  Međutim najveća primena ove biljke je protiv kašlja. Bilo da se radi o bronhitisu, prehladi ili nekom drugom uzroku kašlja čaj ili sirup od ove biljke veoma brz umiruje respiratorne organe i kašalj nestaje bez uzimanja bilo kakvih lekova.

Činjenica da čaj od lovorovog lista eliminiše neprijatni kašalj predstavlja odličnu prirodnu zamenu za sve kupovne čajeve koji se mogu naći na tržištu. Veoma  efikasan prilog ovom čaju odnosi se na činjenicu da ga konzumiraju i najmlađi u danima gripa kada žele da se reše problema sa respiratornim organima.

Pored toga ukoliko niste ljubitelj čajeva možete napraviti i prirodni sirup na bazi lovorovog lista za iskašljavanje. Ovaj moćni preparat osim što je prijatnog ukusa veoma je efikasan kada se radi o brzom ozdravljenju.

Komentari(0)

Loading